Αναστάτωση από την απόσυρση arrestors-Οι ηλεκτρολόγοι φωνάζουν, η ΗΜΥ καθησυχάζει

Απορίες στους πολίτες και αναστάτωση ανάμεσα στους ίδιους τους ηλεκτρολόγους, προκάλεσε η ανακοίνωση της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, για απόσυρση arrestors που τοποθετούνται σε οικίες, διαμερίσματα και γενικότερα σε όλων των ειδών τις οικοδομές. Σύμφωνα με την ΗΜΥ, μετά από ελέγχους που έγινε, εντοπίστηκε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν τηρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις που προβλέπει η Νομοθεσία.

Όπως εξήγησε στον REPORTER, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου, Γιώργος Κυριάκου, τα arrestors άρχισαν να τοποθετούνται το 2017, όταν εφαρμόσαμε ως χώρα την έκδοση των βρετανικών προτύπων, η οποία προνοούσε υποχρεωτική χρήση τους. H χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος, σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, είναι εάν πέσει κεραυνός και περάσει μέσα στις γραμμές του ρεύματος, να διοχετευθεί η συγκεκριμένη ενέργεια στη γη, έτσι ώστε να προστατευθεί το σπίτι και το δίκτυο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει υπέρταση και το ρεύμα θα κάψει ηλεκτρικές συσκευές της οικίας. Με απλά λόγια, σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, «η δουλειά του arrestor είναι να διοχετεύσει την υψηλή τάση για να μην κάψει οτιδήποτε μέσα στο σπίτι».

Γιατί προχώρησε στην απόσυρση η ΗΜΥ

Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, ανακοίνωσε την απόσυρση συγκεκριμένων προϊόντων από την αγορά. Όπως εξήγησε αρμόδια πηγή στον REPORTER, για να γίνει ο έλεγχος λήφθηκαν δεκατρία δείγματα από την αγορά, τα οποία υποβλήθηκαν σε δοκιμές λειτουργίας, σε συνεργασία με ευρωπαϊκό διαπιστευμένο εργαστήριο και διαπιστώθηκε ότι απέτυχαν τα δέκα σε κάποιες λειτουργίες.

Ακολούθως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «έγινε αξιολόγηση εκτίμησης κινδύνου. Πάντοτε η αρμόδια Αρχή, στη βάση της αρχής της αναλογικότητας αποφασίζει τα κατάλληλα μέτρα. Μπορεί να είναι μια απλή ενημέρωση του οικονομικού φορέα, αναστολή διαθεσιμότητας, απόσυρση, όπως στην προκειμένη περίπτωση όπου σταματά η διαθεσιμότητα και επιστρέφονται τα αποθέματα. Το πιο αυστηρό μέτρο που το κάναμε στο παρελθόν για άλλα προϊόντα, είναι η ανάκληση, που σε αυτή την περίπτωση δεν είναι αναγκαία».

Το πραγματικό πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι ότι αυτά τα νέα προϊόντα που εισήχθησαν στην αγορά τα τελευταία χρόνια, διαπιστώθηκε ότι προσφέρουν πιο μικρή προστασία, από αυτή που θα έπρεπε. Μάλιστα εξήγησε πως η ευθύνη για τα συγκεκριμένα προϊόντα, είναι αποκλεστικά του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα, εάν ο κατασκευαστής είναι σε τρίτη χώρα. «Εμείς όταν κάνουμε εκστρατείες παίρνουμε δέκα προϊόντα και τα ελέγχουμε. Από τη στιγμή που είδαμε ότι υπήρξε μια μεγάλη αποτυχία στη συγκεκριμένη περίπτωση, πιθανότατα να επαναλάβουμε σύντομα τη συγκεκριμένη εκστρατεία», εξήγησε.

Πώς μπορεί να τα εντοπίσει ο πολίτης

Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκου από τον Σύνδεσμο Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, εξήγησε πως, εάν οι πολίτες θέλουν να διαπιστώσουν, εάν έχουν τέτοια ελαττωματικά arrestor στο σπίτι τους και να ελέγξουν εάν εμπίπτουν στην κατηγορία των ελαττωματικών, εξήγησε ότι βρίσκονται μέσα στο κουτί της ηλεκτρικής, που είναι τοποθετημένο εκτός της οικίας.

Όπως εξήγησε, «όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα εκείνου του πίνακα, έχουν μηχανισμό on/off. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το βρει κάποιος και στον πρώτο υπόπίνακα του σπιτιού που βρίσκεται μέσα στο σπίτι. Αν διαμένει κάποιος σε διαμέρισμα, εκατό τοις εκατό έχει, διότι η απόσταση είναι πάνω από δέκα μέτρα από τον κεντρικό πίνακα. Όλα τα διαμερίσματα έχουν τουλάχιστον δύο. Το ίδιο ισχύει και για σπίτια που έχουν πάνω από δέκα μέτρα απόσταση από τον κεντρικό πίνακα. Μπορεί επίσης σε κάθε πίνακα που έχει ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα ή μια επιχείρηση να έχει σε όλα arrestor. Αν δηλαδή ένα σχολείο έχει τριάντα πίνακες, μπορεί να έχει και τριάντα arrestors».

Ένα συχνό ερώτημα που τίθεται στους ηλεκτρολόγους είναι εάν πρέπει να ελέγξουν τα σπίτια τους μόνο όσοι έχτισαν ή ανακαίνισαν τις οικίες τους μετά το 2017, με τον κ. Κυριάκου να τονίζει ότι, «το καλύτερο είναι άπαντες να το ελέγξουν κι αυτό διότι εάν κάποιος έβαλε φωτοβολταϊκά ή έκανε οποιεσδήποτε εργασίες μετά το 2017, ενδεχομένως να τοποθετήθηκε από τον ηλεκτρολόγο του ένα τέτοιο σύστημα στον πίνακα του σπιτιού».

Δειτε Επισης

Αίθριος ο καιρός-Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Σε 24ωρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport»
Ρίφθηκαν στα σκουπίδια 294 κιλά φαγητού ανά πολίτη το 2022-Τραγική πρωτιά στην Ε.Ε. για την Κύπρο
Απαντά στις επικρίσεις και ξεκαθαρίζει για τις ενέργειες του ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023 μέσω σχεδίων κρατικών ενισχύσεων
Τοποθετείται για το Λύκειο Βεργίνας το ΥΠΑΝ-«Από την προηγούμενη σχολική χρονιά οι φωτογραφίες»
Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού
Έναρξη Μαθημάτων Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λεμεσού
Συνεχίζει με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία να προσφέρει ίσες ευκαιρίες ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης