Οδηγούν στα... τυφλά οι ντελιβεράδες-Δουλεύουν, αλλά δεν ξέρουν την αμοιβή τους

Απογοητευμένοι με τους εργοδότες τους, τις εταιρείες παραγγελιών και διανομής φαγητού,, είναι οι ντελιβεράδες, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις του καλοκαιριού, ακόμη βρίσκονται στο περίμενε για τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης που θα διέπει το καθεστώς εργασίας τους. Την ίδια ώρα, ανησυχούν ιδιαίτερα για τις αλλαγές που προωθούν οι εταιρείες, σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού του μισθού τους, που πλέον υπολογίζεται στη βάση συγκεκριμένου αλγόριθμου, που συνεχώς αλλάζει, προκαλώντας σύγχυση.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω σύστημα που εφαρμόζεται πλέον σε αρκετές εταιρείες, υπολογίζει αποστάσεις, όπως και λεπτά που χρειάζεται ο διανομέας για να παραδώσει μια παραγγελία, ενώ λαμβάνονται υπόψη την ίδια ώρα και οι συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της παράδοσης. Έτσι, υπολογίζοντας μια σειρά από παραμέτρους, βγαίνει και το ποσό θα λάβει ο κάθε διανομέας, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη δυσφορία στους ντελιβεράδες, αφού αφενός δεν μπορούν να προϋπολογίσουν το ύψος του μισθού τους στο τέλος του μήνα, αφετέρου, αυτός κυμαίνεται σε ένα μεγάλο εύρος, που στο κακό σενάριο, τους αφήνει εκτεθειμένους, ως προς τις πάγιες υποχρεώσεις τους.

Σε ότι αφορά το θέμα της συλλογικής σύμβασης, η συντεχνία που εκπροσωπεί τους διανομείς, έχει προχωρήσει πρόσφατα στην κατάθεση συγκεκριμένων αντιπροτάσεων προς το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας εν αναμονή συνάντησης με τους εργοδότες των διανομέων, για να διαφανεί κατά πόσο μπορεί να συμφωνηθεί ένα προσχέδιο με τις απόψεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς, ανέφερε στον REPORTER, ο Γ. Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νεόφυτος Τιμινής, «ακόμη δεν υπάρχει κατάληξη για τη συνομολόγηση μιας συλλογικής σύμβασης. Τα παράπονα που καταφθάνουν κοντά μας, έχουν να κάνουν με το ζήτημα του αλγόριθμου από όλες τις πλατφόρμες και τα συστήματα που υπάρχουν για να υπολογίζουν την αντιμισθία των ντελιβεράδων. Μέσα από τον αλγόριθμο που υπάρχει, εφάρμοσαν κάποια νέα συστήματα, που όπως έχουμε αντιληφθεί δεν δίνουν πλήρη εικόνα για το πώς λειτουργούν και με ποιο τρόπο πληρώνονται. Είναι κάτι αρνητικό στον κλάδο, γιατί πρέπει και οφείλουν να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι πόσα πληρώνονται και γιατί. Με αυτά τα συστήματα, πρέπει να κάνουν συγκεκριμένους υπολογισμούς σε συνδυασμό με χιλιόμετρα και διάφορες ώρες, για να βγει το αποτέλεσμα της αντιμισθίας».

Έτσι, αφού δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι διανομείς, αποτείνονται στη Συντεχνία ούτως ώστε να εκφράσουν τους παράπονά τους. «Φαίνεται ότι αλλάζει ο αλγόριθμος συνεχώς και ο τρόπος που υπολογίζουν οι εταιρείες τις αποστάσεις και τον χρόνο. Γι’ αυτό τον λόγο, μέσα από τη ρύθμιση που επιδιώκουμε να εφαρμοστεί στον κλάδο των διανομέων, είναι για να σταθεροποιήσουμε το εισόδημα των ντελιβεράδων και να υπάρχουν κάποια επιπρόσθετα κίνητρα και να ρυθμίζονται κάποια ζητήματα, τα οποία θα λειτουργούν με τρόπο που θα αυξάνουν την παραγωγικότητα», ανέφερε ο κ. Τίμινης.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το γεγονός ότι οι πλατφόρμες προσφέρουν επαγγελματικά συμβόλαια στους διανομείς, χωρίς ωστόσο να έχουν ένα σταθερό και συγκεκριμένο τρόπο για το πώς υπολογίζεται η αμοιβή τους, αυτή τη στιγμή αποτρέπει αρκετούς από το να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Τίμινη, «εάν ξεκαθαρίσουν και ρυθμιστούν κατάλληλα τα δικαιώματα των διανομέων, θα έχουν όφελος τόσο οι εταιρείες, όσο και οι εργαζόμενοι και μπορούμε να πούμε ότι το επάγγελμα μπορεί να γίνει ελκυστικό και για τους ντόπιους, που μπορούν να εργαστούν λίγες ώρες την ημέρα, και να εξασφαλίζουν ένα επιπλέον εισόδημα».

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού