Νηνεμία για απεσταλμένο-Δεν κόμισε μηνύματα από Γκουτέρες ο Λακρουά

Καμία είδηση σε σχέση με τον διορισμό απεσταλμένου, δεν έφεραν οι συναντήσεις του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ζιαν Πιέρ Λακρουά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήταν πολύ προσεχτικός στις αναφορές του για το θέμα, ενώ ο ίδιος ο διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών, ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε τις αναφορές για αρνητική απάντηση του κατοχικού ηγέτη, στον διορισμό ως απεσταλμένης της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλις Μπίσοπ.

Σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέφερε στον κ. Λακρουά την ισχυρή πεποίθηση ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα θα είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας, σημειώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει απαντήσει θετικά στον διορισμό το πρώτο 24ώρο που είχε ερωτηθεί.

«Είναι η πεποίθησή μας ότι όσο το συντομότερο απαντήσει και η άλλη πλευρά θα μπορέσει αυτός ο απεσταλμένος να διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα για τον διορισμό απεσταλμένου και για το εάν υπήρξε τελικώς θετική ή αρνητική απάντηση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ο κ. Λακρουά έχει μεταφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει προσηλωμένος στον διορισμό ενός απεσταλμένου και ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την τούρκικη πλευρά.

Ερωτηθείς για την ενημέρωση της Κυβέρνησης για τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι απάντησε αρνητικά η τουρκική πλευρά, ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι ο Γενικός Γραμματέας βρίσκεται σε επαφή με την τουρκική πλευρά, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια άλλη ενημέρωση.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι όσον αφορά την επίτευξη συναντίληψης για την Πύλα, ο κ. Λακρουά εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στάση που επέδειξε η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια πολύ σημαντική συναντίληψη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε για άλλη μία φορά την ειλικρινή πολιτική βούληση για εκπλήρωση των προνοιών της συναντίληψης προσθέτοντας ότι αυτές οι πρόνοιες θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Από την πλευρά του ο κ. Λακρουά εξερχόμενος από το Προεδρικό, σε ερώτηση δημοσιογράφου για διευκρίνιση της κατάστασης όσον αφορά το διορισμό ενός απεσταλμένου για το Κυπριακό, και τις αναφορές ότι η τουρκική πλευρά απέρριψε το διορισμό της Αυστραλέζας Julie Bishop ως απεσταλμένης, ο κ. Λακρουά είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το τι γράφουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ελεύθερα να λένε ό,τι θέλουν. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας συνεχίζει να βρίσκεται σε διαβούλευση με τις δύο πλευρές πολύ ενεργά, οπότε αυτό είναι πραγματικά που κάνουμε όσον αφορά αυτό το ζήτημα», ανέφερε.

Εξάλλου, μετά τη συνάντηση με τον Λακρουά ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε μια λακωνική του δήλωση ανέφερε ότι Όσον αφορά το θέμα του διορισμού Ειδικού Απεσταλμένου, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά διατηρεί την θέση που έχει εδώ και δύο χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικός για ανθρωπιστικό διάδρομο ο Νετανιάχου-Σκέψεις για μεταφορά της βοήθειας κατευθείαν στη Γάζα

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών