Ευγνωμοσύνη Ισραήλ στην Κύπρο-«Θα πολεμήσουμε τη Χαμάς και θα τη νικήσουμε»

Κανένας που κτυπά το Ισραήλ δεν θα καταφέρει να ξεφύγει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Όρεν Ανόλικ, σημειώνοντας πως η χώρα του βρίσκεται μεν σε πόλεμο, όμως δεν έχει ως στόχο τον κόσμο στη Γάζα, αλλά την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. "Θα πολεμήσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση και θα τη νικήσουμε», υπογράμμισε.

Ο κ. Ανόλικ δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος από την πολύ βαθιά και μεγάλη υποστήριξη, όπως είπε, της Κύπρου προς τη χώρα του, και σημείωσε πως "είμαστε ευγνώμονες που έχουμε την ευκαιρία εάν χρειαστεί να λάβουμε βοήθεια από την Κύπρο και αυτό θα ληφθεί υπόψη στους μελλοντικούς μας σχεδιασμούς».

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ανόλικ ανέφερε πως το Ισραήλ «δέχθηκε μια σκληρή επίθεση το Σάββατο το πρωί από την βάρβαρη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς». Αναφέρθηκε σε τρομακτικές εικόνες που μεταδόθηκαν από το Ισραήλ, τις οποίες χαρακτήρισε απίστευτες, με τους πυροβολισμούς κατά του κόσμου σε ένα πάρτι, το κάψιμο σπιτιών και τους πυροβολισμούς κατά οικογενειών που προσπαθούσαν να δραπετεύσουν. Είπε ακόμη πως οι άντρες της Χαμάς πήραν παιδιά ως όμηρους ακόμα και έναν 85χρονο επιβιώσαντα του Ολοκαυτώματος που τον πήραν με το αναπηρικό αμαξίδιο του στη Γάζα, ενώ εκτέλεσαν και αποκεφάλισαν πολίτες.

«Αυτή είναι μια φρικαλέα συμπεριφορά. Αυτό είναι κάτι που σοκάρει κάθε πολιτισμένο άτομο όταν βλέπει αυτά τα τρομακτικά πράγματα. Μας κατέλαβαν εξαπίνης, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο. Αυτός δεν είναι ένας πόλεμος κατά του κόσμου στη Γάζα, αυτός είναι ένας πόλεμος κατά μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία αδιάκριτα στοχεύει πολίτες. Θα πολεμήσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση και θα τη νικήσουμε», τόνισε.

Ο κ. Ανόλικ είπε πως το Ισραήλ προετοιμάζει τις δυνάμεις του και κάνει τους σχεδιασμούς τους, μπαίνει σε αυτό τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση και θα νικήσει.

Τόνισε πως παρά τις δυσκολίες και το βαρύ τίμημα που έχουν πληρώσει είναι ένα δυνατό έθνος με αποφασιστικότητα και θα ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση.

Ερωτηθείς γιατί πιστεύει πως η Χαμάς κτύπησε τώρα, ο Πρέσβης του Ισραήλ είπε πως δεν το γνωρίζει αυτό. Σημείωσε πως πρόσφατα έγιναν διάφορες προσπάθειες με τη συμμετοχή του Ισραήλ για βελτίωση της ζωής των Παλαιστινίων που κατοικούν στη Γάζα. Έκανε λόγο για διάφορα σχέδια που συζητούνταν όπως αυτό για το φυσικό αέριο.

Πρόσθεσε πως το Ισραήλ είχε δώσει περισσότερες άδειες ώστε περισσότεροι Παλαιστίνιοι να πάνε από τη Γάζα στο Ισραήλ και να εργαστούν εκεί.

«Έτσι ενώ εμείς προσπαθούσαμε να κάνουμε καλύτερες τις ζωές των Παλαιστίνιων, η Χαμάς δεν νοιάζεται καθόλου για τον δικό της λαό. Αυτό που την νοιάζει είναι να σφαγιάζει Ισραηλινούς. Παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους. Θέλει μόνο να σκοτώνει όλο και περισσότερους. Αυτό είναι πιο σημαντικό για αυτήν από το να κάνει κάτι υπέρ του λαού της. Κάθε πολιτισμένος άνθρωπος πρέπει να το δει αυτό και να νιώσει αποτροπιασμό», πρόσθεσε.

Κληθείς να πει αν πιστεύει πως πίσω από αυτή την επίθεση βρίσκεται το Ιράν, ο κ. Ανόλικ ανέφερε πως δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει μια άμεση σύνδεση. Αυτό που μπορεί να πει, σημείωσε, είναι πως το Ιράν έχει ένα πολύ σημαντικό δεσμό με τη Χαμάς. Τους προμηθεύουν με όπλα, με τεχνογνωσία, τους προσφέρουν εκπαίδευση, ιδεολογία, τους εμπνέουν, ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη την αντίδραση των ηγετών του Ιράν, το «πόσο χαρούμενοι είναι για αυτό» που έγινε. «Δεν γνωρίζω αν το Ιράν αναμείχθηκε άμεσα σε αυτή τη συγκεκριμένη επίθεση αλλά αυτή είναι κάτι το οποίο το Ιράν υποστηρίζει, θεωρεί ως κάτι θετικό», ανέφερε. Πρόσθεσε πως «αυτό μας υπενθυμίζει ποιες είναι οι προτεραιότητες του δολοφονικού καθεστώτος στο Ιράν».

Ερωτηθείς για την εκτίμησή του σε σχέση με τη διάρκεια που αναμένεται να έχει αυτός ο πόλεμος, ο Πρέσβης του Ισραήλ είπε πως η ηγεσία της χώρας του αναφέρει στους πολίτες του Ισραήλ πως αυτό θα διαρκέσει για πολύ.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει. Είναι ένας πόλεμος. Ένας πόλεμος που μας επιβλήθηκε. Δεν θέλαμε αυτό τον πόλεμο. Δεχθήκαμε επίθεση. Ως εκ τούτου θα διασφαλίσουμε ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει με μια διαφορετική κατάσταση από αυτήν με την οποία ξεκίνησε. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω σε αυτό που υπήρχε πριν την 7η Οκτωβρίου. Αυτός είναι ο στόχος, αυτός είναι ο σκοπός», ανέφερε.

Ερωτηθείς πώς αναμένεται να επηρεαστούν οι ισορροπίες στην περιοχή, ο κ. Ανόλικ είπε πως είναι πρόωρο να μιλήσει για κάτι τέτοιο. «Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Βλέπουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας. Γνωρίζουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας. Είμαι πάρα πολύ ενθαρρυμένος από αυτή την πολύ βαθιά και μεγάλη στήριξη που παίρνουμε τώρα στην Κύπρο», ανέφερε.

Είπε πως δεν θέλει να κάνει εικασίες για το τι είδους γεωστρατηγικές αλλαγές θα γίνουν στο μέλλον. «Αλλά θεωρώ πως είναι μια ευκαιρία για να δούμε και να θυμηθούμε ποιοι είναι οι φίλοι μας και ποιοι δεν είναι», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος στη γειτονική χώρα, και ειδικότερα πως ο ίδιος ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ισραήλ ότι θα μπορούσαν αν προκύψει ανάγκη να  φιλοξενηθούν τραυματίες στα κυπριακά νοσοκομεία, ο κ. Ανόλικ είπε πως «το εκτιμούμε πολύ αυτό. Αυτή η εισήγηση είναι πολύ θετική»

Ανέφερε πως εξ όσων γνωρίζει αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ανάγκη που χρειάζεται να εξυπηρετηθεί. «Προσδίδουμε σημασία στις στρατηγικές μας σχέσεις με την Κύπρο. Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε την ευκαιρία εάν χρειαστεί να λάβουμε βοήθεια από την Κύπρο και αυτό θα ληφθεί υπόψη στους μελλοντικούς μας σχεδιασμούς», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Ενημέρωσε τους ομολόγους του για συμμετοχή Τατάρ στον ΟΤΚ ο Κόμπος
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης της νέας «προεδρίας» της «βουλής»
Ενοχλημένη η Κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σαμαρά-«Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν