Ποιοι είναι οι 95 μη αθλητές που πήγαν στη Μάλτα-Στην ακίδα ελέγχου Βουλής και Εισαγγελέα η ΚΟΕ

Την ώρα που μόλις χθες έγινε γνωστό από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, ότι ολοκληρώθηκε το πόρισμα που αφορά παραβάσεις του Νόμου από μέρος Μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλιου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, από το οποίο εκ πρώτης προκύπτουν ποινικά αδικήματα και για αυτό θα διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα, στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση, στην επιτροπή Θεσμών, σε σχέση με τη λειτουργία της Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκ πρώτης ποινικά και πειθαρχικά για μέλη ΚΟΕ βλέπει η Επιτροπή Δεοντολογίας

Υπενθυμίζεται πως είναι η δεύτερη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, στη σκιά και του εν λόγω πορίσματος από την Αρχή Δεοντολογίας, το οποίο αφορά άλλο ζήτημα. Μια από τις σοβαρότερες καταγγελίες που έγιναν στην προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπης Θεσμών, είχαν να κάνουν με τους συμμετέχοντες στην αποστολή της Κύπρου στη Μάλτα για τους «Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) - Μάλτα 28.5.2023 -- 3.6.2023».

Ενώπιον της επιτροπής ακούστηκαν σοβαρές καταγγελίες για την αποστολή της Κύπρου στους συγκεκριμένους αγώνες, για τους οποίους ειπώθηκαν πολλά, τα οποία εκτείνονταν από το μέγεθος της αποστολής μέχρι τις επιλογές αθλημάτων, όπως επίσης και η συμπεριφορά του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής έναντι των μελών, την οποία χαρακτήρισαν «προσβολή στο ολυμπιακό κίνημα».

Εμφύλιος ανάμεσα στα μέλη

Είναι ξεκάθαρο πάντως, πως μετά και από τα όσα ακούστηκαν στη Βουλή και τις παρεμβάσεις όσων εκπροσώπησαν την ΚΟΕ, ότι εντός του οικοδομήματος της Ολυμπιακής Επιτροπής, δημιουργήθηκαν δύο στρατόπεδα. Αυτό αποδεικνύεται και από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της επιτροπής Θεσμών την περασμένη Τετάρτη όπου η Ολυμπιακή Επιτροπή, διέψευσε τα όσα ειπώθηκαν ενώπιον των Βουλευτών.

«Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή διαψεύδει τα όσα ανυπόστατα αναφέρθησαν στις 25.10.23 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, από τρία (3) μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, αναφορικά με την συμμετοχή της Κύπρου στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης που έγιναν στην Μάλτα. Δυστυχώς, τα εν λόγω μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, για προσωπικούς λόγους, διασπείρουν εργολαβικά αναληθείς, ανακριβείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς, δημιουργώντας προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, εις βάρος των αθλητών, των Ομοσπονδιών και του κυπριακού αθλητισμού γενικότερα».

Μάλιστα η Ολυμπιακή Επιτροπή επεφύλαξε για σήμερα τις απαντήσεις της ενώπιον της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλο πορτοφόλι για Αγώνες Μικρών Κρατών-Σοβαρές καταγγελίες κατά ΚΟΕ

Η επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας

Σε επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας, ο ταμίας της ΚΟΕ, Αλέξανδρος Χριστοφόρου αναφέρει πως το κόστος των ΑΜΚΕ 2023 σε σχέση με τους προηγούμενους ΑΜΚΕ που διεξήχθησαν στο Μαυροβούνιο το 2019 είχαν αύξηση στο κόστος περίπου €135.000.

Οι αθλητές

Σύμωνα με τον κ. Χριστοφόρου, η αύξηση στο κόστος οφείλεται κατά κύριο λόγο στον μεγαλύτερο αριθμό αθλημάτων που συμπεριελήφθησαν στο αγωνιστικό πρόγραμμα και κατά συνέπεια τη μεγαλύτερη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών. Συγκεκριμένα, στο αγωνιστικό πρόγραμμα των ΑΜΚΕ του 2023 συμπεριλαμβάνονταν 11 αθλήματα με συμμετοχή 187 αθλητών και αθλητριών μας σε σύνολο αποστολής 280 ατόμων, ενώ στους ΑΜΚΕ του 2019 στο αγωνιστικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονταν 9 αθλήματα με τη συμμετοχή 141 αθλητών και αθλητριών μας σε σύνολο αποστολής 222 ατόμων.

Όπως αναφέρει, «ως εκ τούτου υπήρξε και η ανάλογη αύξηση στα έξοδα συμμετοχής όπως στα αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και διατροφή, και ημερήσια επιδόματα. Πέραν του αυξημένου αριθμού συμμετοχής παρακαλώ σημειώστε ότι πέραν της αναλογικής αύξησης των εξόδων υπήρξε αύξηση του κόστους των ναύλων αλλά και σημαντική μείωση στο κόστος του αθλητικού υλικού».

Στο ερώτημα του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με το αν συμμετείχαν παλαίμαχοι αθλητές, απάντησε πως, «υπήρχε μια μόνο αθλήτρια 60 ετών με το άθλημα του σκουός, η οποία δηλώθηκε από την οικεία ομοσπονδία. Η εν λόγω αθλήτρια είχε τις καλύτερες επιδόσεις από όλους τους αθλητές που συμμετείχαν στο άθλημα του σκουός».

Την ίδια ώρα σημειώνει πως, «όλοι οι αθλητές και αθλήτριες που έλαβαν μέρος στους αγώνες, επιλέγηκαν και προτάθηκαν από τις ομοσπονδίες τους με κριτήριο τη δυνατότητα διεκδίκησης μεταλλίου. Πέραν των αθλητών και αθλητριών, οι ομοσπονδίες επέλεξαν τους προπονητές, συνοδούς και το υποστηρικτικό προσωπικό για τις ανάγκες των ομάδων τους».

Ποιοι άλλοι πήγαν στη Μάλτα

Σύφωνα με τον ταμία της ΚΟΕ, πέραν των 187 αθλητών και αθλητριών, στην αποστολή συμμετείχαν τα ακόλουθα άτομα:

  • Αντισφαίριση: 2 Προπονητές
  • Επιτραπέζια Αντισφαίριση: 1 υπεύθυνος συνοδός, 2 προπονητές, 1 Διαιτητής
  • Ιστιοπλοΐα: 1 υπεύθυνος συνοδός, 4 προπονητές
  • Καλαθόσφαιρα / 3Χ3 Καλαθόσφαιρα: 3 υπεύθυνοι συνοδοί, 5 Προπονητές, 1 γυμναστής, 2 φροντιστές, 2 φυσιοθεραπευτές
  • Κολύμβηση: 1 υπεύθυνος συνοδός, 4 προπονητές
  • Ράγκμπι: 1 υπεύθυνος συνοδός, 2 προπονητές
  • Σκουός: 1 προπονητής
  • Σκοποβολή: 1 υπεύθυνη συνοδός, 3 προπονητές
  • Στίβος: 1 υπεύθυνος συνοδός, 2 συνοδοί, 7 προπονητές, 1 Φυσιοθεραπευτής
  • Τζούντο: 2 προπονητές, 2 διαιτητές

Επιπρόσθετα στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν τα ακόλουθα άτομα:

  • Πρόεδρος ΚΟΕ
  • Γραμματέας ΚΟΕ
  • Αντιπρόεδρος ΚΟΕ και σύζυγος (Προσκεκλημένοι από Ολυμπιακή Επιτροπή Μάλτας). Τα έξοδα διαμονής και διατροφής καλύφθηκαν από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Μάλτας. Το αεροπορικό εισιτήριο του Αντιπροέδρου της ΚΟΕ καλύφθηκε από την ΚΟΕ, ενώ της συζύγου πληρώθηκε από την ίδια.
  • Πρόεδρος ΚΟΑ και Μέλος Δ.Σ. ΚΟΑ - τα έξοδα τους καταβλήθηκαν από τον KOA
  • 1 Αρχηγός Αποστολής
  • 1 Μέλος Τεχνικής Επιτροπής
  • 4 Βοηθοί Αρχηγοί Αποστολής
  • 8 Άτομα Δημοσιογραφικής Ομάδας
  • 1 Γιατρός
  • 8 μέλη Ιατρικής ομάδας (Φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτής, ψυχολόγος)
  • 7 άτομα ΡΙΚ. Η ΚΟΕ πλήρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ το ΡΙΚ κάλυψε τα έξοδα διαμονής και διατροφής.
  • 4 άτομα Cablenet, Τα έξοδα καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από την ΚΟΕ. Η Cablenet είναι επίσημος χορηγός της ΚΟΕ. Τα 4 άτομα αποτελούσαν τηλεοπτικό συνεργείο και κάλυψαν τους αγώνες.
  • Νομικός Σύμβουλος της ΚΟΕ και η σύζυγος του. Ο Νομικός Σύμβουλος της ΚΟΕ παρέχει αμισθί τις υπηρεσίες του προς την ΚΟΕ τα τελευταία περίπου 20 χρόνια.. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο αποφάσισε σε συνεδρίαση του όπως εις ένδειξη εκτίμησης των υπηρεσιών του, φιλοξενήσει τον ίδιο και τη σύζυγο του στους αγώνες.
  • Εκπρόσωπος της χορηγού εταιρείας Deloitte. Τα έξοδα καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από την ΚΟΕ βάσει και της χορηγικής συμφωνίας.
  • Δύο εκπρόσωποι της χορηγού εταιρείας ΟΠΑΠ. Τα έξοδα καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από την ΚΟΕ, Ο ΟΠΑΠ είναι ο μέγας χορηγός της ΚΟΕ και η φιλοξενία σε αγώνες προβλέπεται στην χορηγική συμφωνία.

Στην επιστολή τονίζεται ότι όλα τα άτομα που συμμετείχαν στην αποστολή έλαβαν νόμιμες διαπιστεύσεις. «Στην αποστολή δεν συμμετείχαν τέκνα και σύζυγοι χορηγών, αλλά ούτε και φιλικά πρόσωπα μελών της αποστολής. Όλοι οι αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν στους αγώνες,, έλαβαν μέρος κανονικά στα αγωνίσματα που δηλώθηκαν και βρίσκονταν στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα των αγώνων. Στην αποστολή συμπεριλαμβάνονταν 8 αθλητές της Ιστιοπλοΐας ηλικίας 13-15 ετών στην κατηγορία του Optimist. Παρακαλώ σημειώστε ότι η ηλικία των 15 ετών είναι και η μέγιστη ηλικία συμμετοχής στο εν λόγω αγώνισμα», αναφέρει ο Αλέξανδρος Χριστοφόρου.

Το ΡΙΚ και η Cablenet

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή τα 19 μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας, αναφέρεται πως αυτά, κάλυπταν τηλεοπτικά τους αγώνες. «Η ΚΟΕ πλήρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια του τηλεοπτικού συνεργείου του ΡΙΚ, ενώ το ΡΙΚ κάλυψε τα έξοδα διαμονής και διατροφής τους. Τα έξοδα της Cablenet καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από την ΚΟΕ, Παρακαλώ σημειώστε ότι η Cablenet είναι επίσημος χορηγός της ΚΟΕ».

Μάλιστα συγκρίνωντας με το 2019 στο Μαυροβούνιο, ο ταμίας της ΚΟΕ υποδεικνύει πως σε εκείνη την αποστολή, «συμμετείχε 6μελής αποστολή του ΡΙΚ και 4μελής αποστολή του ιδιωτικού καναλιού Alphasports. Όπως και φέτος η ΚΟΕ πλήρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια του τηλεοπτικού συνεργείου του ΡΙΚ, ενώ το ΡΙΚ κάλυψε τα έξοδα διαμονής και διατροφής τους. Τα έξοδα του ιδιωτικού καναλιού Alphasports καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από την ΚΟΕ χωρίς να είχε οποιαδήποτε χορηγική σχέση με την ΚΟΕ».

Τα αεροπορικά

Σε ότι αφορά τα αεροπορικά εισιτήρια, για τα οποία έγινε λογος και στην προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής Θεσμών, ο ταμίας της ΚΟΕ, στην επιστολή του εξηγεί πως ο υπολογισμός τους βασίστηκε στην αξία του εισιτηρίου για μετάβαση με την εταιρεία Emirates, η οποία ήταν η μοναδική εταιρεία που πραγματοποιούσε απευθείας πτήσεις προς και από τη Μάλτα και η φθηνότερη, με κόστος περίπου 300 Ευρώ το άτομο.

Όπως αναφέρει, «κατά την κράτηση των εισιτηρίων, αφού δόθηκαν από τις αθλητικές ομοσπονδίες οι προκαταρκτικοί αριθμοί των αποστολών τους, η Emirates δεν μπορούσε να μας διαθέσει τον απαιτούμενο αριθμό εισιτήριων και η προσπάθεια στράφηκε προς την εξεύρεση ναυλωμένων πτήσεων, με αποτέλεσμα αφού αποταθήκαμε στις εταιρείες Air Malta, Cyprus Airways και Emirates, καθώς επίσης και ιδιωτικούς αντιπροσώπους, λόγω και της αυξημένης αεροπορικής κίνησης κατά την δεδομένη περίοδο, να μας προσφερθεί μόνο ένα αεροπλάνο με την Air Malta».

Και προσθέτει πως, «για συμπλήρωση των απαιτούμενων θέσεων αποταθήκαμε στην Emirates από την οποία αγοράστηκαν οι υπόλοιπες θέσεις για αναχώρηση και επιστροφή στην Κύπρο. Πέραν των εισιτηρίων που αφορούσαν αναχώρηση και επιστροφή στην Κύπρο, μετά από τη λήψη προσφορών αγοράστηκε αριθμός εισιτηρίων από την εταιρεία Panleon, για κάλυψη της μετάβασης αθλητών και αθλητριών οι οποίοι διέμεναν σε άλλες χώρες. Παρακαλώ σημειώστε ότι η Emirates ήταν η μοναδική αεροπορική εταιρεία σε θέση να προσφέρει τον αναγκαίο αριθμό θέσεων, καθώς επίσης και τη δυνατότητα απευθείας πτήσεων προς και από τη Μάλτα. Αναφορικά με το κόστος των εισιτηρίων θεωρούμε ότι δεν ήταν ιδιαίτερο ψηλό λαμβανομένης υπόψη της αύξησης των αεροπορικών εισιτηρίων παγκοσμίως κατά τη δεδομένη περίοδο».

Γιατί άλλαξε ξενοδοχείο ο Πρόεδρος

Σε σχέση με τις καταγγελίες κατά του Προέδορυ της ΚΟΕ, ο Αλέξανδρος Χριστοφόρου αναφέρει πως, «ο Πρόεδρος της ΚΟΕ αρχικά θα διέμενε στο ξενοδοχείο της αποστολής, στο οποίο είχε γίνει και η σχετική κράτηση, ωστόσο αποφασίσθηκε να μεταφερθεί στο ξενοδοχείο Hilton, όπου διέμεναν οι προσκεκλημένοι της ΚΟΕ, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος και το Μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΑ, μετά από προτροπή του αρχηγού αποστολής καθότι προέκυψε ανάγκη για επιπλέον δωμάτια για τις ανάγκες των αθλητών και αθλητριών, αλλά και για να βρίσκεται κοντά στους προσκεκλημένους της ΚΟΕ και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΟΑ».

Διευκρινήσεις για τον Νομικό Σύμβουλο

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών την περασμένη Τετάρτη, προχωρούσε και σε μια διευκρίνηση για σκοπούς ηθικής τάξης.

«Για σκοπούς ηθικής τάξης, περιοριζόμαστε να αναφέρουμε ότι τα έξοδα της συζύγου του νομικού συμβούλου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Μάλτα, δεν καταβλήθηκαν από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε σε επιστολή μας προς το Υπουργείο Παιδείας, αλλά από τον ίδιο τον νομικό σύμβουλό προσωπικά. Δυστυχώς, τα τρία μέλη της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής που παρευρέθηκαν στην συνεδρία της εν λόγω Επιτροπής, ενώ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν προέβησαν σε καμία απολύτως ενέργεια προς αποκατάσταση της αλήθειας. Εκ μέρους της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής απολογούμαστε προς τον νομικό μας σύμβουλο, το Γραφείο του οποίου προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή αφιλοκερδώς για 45 χρόνια, για τις αναληθείς δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα ενώπιον της Επιτροπής», ανέφερε στην ανακοίνωση της η ΚΟΕ.

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα