Έτοιμος για διαμεσολάβηση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων δηλώνει ο Ερντογάν

Η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε είδους διαμεσολάβηση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κρατουμένων, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην Άγκυρα τη Δευτέρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν, τηρώντας πολιτική ίσων αποστάσεων, για πρώτη φορά καταδίκασε και τις επιθέσεις της Χαμάς κατά αμάχων.

«Ακριβώς όπως είμαστε ενάντια στην καταπίεση και τη σκληρότητα που ασκείται στους Παλαιστινίους από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και τους παράνομους εποίκους, είμαστε ενάντια και σε τυχαίες ενέργειες εναντίον Ισραηλινών. Η καταστροφή της Γάζας από αεροπορικές επιδρομές, οι βομβαρδισμοί τζαμιών και οι θάνατοι γυναικών, ηλικιωμένων, παιδιών και αμάχων είναι εντελώς απαράδεκτοι. Αν έχουν συμβεί παρόμοιες σκηνές σε πόλεις του Ισραήλ, σίγουρα δεν τις εγκρίνουμε», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από την ισραηλινή διοίκηση να τερματίσει τους βομβαρδισμούς παλαιστινιακών εδαφών, ιδιαίτερα της Γάζας και από τους Παλαιστίνιους να τερματίσουν τις επιθέσεις τους σε ισραηλινά εδάφη, σημειώνοντας ότι «σήμερα είναι η ημέρα για να δράσουμε με ψυχραιμία και ανθρώπινη συνείδηση».

Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε ότι το πρόβλημα στην περιοχή δεν μπορεί να λυθεί με τη συνεχή παρενόχληση του παλαιστινιακού λαού, την κατάληψη σπιτιών και εδαφών του, προσθέτοντας πως η προσέγγιση του Ισραήλ απειλεί τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ασφάλεια του παλαιστινιακού λαού. Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η ειρήνη δεν θα έρθει στην περιοχή χωρίς την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως τη Δευτέρα είχε μια παραγωγική τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και τον Πρόεδρο του Ισραήλ. «Μίλησα για τη βαθιά μας θλίψη για τους θανάτους αμάχων. Δήλωσα ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τερματίσουμε τις συγκρούσεις», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της η Κένυα
Ζαχάροβα: Η Δύση διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία
Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς-«Απαντήστε σε μια εβδομάδα στην πρόταση εκεχειρίας ή εισβάλουμε στη Ράφα»
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία