Μοντέλο λύσης και μετονομασία ψευδοκράτους στην τ/κ πολιτική διελκυστίνδα

Προπομπό «χαρμόσυνων μηνυμάτων» για την προσεχή περίοδο, χαρακτήρισε ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ την έκκληση Έρντογαν στην 77η και την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για αναγνώριση του ψευδοκράτους, την αυξανόμενη αντιπροσωπευτική ισχύς του στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), τους δεσμούς που έκτισε και αναπτύσσει με τα τουρκογενή κράτη και το γεγονός ότι η «σημαία» του άρχισε να κυματίζει στο Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα σε δηλώσεις του κ. Ουστέλ κατά την επιστροφή του από την Άγκυρα. Είπε ότι στο τελευταίο ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας σημειώθηκε πως Τουρκία και ψευδοκράτος είναι ένα έθνος και «δύο κράτη» και είναι ξεκάθαρο ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι η ασφάλεια και η εγγύηση της ηρεμίας των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που πηγάζουν από τοι διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες».

Πλέον, «το όραμά μας για λύση είναι το όραμα της λύσης δύο κρατών, αυτό το διακηρύσσουμε στον κόσμο τόσο η Τουρκία όσο και εμείς», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη επί διπλωματικών θεμάτων και μέλος της διαπραγματευτικής του ομάδας, Χουσεϊν Ισικσάλ δήλωσε ότι συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό οι διαπραγματεύσεις για τον διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό και η τ/κ πλευρά ξεκαθάρισε πως αν δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της σε σχέση με το όνομα και την εντολή που θα έχει αυτός που θα διοριστεί, δεν θα αποδεχθεί τον διορισμό.

Ο απεσταλμένος, πρόσθεσε, δεν πρέπει να είναι ένας διορισμός, που θα κάνουν μονομερώς τα Ηνωμένα Έθνη, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία.

«Ο απεσταλμένος που θα διοριστεί πρέπει να είναι προσωπικός, όχι ειδικός απεσταλμένος. Ο προσωπικός απεσταλμένος εργάζεται υπαγόμενος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και σε αυτόν υποβάλλει έκθεση. Δεν είναι υποχρεωμένος να παραμείνει προσηλωμένος στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έτσι είναι ανοικτός σε νέες ιδέες και νέες προτάσεις λύσης. Η δε εντολή του είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Το καθήκον του περιορίζεται μόνο στο να εξεύρει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές και φυσιολογικά αναμένεται να το κάνει αυτό εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος».  

Αλλαγή ονόματος ψευδοκράτος

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από την αλλαγή ονόματος του ψευδοκράτος. Ο αρθρογράφος Αλί Μπατουράι γράφει σήμερα στη Χαλκίν Σεσί ότι η πρωτοβουλία για την υιοθέτηση του ονόματος «τουρκοκυπριακό κράτος», είναι μια πολιτική κίνηση που στοχεύει στη διεθνή κοινή γνώμη, στους εγγυητές εκτός της Τουρκίας, καθώς και στα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ.     

«Είναι δυνατόν», υποστηρίζει, «να το δει κανείς ως μια νέα πορεία, μια νέα στρατηγική για την επίτευξη ενός νέου στόχου όσον αφορά το Κυπριακό. Αυτό είναι και το νόημα των δηλώσεων που έχουν ήδη γίνει. Σκοπός είναι να ακολουθηθεί μια διαφορετική πορεία από την πορεία, που ακολουθείται εδώ και χρόνια στο Κυπριακό, μια πιο καταναγκαστική μέθοδος προς την ελληνοκυπριακή διοίκηση και όλα τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη... Είναι επίσης δυνατόν να δει κανείς την πρωτοβουλία αλλαγής του ονόματος σε ‘τουρκοκυπριακό κράτος’ ως ένα χωρισμό των δρόμων, μια απειλή μόνιμου διαχωρισμού εναντίον των συνομιλητών της άλλης πλευράς στις προσπάθειες συμφωνίας/λύσης στο Κυπριακό».

Το ερώτημα, ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπατουράι είναι «τι θέλει ο τουρκοκυπριακός λαός; Θέλει ο τουρκοκυπριακός λαός λύση ή μόνιμο διαχωρισμό;» Ο Μπατουράι απαντάει ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να γίνει προς  την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σημειώνει δε ότι αν κάποιος νομίζει ότι αυτή η αλλαγή ονόματος είναι «ένας τρόπος να απαλλαγούμε από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που υπάρχουν για την τδβκ «γελιέται, ούτε αυτό είναι δυνατόν…».

Από το «βήμα» της «βουλής» σήμερα, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν διερωτήθηκε αν με την αλλαγή ονόματος του ψευδοκράτους θα σταματήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν. Θυμίζοντας ότι πρώτα αναφέρθηκε σε αυτό ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του ΜΗΡ στην Τουρκία, διερωτήθηκε γιατί ο Τ/κ ηγέτης, που λέει συνεχώς ότι υπάρχει άλλο κράτος στο βορρά κι άλλο στο νότο, αυτή τη φορά είπε πως «δεν υπάρχει βορράς και νότος πλέον στην Κύπρο». Τα όσα συμβαίνουν, πρόσθεσε, «είναι για να ντρέπεσαι».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»