Ο 16χρονος Μιχάλης, ο 92χρονος Νικόλας, η 85χρονη Μυροφόρα-Οι τραγικές ιστορίες των πεσόντων Αγκαστινιωτών

Έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας από την ημέρα που οι δυνάμεις του Αττίλα εισέβαλαν στην Κύπρο, το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974 και κατέλαβαν το 37% των εδαφών της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα το νησί να είναι μοιρασμένο στα δύο. Έχουν περάσει πάνω από 49 χρόνια και οι πληγές για πολλές οικογένειες παραμένουν ανοιχτές, ειδικά για εκείνες που περιμένουν τα νέα για ταυτοποίηση των οστών των δικών τους ανθρώπων, αλλά και για τους συγγενείς όλων εκείνων των πεσόντων.

Ανάμεσα σε αυτούς και οι εικοσιεννέα ήρωες της κοινότητας Αγκαστίνας, που μέχρι και σήμερα θρηνεί για τους πεσόντες και αγνοούμενους της, αφού στη λίστα περιλαμβάνονται δύο ανήλικοι 16χρονοι, αλλά και ένας 92χρονος. Οι ιστορίες τους τραγικές, αφού κάποιοι ήταν στα σπίτια τους όταν τους βρήκαν οι δυνάμεις των εισβολέων, άλλοι έτυχε να βρίσκονται σε λάθος χώρο, τη λάθος ώρα, άλλοι έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι υπερασπιζόμενοι την πατρίδα.

Σε μία λιτή εκδήλωση, αφιερωμένοι στους εικοσιεννέα ήρωες, οι Αγκαστινιώτες μαζεύτηκαν το βράδυ της Τρίτης στο χώρο που έχει ανεγερθεί το μνημείο, που αναγράφει τα ονόματά τους, στη Λάρνακα. Η Επικεφαλής για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αγνοουμένων, Άννα Αριστοτέλους, σε ομιλία της αναφέρθηκε στον κάθε ήρωα ξεχωριστά, εξιστορώντας τα γεγονότα που οδήγησαν στο να γραφτεί το όνομά τους στην ιστορία.

370077320_626144086133777_2699812600813690948_n

Στη λίστα των ονομάτων, πρώτο είναι εκείνο του πατέρα Επιφάνειου Ιωάννου, ο φλογερός παπάς, όπως ανέφερε η κα. Αριστοτέλους, «ο πατριώτης, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, ο οποίος μέσα από το παράδειγμά του, μας απέδειξε γιατί ο Ελληνισμός δεν χάθηκε παρά τους αιώνες σκλαβιάς από τους Οθωμανούς. Μας έδειξε πως ο ρόλος της Εκκλησίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μοίρα του ποιμνίου. Ο πάτερ Επιφάνειος, εκείνο το τραγικό καλοκαίρι του 1974 μπορούσε να σωθεί. Μετά την πρώτη εισβολή παρέμεινε στο χωριό με την οικογένεια του. Ανήμερα της δεύτερης φάσης, στις 14 Αυγούστου επιβίβασε τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του σε ένα λεωφορείο για να μεταβούν σε ασφαλή περιοχή».

Όπως αναφέρθηκε, ο ίδιος συνειδητά και γνωρίζοντας το βάρος του χρέους που του αναλογούσε, έμεινε στο χωριό για να ακολουθήσει τη μοίρα του ποίμνιού του. Συνολικά στην Αγκαστίνα παρέμειναν 60 άνθρωποι οι οποίοι κρύβονταν σε σπίτια και σπηλιές. Ο πάτερ Επιφάνειος ήταν σε μια σπηλιά όπου μετά την πάροδο τριών ημερών οι προμήθειες εξαντλήθηκαν. Βγήκε μπροστά και ανέφερε στους συγχωριανούς του ότι θα πήγαινε στο σπίτι του να φέρει προμήθειες. Τότε ήταν η τελευταία φορά που τον είδαν ζωντανό. Τα λείψανα του εντοπίστηκαν σε περιοχή της Μιας Μηλιάς, ενώ το 2011 τάφηκε με τις πρέπουσες τιμές στο κοιμητήριο Λατσιών.

Το επόμενο όνομα στη λίστα των ηρώων είναι εκείνο του Σωτήρη Μιχαήλ, που ήταν καθηγητής Μαθηματικών, οικογενειάρχης, μόλις 30 ετών, ο οποίος με την έναρξη της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου έσπευσε να καταταγεί έφεδρος στην 181 ΜΠΠ (Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού) στο Τρίκωμο. Από εκεί με φορτηγά οι στρατιώτες της μοίρας μετακινήθηκαν στο Συγχαρί, όπου κλήθηκαν να αντισταθούν και να αμυνθούν στις επιθέσεις των Τούρκων. Στη συνέχεια η μοίρα του Μιχαήλ μετακινήθηκε στο Πέλλα Πάις και εν συνεχεία στο Δίκωμο, όπου παρέμεινε μέχρι τις 23 Ιουλίου.

Παρά το ότι επικρατούσε εκεχειρία, οι Τούρκοι που βρίσκονταν στα υψώματα γύρω από το σημείο που ήταν οι στρατιώτες της 181 ΜΠΠ, επιτέθηκαν. Ο Σωτήρης Μιχαήλ τραυματίστηκε στο πόδι από τα τουρκικά πυρά. Η μάχη μεταξύ των ηρωικών ανδρών της 181 ΜΠΠ με τους Τούρκους κράτησε περίπου τρεις ώρες και στο προσκλητήριο που ακολούθησε, ανάμεσα στους απόντες ήταν και ο Μιχαήλ. Τα λείψανα του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Συγχαρί-Πέλλα Πάις, και ακολούθως τάφηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

«Στις αποστολές της Εθνικής Φρουράς για προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβαν μέρος και δύο 20χρονα παιδιά της Αγκαστίνας, ο Ανδρέας Χατζηγαβριήλ και ο Μιχαλάκης Χαραλάμπους. Ο Χατζηγαβριήλ ήταν μόλις 20 χρονών και το 1973 κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και υπηρέτησε στο 45 Τάγμα Διαβιβάσεων και στη συνέχεια με απόσπαση στο 12ο Τακτικό Συγκρότημα. Με την έναρξη της τουρκικής εισβολής, ο Χατζηγαβριήλ μετατέθηκε στο 305 Τάγμα Επιστράτευσης στο Δάλι και ανέλαβε καθήκοντα διαβιβαστή του διοικητή. Στις 14 Αυγούστου το Τάγμα βρισκόταν στην περιοχή της Μιάς Μηλιάς και επιχειρούσε να ανακόψει την προέλαση των Τούρκων. Σε κάποια στιγμή ο Διοικητής αντιλήφθηκε ότι οι Τούρκοι είχαν καταλάβει το φυλάκιο αρ. 12 της Εθνικής Φρουράς και έδωσε διαταγή για να το επανακαταλάβουν. Στην επίθεση συμμετείχε ο διοικητής, αλλά και ο διαβιβαστής του, ο Χατζηγαβριήλ. Μετά από σφοδρότατες μάχες, οι Τούρκοι διατήρησαν τις θέσεις τους, ενώ τα ίχνη του Χατζηγαβριήλ χάθηκαν και έκτοτε αγνοείται», ανέφερε η Άννα Αριστοτέλους.

Ο Μιχαλάκης Χαραλάμπους, επίσης 20 χρονών, υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην 33η Μοίρα Καταδρομών στο Πέλλα Πάις. Ανήμερα της εισβολής, οι λοκατζήδες της 33ης Μοίρας ανέλαβαν τη δύσκολη αποστολή να υπερασπιστούν τον Άγιο Ιλαρίωνα. Επόμενη αποστολή τους ήταν να ενισχύσουν τις Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Κερύνειας. Στις 22 Ιουλίου, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την τουρκική προέλαση, ενεπλάκησαν σε μάχη με τις αποβατικές δυνάμεις των Τούρκων. Σε εκείνη τη μάχη χάθηκαν τα ίχνη του Χαραλάμπους, ο οποίος αγνοείται μέχρι σήμερα.

370252693_687082830043327_6197982615451819744_n

Οι πεσόντες της δεύτερης φάσης της εισβολής

Η κοινότητα της Αγκαστίνας δεν έχασε τους κατοίκους της μόνο κατά την πρώτη φάση. Οι περισσότεροι ήρωές της χάθηκαν τον Αύγουστο, τότε που οι Τούρκοι εισβολείς καταπάτησαν τη συμφωνία της εκεχειρίας και συνέχισαν, με στόχο να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

«Ο κατάλογος ηρώων, στον οποίο περιλαμβάνονται νέοι της Αγκαστίνας, είναι μακρύς. Ο Θεοχάρης Θεοχάρους ήταν μόλις 24 χρονών. Ένα από τα καμάρια της Αγκαστίνας, αφού κατάφερε μετά τη στρατιωτική του θητεία να φοιτήσει στην Κτηνιατρική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Στις αρχές Ιουλίου επέστρεψε στην Κύπρο για τις θερινές διακοπές, για να δει την οικογένεια του. Τα γεγονότα τον πρόλαβαν και ο Θεοχάρης, χωρίς δεύτερη σκέψη, στις 20 Ιουλίου κατετάγη έφεδρος Δεκανέας στο Λευκόνοικο και συμμετείχε σε όποια αποστολή του ανατίθετο. Σε μια από αυτές τις αποστολές έζησε στο πετσί του τη σκληρότητα του πολέμου. Είδε τρεις συναγωνιστές του να πεθαίνουν, μπροστά στα μάτια του, μετά από ριπή πολυβόλου από τουρκικό φυλάκιο που επιχειρούσαν να καταλάβουν. Οι εικόνες και τα όσα βίωσε ήταν σοκαριστικά και είχαν ως αποτέλεσμα να κλονίσουν την ψυχική του υγεία. Τότε του δόθηκε άδεια και επέστρεψε στο χωριό του».

Στις 14 Αυγούστου, στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, ο Θεοχάρους ήταν μέσα σε εκείνη την ομάδα των 60 κατοίκων της Αγκαστίνας που έμειναν στο χωριό. Παρέμειναν κρυμμένοι και μετά από κάποιες ημέρες ο Θεοχάρους επέστρεψε με τους γονείς του στο σπίτι. Στις 21 Αυγούστου ένοπλοι Τούρκοι προχώρησαν σε συλλήψεις κατοίκων που εντόπιζαν. Τους άνδρες τους μετέφεραν στο Αντιγόνειο και τα γυναικόπαιδα εντός μιας οικίας. Από τους άνδρες που συνέλαβαν οι Τούρκοι, επιλέγηκαν οι επτά, τους οποίους και διέταξαν να μπουν σε ένα αυτοκίνητο. Εκείνη την ημέρα καταγράφηκε η τελευταία μαρτυρία για τον Θεοχάρη ότι ήταν ζωντανός. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. Τα λείψανα του εντοπίστηκαν αργότερα σε ομαδικό τάφο του χωριού του και ακολούθως τάφηκαν στο Κοιμητήριο Λατσιών.

Την ίδια μοίρα με τον Θεοχάρη είχε και ο 16χρονος τότε μαθητής της Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας, Μιχάλης Νικολαϊδης. Ο Μιχάλης, κι αυτός ανάμεσα στους 60 κατοίκους της Κοινότητας που δεν την εγκατέλειψαν, περιλαμβανόταν στους επτά άνδρες που επέλεξαν οι Τούρκοι στο Αντιγόνειο για να εισέλθουν στο αυτοκίνητο. Και τα οστά του Μιχάλη εντοπίστηκαν στον ομαδικό τάφο.

«Μαζί τους ήταν και ο Παναγιώτης Ξάνθου, 36 ετών πατέρας τριών ανήλικων παιδιών. Διέμενε με την οικογένεια του στο Τραχώνι Κυθρέας και εξασκούσε το επάγγελμα του κτηνοτρόφου. Ο Παναγιώτης ήταν συνεπιβάτης στο αυτοκίνητο με τους επτά Αγκαστινιώτες, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν. Τα οστά του Ξάνθου εντοπίστηκαν στον ομαδικό τάφο του χωριού και ακολούθως τάφηκαν στο κοιμητήριο της Δερύνειας. Στην ομάδα των επτά Αγκαστινιωτών που διατάχθηκαν να μπουν στο μοιραίο αυτοκίνητο βρισκόταν και ο Ανδρέας Χρίστου, 44 ετών, πατέρας έξι παιδιών, του οποίου η τύχη αγνοείται μέχρι σήμερα. Ο πέμπτος στο αυτοκίνητο ήταν ο Γιώργος Χατζηχριστοδούλου, 46 ετών, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. Τα οστά του Χατζηχριστοδούλου εντοπίστηκαν στον ομαδικό τάφο και ακολούθως τάφηκαν στο κοιμητήριο της Σφαλαγγιώτισσας στη Λεμεσό».

368386844_319945913999440_897511306602270844_n

Την ίδια τύχη είχε και μια άλλη ομάδα ανδρών της Κοινότητας, όπως ανέφερε η Επικεφαλής για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αγνοουμένων. «Σε αυτή την ομάδα βρισκόταν ο Ανδρέας Φουσκουλής, 54 ετών, πατέρας εννέα παιδιών που εξασκούσε το επάγγελμα του κτηνοτρόφου. Στις 14 Αυγούστου, ο Φουσκουλής και η οικογένεια του έφυγαν από το χωριό, αναζητώντας μια πιο ασφαλή περιοχή στην Άσσια, διαδρομή την οποία ακολούθησαν εκείνη την ημέρα πολλοί Αγκαστινιώτες. Ο Φουσκουλής, η σύζυγος του και τα πέντε ανήλικα παιδιά τους βρήκαν καταφύγιο στην Άσσια, έχοντας την έγνοια των άλλων τεσσάρων παιδιών τους που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά. Μετά την κατάληψη της Άσσιας ανήμερα της Παναγίας, οι Τούρκοι εγκλώβισαν τους περίπου 1000 κατοίκους της. Έξι ημέρες μετά, στις 21 Αυγούστου, ο Φουσκουλής συνελήφθη από ένοπλους Τούρκους στρατιώτες και μεταφέρθηκε στο Γκαράζ Παυλίδη κι από εκεί σε άγνωστο μέρος. Τα λείψανα του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή της Αφάνειας και ακολούθως τάφηκαν στο κοιμητήριο Κάτω Πολεμιδιών».

Την ίδια διαδρομή ακολούθησε και ο Αντώνης Αντωνίου, 59χρονών. Συνελήφθη με τον Φουσκουλή στις 21 Αυγούστου από την οικία που βρήκε καταφύγιο στην Άσσια και μεταφέρθηκε με τα λεωφορεία στο Γκαράζ Παυλίδη. Όσους ήταν άνω των 50 χρόνων οι Τούρκοι στρατιώτες τους οδήγησαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Τα οστά των περισσότερων εντοπίστηκαν σε δύο πηγάδια της Αφάνειας. Μεταξύ των δύο ατόμων των οποίων η τύχη τους αγνοείται μέχρι σήμερα, είναι και ο Αντωνίου.

Ακόμη ένας ανήλικος βρίσκεται στη μαύρη λίστα των πεσόντων, ο Ιάκωβος Πίττας ήταν μόλις 16 χρονών. Για επαγγελματικούς λόγους του πατέρα του, η δεύτερη φάση της εισβολής τον βρήκε στην κοινότητα της Αφάνειας. Την ίδια ημέρα Τούρκοι στρατιώτες τον συνέλαβαν και τον μετέφεραν στο τουρκοκυπριακό σχολείο του χωριού, το οποίο είχε μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης αιχμαλώτων. Στις 21 Αυγούστου οι Τούρκοι διαχώρισαν τους αιχμαλώτους. Τα γυναικόπαιδα τα μετακίνησαν αλλού, ενώ οκτώ άνδρες, μεταξύ των οποίων και ο Πίττας, παρέμειναν στο σχολείο. Έκτοτε κανείς δεν τους είδε ξανά. Τα λείψανα του Πίττα εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή της Αφάνειας και ακολούθως τάφηκαν στο Κοιμητήριο της Λακατάμειας.

Μια άλλη ομάδα κατοίκων της Αγκαστίνας, από τους 60 που παρέμειναν εντός του χωριού, δεν πρόλαβαν καν να φτάσουν είτε στο Αντιγόνειο αν ήταν άνδρες, είτε στην οικία που οι Τούρκοι συγκέντρωσαν τα γυναικόπαιδα. Αυτή η ομάδα κατοίκων έζησε την απόλυτη φρίκη του πολέμου, αφού βίωσαν το μένος των εισβολέων, από τις λεηλασίες μέχρι τις εν ψυχρώ δολοφονίες τους. Σε αυτή την ομάδα, ανήκει ο Μιχάλης Πατσαλής ο οποίος βρέθηκε νεκρός έξω από την οικία που διέμενε και τάφηκε πρόχειρα από συγχωριανούς του δίπλα από ένα πάσαλο της ηλεκτρικής. Τα λείψανα του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο της Αγκαστίνας και αφού ταυτοποιήθηκαν ταφηκαν στο κοιμητήριο της Αγλαντζιάς.

«Παρόμοιο ήταν και το θλιβερό τέλος του ζεύγους Σκουτάρη, που μετά από μια κοινή ζωή δεκαετιών, κατά την οποία απέκτησαν έξι παιδιά, ο 69χρονος Χριστόδουλος και η 64χρονη Ελένη, έπεσαν θύματα της ωμής βίας των εισβολέων και οδηγήθηκαν μαζί και στον θάνατο. Το ζεύγος Σκουτάρη δεν εγκατέλειψε ποτέ το σπίτι του. Μέσα σε αυτό τους εντόπισαν ένοπλοι Τούρκοι τρεις ημέρες μετά τη δεύτερη φάση της εισβολής, στις 17 Αυγούστου. Οι Τούρκοι εισβολείς τους οδήγησαν σε άλλη οικία στην άκρη της Αγκαστίνας, όπου τους πυροβόλησαν εν ψυχρώ. Πέντε ημέρες μετά, νεαρός Αγκαστινιώτης που κάτω από τη μύτη των Τούρκων έφτασε στο χωριό από κοντινή σπηλιά που κρυβόταν με άλλους χωριανούς για να πάρει προμήθειες, είδε το ζεύγος Σκουτάρη νεκρό εντός της συγκεκριμένης οικίας, φέροντας τραύματα από πυροβολισμούς. Αργότερα άλλος Αγκαστινιώτης υποχρεώθηκε από τους Τούρκους να προχωρήσει στην ταφή του Χριστόδουλου και της Ελένης, αλλά και άλλων κατοίκων. Τα λείψανα τους εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο και ακολούθως τάφηκαν στο Παλαιό Κοιμητήριο Παλλουριώτισσας».

365801764_318344694238420_6006928278201223501_n

Η τραγωδία όμως για την οικογένεια Σκουτάρη δεν τελείωσε με τον θάνατο του Χριστόδουλου και της Ελένης. Στον κατάλογο των αγνοουμένων της εισβολής, παραμένει και ο αδερφός της Ελένης, Χριστόδουλος Νικόλα, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος για να σωθεί, ανήμερα της δεύτερης φάσης της εισβολής, μετέβη με άλλους συγγενείς, τη σύζυγο και ένα εκ των παιδιών του στην Άσσια. Μόλις μπήκαν στο γειτονικό χωριό εντοπίστηκαν από Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι τους κάλεσαν να παραδοθούν. Ο ίδιος κινήθηκε προς τους Τούρκους με τα χέρια υψωμένα, ενώ οι υπόλοιποι συγγενείς του εισήλθαν σε οικία μαζί με άλλους συγχωριανούς τους που εγκλωβίστηκαν. Έκτοτε η τύχη του Χριστόδουλου αγνοείται. Θύμα της εισβολής και ο 92χρονος πατέρας της Ελένης Σκουτάρη και του Χριστόδουλου Νικόλα, Νικόλας Παπά, ο οποίος δολοφονήθηκε άνανδρα από Τούρκους στρατιώτες ενώ βρισκόταν στην αυλή της οικίας του.

Άνανδρα δολοφονήθηκαν άλλοι τρεις Αγκαστινιώτες. Ένας εξ αυτών ο Λάμπρος Καμένου, 65 ετών, πατέρας τεσσάρων παιδιών. Ανήμερα της δεύτερης εισβολής, ενώ πήγαινε να ταΐσει τα ζώα του πυροβολήθηκε και φονεύθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα. Στη συνέχεια ο Λάμπρος τάφηκε σε αυλή οικίας από συγχωριανούς του που είχαν εγκλωβιστεί στην Κοινότητα.

Η Μαρίτσα Κορινού, ήταν 77 χρονών. Ευτύχησε να γεννήσει έξι παιδιά ζώντας μια ολόκληρη ζωή στην Αγκαστίνα, την οποία δεν εγκατέλειψε ποτέ. Ανήμερα της 14ης Αυγούστου δολοφονήθηκε εντός της οικίας της από τα τουρκικά στρατεύματα και στη συνέχεια τάφηκε από συγχωριανούς της στην αυλή της. Η Μυροφόρα Κωνσταντή, ήταν 85 ετών και είχε δύο παιδιά. Στις 16 Αυγούστου δολοφονήθηκε από Τούρκους στρατιώτες στην οικία της και τάφηκε στην αυλή της από συγχωριανούς της που είχαν εγκλωβιστεί στην Κοινότητα.

«Ούτε οι εισβολείς, ούτε οι παραινέσεις του γαμπρού του, ήταν ικανές για να πειστεί να εγκαταλείψει το χωριό του ο Γερόλεμος Ττάνα. Πατέρας πέντε παιδιών, στα 64 του χρόνια ο Γερόλεμος παρέμεινε στο χωριό, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία μαρτυρία για αυτόν και η τύχη του αγνοείται. Ομοίως και ο Λουκάς Χατζηλούκας, 69 χρονών πατέρας τριών παιδιών από την Αγκαστίνα. Για τελευταία φορά θεάθηκε να μεταφέρει τα βόδια του προς την περιοχή Στρογγυλού και Άσσιας και έκτοτε δεν έδωσε σημεία ζωής. Τέλος η Χρυσταλλού Χατζηκυριάκου, 75 ετών, μητέρα επτά παιδιών, μεταφέρθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα στον Μαραθόβουνο, όπου απεβίωσε σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 12 Σεπτεμβρίου, για άγνωστους λόγους. Άγνωστος παραμένει μέχρι σήμερα και ο χώρος ταφής της. Σύνολο 23. Αγνοούμενοι 2 στρατιώτες και 5 πολίτες, και πεσόντες 2 στρατιώτες, 8 πολίτες, 2 παιδιά και 4 γυναίκες».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Επίσκοπος Μεσαωρίας, κ. Γρηγόριος, εκπρόσωποι κομμάτων, όπως ο Γιώργος Κάρουλλας για τον ΔΗΣΥ, ο Γιώργος Κουκουμάς και ο Νίκος Κέττηρος για το ΑΚΕΛ, ο Μιχάλης Γιακουμή για την ΔΗΠΑ, αλλά και ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου.

Μετά από μία σύντομη καλλιτεχνική εκδήλωση, οι επίσημοι αλλά και οι οικογένειες των πεσόντων και αγνοουμένων κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο.

Δειτε Επισης

Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής