Ανοιχτό το ενδεχόμενο ελέγχου της ΚΟΕ από τον Γενικό Ελεγκτή μετά τις αναφορές στη Βουλή

Προτροπή προς την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, να ζητήσει από τον Γενικό Ελεγκτή να προβεί σε έλεγχο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, διατύπωσαν βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης που έγινε. Το ΥΠΑΝ είναι πάντως ανοιχτό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με τη Γενική Διευθύντριά του, Μαρίνα Χασάπη, να αναφέρει πως είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και εάν χρειαστεί να διεξαχθεί έρευνα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η ΚΟΕ δεν είναι ελεγχόμενη του Γενικού Ελεγκτή, καθώς πρόκειται για οργανισμό ιδιωτικού δικαίου, ωστόσο, όπως εξηγήθηκε, επειδή καλύπτεται το 38% του προϋπολογισμού της από το ΥΠΑΝ, το Υπουργείο έχει υποχρέωση να ελέγχει στα πλαίσια της διαφάνειας. Μάλιστα έχει γίνει έλεγχος από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και στο παρελθόν, μετά από αίτημα του ΥΠΑΝ. Όπως εξηγήθηκε στην Επιτροπή, το ΥΠΑΝ ελέγχει ότι οι οργανισμοί που επιχορηγεί έχουν σωστή διακυβέρνηση. Μεταξύ άλλων αναμένεται από αυτούς να διαθέτουν εσωτερικό και εξωτερικό έλεγχο, ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις, στρατηγικό προγραμματισμό και σωστές διαδικασίες πρόσληψης και συμβάσεων. Το ΥΠΑΝ δεν ελέγχει πώς αξιοποιεί η ΚΟΕ τις χορηγίες της αλλά αν έχει ορθές οικονομικές καταστάσεις και σωστή διακυβέρνηση. Πάντως, ο πρόεδρος της ΚΟΕ ανέφερε πως οι πόρτες της είναι ανοικτές σε έλεγχο από το αρμόδιο Υπουργείο και από τον Γενικό Ελεγκτή. Από πλευράς του, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως, εάν το Υπουργείο θεωρεί ότι θα ήταν χρήσιμο να κάνουν γενικό έλεγχο στην ΚΟΕ, θα τον κάνουν.

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή η Υπουργός, Αθηνά Μιχαηλίδου, για φέτος έχει δοθεί στην ΚΟΕ η πρώτη δόση και έχουν σταματήσει οι πληρωμές μέχρι τη διερεύνηση των θεμάτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Τόνισε ωστόσο ότι, ιδιαίτερα στο ολυμπιακό επίπεδο, δεν θα ήθελαν όλο αυτό να επηρεάσει τους αθλητές, θέση που υιοθέτησαν και οι βουλευτές. Πάντως, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, πρότεινε στο ΥΠΑΝ την υιοθέτηση μιας ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας, κάτι που σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου δεν βρίσκεται υπό επεξεργασία. Εξέφρασε, ωστόσο, ετοιμότητα να συζητηθεί οτιδήποτε.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα που η Επιτροπή εξέταζε θέματα που αφορούν την ΚΟΕ και για άλλη μία φορά διατυπώθηκαν καταγγελίες και αλληλοκατηγορίες, παρά τις προτροπές των βουλευτών να μην μετατραπεί η συνεδρίαση σε λαϊκό δικαστήριο ή καφενείο. Υπεισέρχονταν μάλιστα σε τέτοιες λεπτομέρειες και διατυπώνονταν τέτοιες θέσεις, που προκαλείτο ενόχληση των βουλευτών, καθώς η συζήτηση ξέφευγε. Σε κάποια στιγμή ο κ. Πασιουρτίδης ανέφερε πως φέρνουν τους βουλευτές σε δύσκολη θέση. «Στην Επιτροπή αυτή δεν στήνουμε λαϊκά δικαστήρια, ούτε είμαστε εξεταστική επιτροπή», τόνισε ο πρόεδρος, Δημήτρης Δημητρίου, προτρέποντας τους αρμοδίους να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επικρατήσει διαφάνεια. Ο κ. Δημητρίου διαχώρισε τη θέση του από την εισήγηση που είχε κάνει νωρίτερα ο Παύλος Μυλωνάς του ΔΗΚΟ προς τα μέλη να παραιτηθούν για να αποτελέσουν πρότυπο, λέγοντας ότι δεν θα καλέσει κανένα να παραιτηθεί και ο καθένας κρίνεται από τις δικές του πράξεις.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος Γιώργος Χρυσοστόμου, ο ταμίας Αλέξανδρος Χριστοφόρου, και άλλα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ που δεν προσήλθαν την προηγούμενη εβδομάδα επειδή είχαν κώλυμα ή απουσίαζαν στο εξωτερικό, απάντησαν σε διάφορα ζητήματα που είχαν εγερθεί κατά την πρώτη συνεδρία, κυρίως από τον γενικό γραμματέα, Ανδρέα Γεωργίου. Διευκρινίσεις έδωσε ο επίσης ο δικηγόρος Πάρις Σπανός, νομικός σύμβουλος της ΚΟΕ, καθώς, σύμφωνα με την επιστολή της ΚΟΕ στο ΥΠΑΝ είχε μεταβεί μαζί με τη σύζυγό του στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης στην Μάλτα ως φιλοξενούμενος της ΚΟΕ. Ανέφερε ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του pro bono στην ΚΟΕ, όπως έκανε και ο πατέρας του πριν από αυτόν, και ως ένδειξη εκτίμησης προσεκλήθη μαζί με τη σύζυγό του να συμμετέχει στην αποστολή. Ωστόσο θεώρησε ότι η επαγγελματική σχέση που είχε με την ΚΟΕ δεν δικαιολογούσε την αποδοχή της πρόσκλησης και για τη σύζυγό του, της οποίας τα έξοδα κάλυψε ο ίδιος, με τον ταμία της ΚΟΕ και συντάκτη της επιστολής να επιβεβαιώνει πως έκανε λάθος.

Σε ό,τι αφορά τους ΑΜΚΕ, ο Γιώργος Χρυσοστόμου διευκρίνισε ότι οι συμμετοχές στην αποστολή εγκρίθηκαν ομόφωνα τον Φεβρουάριο του 2023 και αφορούσαν αρχικά τη συμμετοχή 319 ατόμων, μετά από ξεχωριστές συναντήσεις με την κάθε ομοσπονδία. Ο αριθμός μειώθηκε στην πορεία, επειδή αθλητές τραυματίστηκαν ή είχαν άλλες υποχρεώσεις. Επιβεβαίωσε ότι τα μέλη του ΕΣ είχαν γνώση της κατάστασης. Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι ο ίδιος διέμενε σε ακριβότερο ξενοδοχείο από την αποστολή, εξήγησε ότι το ξενοδοχείο των αποστολών ήταν πλήρες και οι επιπρόσθετες ανάγκες μεταφέρθηκαν στο Χίλτον, που ήταν διαπιστευμένο από την Ομοσπονδία της Μάλτας και θα διεξαγόταν εκεί και η Γενική Συνέλευση των ΑΜΚΕ. Ανέφερε ότι η διαφορά ήταν 80 ευρώ ημερησίως.

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ δήλωσε πως η Επιτροπή λειτουργεί με διαφάνεια και καθαρότητα και παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή της που είναι να υπηρετεί τους αθλητές και τις αθλήτριες. Απαντώντας αναφορικά με την περιβόητη απαντητική επιστολή της ΚΟΕ προς το ΥΠΑΝ, είπε ότι ο ταμίας ήταν αρμόδιος να την συντάξει γιατί ήταν και ο αρχηγός αποστολής.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία προσφορών, ο ταμίας της ΚΟΕ ανέφερε πως είναι γραμμένοι στο e-procurement και σε συχνή επαφή με το Γενικό Λογιστήριο για να κάνουν τη διαδικασία σωστά. Στην περίπτωση των αεροπορικών εισιτηρίων, ωστόσο, δεν μπορεί η διαδικασία να γίνει με αυτόν τον τρόπο, επειδή αλλάζουν οι τιμές. Εξήγησε, ωστόσο, ότι επιλέγουν αναλόγως με το ποιος είναι ο πιο φτηνός.

Αναφορικά με την μη τήρηση πρακτικών, ένα ζήτημα που απασχόλησε αρκετά την προηγούμενη συνεδρία, ο πρόεδρος της ΚΟΕ αντέστρεψε τα πυρά στον γενικό γραμματέα, που έχει καθήκον να τηρεί πρακτικά και, όπως είπε, δεν τηρούσε και «περηφανευόταν» ότι δεν τα υπέγραφε. Πλέον, είπε, τα πρακτικά ηχογραφούνται. Ο κ. Γεωργίου επανήλθε, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για απίστευτες ανακρίβειες.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ευθύμιος Ευθυμίου, αναφέρθηκε στο πόρισμα που υιοθέτησε η Επιτροπή και θα δοθεί το πρωί της Πέμπτης στον Γενικό Εισαγγελέα, από το οποίο προκύπτει πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων από ένα μέλος της ΚΟΕ και πιθανά πειθαρχικά παραπτώματα από άλλα. Το μέλος αυτό δεν είναι ο πρόεδρος. Παρόλο που, λόγω της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί, δεν μπορούσαν να δοθούν ονόματα ή άλλες λεπτομέρειες, ο κ. Ευθυμίου ανέφερε πως «έχουν κλαπεί λεφτά».

Δειτε Επισης

Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»