Επιστολή Αννίτας για μεταναστευτικό στο ΕΛΚ-Ζητά επαναχαρακτηρισμό Συρίας ως ασφαλούς χώρας

Ο επαναχαρακτηρισμός της Συρίας ως ασφαλούς χώρας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εκτόνωση των σημερινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης εισόδου της ΕΕ, αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε η Προέδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου προς τον Πρόεδρο και τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την κρίση στη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό. 

Στο κείμενο της επιστολής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, η κ. Δημητρίου εκφράζει τη σοβαρή της ανησυχία σχετικά με τις εξελίξεις που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μια πιθανή εξάπλωση του πολέμου στην Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρώτης εισόδου, και τελικά για ολόκληρη την ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Προσθέτει ότι επί διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ το 2022 λήφθηκε πρωτοβουλία από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανεξέταση του χαρακτηρισμού της Συρίας ως ασφαλούς χώρας, με στόχο να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός των Σύρων αιτητών ασύλου, ενώ σημειώνει ότι ο Οργανισμός Ασύλου της ΕΕ έχει ήδη αναγνωρίσει δύο περιοχές της Συρίας ως ασφαλείς.

Συμπληρώνει ότι λόγω των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν τον περασμένο Φεβρουάριο, η εν λόγω πρωτοβουλία αναβλήθηκε, σημειώνοντας παράλληλα με ικανοποίηση ότι η σημερινή κυπριακή κυβέρνηση συνέχισε να επιδιώκει την επανεκτίμηση της κατάστασης στη Συρία ή σε ορισμένα μέρη της χώρας.

«Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι η μετανάστευση είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα και δεν υπάρχει άμεση λύση που να μπορεί να χρησιμεύσει ως πανάκεια. Παρ' όλα αυτά, έχουμε τη σταθερή πεποίθηση ότι ο επαναχαρακτηρισμός της Συρίας ως ασφαλούς χώρας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εκτόνωση των σημερινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης εισόδου της ΕΕ και στην πρόληψη πιθανών νέων μεταναστευτικών κρίσεων», σημειώνει η Προέδρος του ΔΗΣΥ.

«Είναι πλέον καιρός να επιδείξουμε ηγετική ικανότητα και να λάβουμε προληπτικά μέτρα αντί να αντιδρούμε απλώς στις κρίσεις. Είμαι βέβαιη ότι η έκκλησή μου προς εσάς θα τύχει της πλήρους προσοχής σας», καταλήγει η κ. Δημητρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι κανόνες για τους άλλους, η γραμμή για την κατάχρηση εξουσίας και τα ερωτήματα για το English School
Οι ραγδαίες εξελίξεις, το σχέδιο φον ντερ Λάιεν για την Άμυνα και οι Ευρωπαίοι ενώπιον διλημμάτων
Πήρε μορφή η πενταμερής συνάντηση, προσπαθεί να την παραμορφώσει ο Τατάρ
Κοινή υπόσχεση η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας για μελλοντική συνεργασία με Κύπρο
Έλαβε την επίσημη πρόσκληση για τη άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη από Γκουτέρες ο ΠτΔ
Επισκέφθηκε τις πατατοκαλλιέργειες στη Ξυλοφάγου το βασιλικό ζεύγος (pics)
Αποφάσισε να είναι υποψήφιος για την «προεδρία» ο Τατάρ-Επιθυμία του να κατέλθει με το ΚΕΕ
Το Κέντρο «Ζήνων» επισκέφθηκε το βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας-Ενημέρωση για τον κεντρικό ρόλο στην Αν. Μεσόγειο
Το δώρο του βασιλικού ζεύγους προς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρώτη Κυρία (pic)
Συνάντησε την Πρόεδρο της Βουλής το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας-«Επίσκεψη ορόσημο»