Ανεβάζει τον προϋπολογισμό η πρόταση για αλλαγές στο επίδομα τέκνου-Προβληματισμένοι οι αρμόδιοι
Φοινιώ Σάββα 05:00 - 01 Νοεμβρίου 2023
Με επιφύλαξη είδαν τη πρόταση για αλλαγές στην καταβολή επιδόματος τέκνου, σε οικογένειες που ξεπερνούσαν κατά πολύ λίγο το ανώτατο όριο που έχει τεθεί, οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, που θεωρούν ότι η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να δεχθεί τέτοιες αλλαγές, στην παρούσα φάση λόγω της αμφίρροπης κατάστασης, με τον πόλεμο στο Ισραήλ. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση παρουσιάζεται θετική ως προς τη πρόταση για παραχώρηση του επιδόματος μητρότητας σε πατέρες που δεν καλύπτονται από κοινωνικές ασφαλίσεις, σε περίπτωση θανάτου της μητέρας, με το μόνο κώλυμα να παρουσιάζεται στο γεγονός ότι ενδεχομένως να προκύπτει θέμα με το νόμο περί κοινωνικών ασφαλίσεων.
Η πρόταση νόμου, που κατέθεσε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Μάριος Μαυρίδης και ουσιαστικά προνοεί όπως σε οικογένειες, που το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τις 59,000 ευρώ, που είναι το ανώτατο όριο, αλλά όχι κατά πολύ, να τους παραχωρείται το επίδομα τέκνου και να τους αποκόπτεται η διαφορά, παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Εργασίας, με το αρμόδιο Υφυπουργείο να δίνει απαντήσεις.
Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιάννης Νικολαΐδης, σημείωσε πως ως Υφυπουργείο δεν απορρίπτουν καμία πρόταση, πάντα τις μελετούν στη βάση των καλών εισηγήσεων. Υπέδειξε, δε, ότι γνωρίζουν ότι το θέμα περιέχει κόστος, άρα επηρεάζεται ο προϋπολογισμός του κράτους και ξεκαθάρισε πως θα γίνει μία μελέτη, που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους και θα επιστρέψουν στη Βουλή, με σωστές προτάσεις, για όλα τα επιδόματα και όχι μόνο για το επίδομα τέκνου.
«Θα πρέπει να μελετηθεί με αυτό το φακό, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς επηρεάζει και άλλα θέματα, που έχουν να κάνουν και με εισοδήματα. Εξετάζεται και η πολυπλοκότητα μίας επιδοματικής πολιτικής. Είναι μία από τις παραμέτρους. Το όριο αποφασίζεται κατά καιρούς, μετά από κριτήρια», κατέληξε.
Από πλευράς του, ο Γιάννος Βασιλειάδης, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων του Υφυπουργείου, στη δική του τοποθέτηση επεσήμανε πως σε μία προκαταρτική μελέτη που πραγματοποίησαν, από τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενώπιον τους και διαφάνηκε πως σε περίπτωση που προχωρήσει η πρόταση νόμου, ως έχει, θα υπάρχει ένα επιπρόσθετο κόστος που ξεπερνά τις 240,000 ευρώ. «Είναι το ελάχιστο αυτό, επειδή μπορεί να υπάρχουν κι άλλες αιτήσεις. Πρέπει να δούμε όλα τα σενάρια για να καταλήξουμε ποιο είναι το πιο σωστό κοινωνικά με τα λεφτά να το εξετάσουμε. Θα δούμε στις αρχές του χρόνου που θα κάνουμε τη μελέτη».
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας στην Επιτροπή, Ελένη Κουζούπη, σημείωσε πως αντιλαμβάνονται το σκεπτικό της πρότασης, «ωστόσο εφόσον προκύπτει κόστος και επηρεάζει τον προϋπολογισμό, έχουμε επιφύλαξη για τη συνταγματικότητα της. Έχουμε κρατήσει την πρόθεση του Υπουργείου για να αλλάξει τα κριτήρια, όμως πρέπει να περιμένουμε την εκτελεστική εξουσία για να το κάνουμε».
«Δεν αντέχει η οικονομία αλλαγές αυτή τη στιγμή»
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Μαλλής, στην τοποθέτησή του επεσήμανε πως δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο εξετάστηκε από το Υπουργείο και διαφάνηκε πως θα οδηγήσει στην αύξηση των δυνητικά δικαιούχων, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στα δημοσιονομικά του κράτους. Σημείωσε, δε, ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες λαμβάνουν επιπρόσθετη στήριξη από το κράτος, ενώ όσον αφορά στις πολύτεκνες, λαμβάνουν επιδόματα από διάφορα σχέδια της Κυβέρνησης.
«Επί της αρχής της πρότασης, η διαφωνία μας είναι στο εξής. Αν δώσουμε επιπρόσθετη στήριξη, ενδεχομένως να υπάρξουν ανισότητες στις ομάδες του πληθυσμού. Επίσης, διαφωνούμε επειδή έχουμε στοχευμένα κριτήρια για καταχώρηση του επιδόματος και πάμε να το αλλάξουμε. Περνάμε μία περίοδο αβεβαιότητας με τον πόλεμο στο Ισραήλ, που έχει επιπτώσεις στην οικονομία, κάτι που συνεπάγεται ότι δεν μπορούμε να αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες. Επίσης, η αύξηση των δυνητικά δικαιούχων με τη συγκεκριμένη πρόταση, ενδεχομένως να αυξήσει και την εξάρτηση των πολιτών στα επιδόματα. Δεν το θέλουμε αυτό. Η πρόταση μπορεί να είναι και αντισυνταγματική».
Άνοιξε ο διάλογος για αλλαγές και στο επίδομα μητρότητας
Η Επιτροπή Εργασίας συζήτησε και το θέμα της καταβολής επιδόματος μητρότητας σε πατέρες, σε περίπτωση που η μητέρα πεθάνει στον τοκετό, ωστόσο ο ίδιος δεν λαμβάνει κοινωνικές ασφαλίσεις, μία πρόταση νόμου που κατατέθηκε από πλευράς ΑΚΕΛ. Όπως ακούστηκε στην Επιτροπή, το θέμα κατατέθηκε μετά από ένα περιστατικό που αντιμετώπισε η Πολιτεία, με τον εκ των εισηγητών και πρόεδρο της Επιτροπής, Ανδρέα Καυκαλιά, να αναφέρει πως σε περίπτωση που το κράτος θέλει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι πρόθυμοι να αποσύρουν την πρότασή τους.
Η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ευαγγελία Γεωργιάδου, στην τοποθέτησή της επεσήμανε πως καταλαβαίνουν την ανάγκη για κάλυψη εκείνων των πατέρων που θέλουν να βοηθήσουν και μάλιστα δεν είναι αρνητικοί, ως Υπηρεσία να εξετάσουν αλλαγές, ωστόσο ζήτησε λίγο χρόνο για να μελετήσουν την πρόταση, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποια κενά και ίσως να προκύψουν προβλήματα.
«Για παράδειγμα, αν αποβιώσει μία γυναίκα, τι γίνεται με τη σύνταξη χηρείας; Είναι διπλά δικαιώματα, για το σύζυγο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που θέλουμε να δούμε. Βάσει των κοινωνικών ασφαλίσεων νόμο, ο καθένας έχει δικαιώματα βάσει των λογαριασμών τους προσωπικά. Εμείς θέλουμε να δούμε την πρόταση νόμου, επειδή διαταράσσει λίγο το νόμο. Η πρόθεση υπάρχει. Θέλουμε να το μελετήσουμε. Πρόκειται για άδειες και θα πρέπει να εμπλακεί και το Τμήμα Εργασίας».