Στο Υφυπουργείο Έρευνας τα αιτήματα για απόκτηση πληροφοριακών και ψηφιακών συστημάτων
14:56 - 01 Νοεμβρίου 2023
Σε διαβούλευση με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής θα υλοποιούνται πλέον τα αιτήματα του κάθε Υπουργείο ή Υφυπουργείου για απόκτηση πληροφοριακών και ψηφιακών συστημάτων, με στόχο να επιλέγονται οι λύσεις που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος τόσο από οικονομικής όσο και κοινωνικής σκοπιάς, όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Υφυπουργός Φίλιππος Χατζηζαχαρίας.
Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σχετική πρόταση που διαλαμβάνει ότι κάθε Υπουργείο και Υφυπουργείο θα πρέπει να προβαίνει σε διαβούλευση με το Υφυπουργείο Έρευνας, τουλάχιστον 15 μέρες πριν από την υποβολή των αιτημάτων τους.
«Με αυτό τον τρόπο, θα μας δίνεται η ευκαιρία να καταγράφουμε τις απόψεις, θα προβαίνουμε σε εισηγήσεις, θα υπάρχει καλύτερη κατανομή ανθρωπίνων πόρων και γενικά θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός, οργάνωση και εξοικονόμηση οικονομικών πόρων», ανέφερε ο κ. Χατζηζαχαρίας σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξήγησε ότι μέχρι σήμερα το κάθε Υπουργείο και Υφυπουργείο αποφάσιζε ότι θέλει να προχωρήσει με κάποιο πληροφοριακό σύστημα, είτε θα έβγαινε το κάθε Υπουργείο ξεχωριστά να λάβει γνώση το τι υπάρχει σήμερα στην αγορά και ζητείτο η γνωμάτευση ή και η πληροφόρηση από το Τμήμα Υπηρεσιών και Πληροφορικής του Υφυπουργείου Έρευνας σε μεταγενέστερο στάδιο.
«Με αυτό τον τρόπο τα βάζουμε όλα σε μία σειρά», πρόσθεσε ο κ. Χατζηζαχαρίας, σημειώνοντας ότι «πλέον ο κάθε συνάδελφος θα πρέπει να αποταθεί κοντά μας, στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, θα μας δώσει την πρότασή του, την εισήγησή του και αφού τη μελετήσουμε εμείς θα είμαστε σε θέση να εισηγηθούμε διάφορες λύσεις ή ακόμα και αν υπάρχουν άλλες εταιρείες, οι οποίες έχουν κάνει παρόμοιο πρόγραμμα ή ακόμα και αν υπάρχουν οικονομικότερες λύσεις τότε να μην παρίσταται η ανάγκη από μόνο του ένα Υπουργείο ή Υφυπουργείο να βγαίνει σε διαγωνισμούς με διάφορους οικονομικούς φορείς».
Έτσι, συνέχισε, «με τον τρόπο έχουμε το πλήρη έλεγχο για τα έργα πλέον της κυβέρνησης, θα τα τροχιοδρομήσουμε αναλόγως της προτεραιότητας, ανάλογα της κοινωνικοοικονομικής απαίτησης γιατί αντιλαμβάνεστε ότι ένα ψηφιακό ή ένα πληροφοριακό σύστημα δεν είναι μόνο να το βάλουμε σε εφαρμογή, αλλά ταυτόχρονα να βλέπουμε και τον κοινωνικοοικονομικό αντίχτυπο».
Έφερε ως παράδειγμα το πόσοι δημόσιοι λειτουργοί δεν θα χρειάζονται να παραμείνουν στη θέση τους για συμπλήρωση εντύπων, οπότε αυτοί οι λειτουργοί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες και θα είναι πιο ωφέλιμοι προς την Πολιτεία και το κράτος ευρύτερα.
Ο Υφυπουργός Έρευνας σημείωσε δε ότι στη μέχρι τώρα εμπειρία του ως Υφυπουργός, αλλά και οι υπηρεσίες του Υφυπουργείου, είδαν απαιτήσεις από διάφορα Υπουργεία και Υφυπουργεία για τις οποίες το Υφυπουργείο γνώριζε για πληροφοριακά συστήματα, τα οποία είναι εφάμιλλα είτε παρόμοια.
«Με αυτό τον τρόπο θα τους δίδουμε την κατευθυντήρια γραμμή ότι πρέπει να γίνει με αυτό τον τρόπο, πρέπει να ληφθεί υπόψη αυτός οικονομικός φορέας», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν το Υφυπουργείο θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτό τον φόρτο εργασίας, ο κ. Χατζηζαχαρίας είπε ότι αυτό είχε ληφθεί υπόψη προτού κατατεθεί η σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
«Με τους υφιστάμενους ανθρώπινους πόρους που έχουμε θα είμαστε σε θέση να αντεπεξέλθουμε σε αυτήν την πρόταση», είπε.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν οι εισηγήσεις του Υφυπουργείου δεν είναι δεσμευτικές, ο κ. Χατζηζαχαρία απάντησε λέγοντας ότι «είμαστε μια ομάδα».
«Δεν σημαίνει κάτι που θα πει ο ένας Υπουργός πρέπει να γίνεται ή ότι η δική μου θέση θα είναι τελεσίδικη. Αντίθετα, θα καθόμαστε κάτω να συζητούμε με απώτερο σκοπό και στόχο να βγάζουμε προς τα έξω το καλύτερο πληροφοριακό σύστημα που θα έχει όφελος για την Πολιτεία στο σύνολό της», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ