Ανάπτυξη έναντι του δρόμου στην Πύλα-Θετικά αποτιμά η Κυβέρνηση τη συμφωνία

Θετικά αποτιμά την επίτευξη συμφωνίας, το πρωί της Δευτέρας, με τα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με το πολύκροτο ζήτημα του δρόμου Άρσους-Πύλας η Κυβέρνηση, μετά από μια περίοδο κλιμάκωσης, που προκάλεσε η τουρκική πλευρά, όταν επιτέθηκε σε ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές εντός της νεκρής ζώνης.

Επί της ουσίας ο δρόμος θα δημιουργηθεί, ωστόσο ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί και μία ενιαία περιοχή αστικής ανάπτυξης, που θα κατοικείται και από Ε/κ και Τ/κ, στην περιοχή βορείως της Πύλας, η οποία αυτή τη στιγμή παραμένει σχεδόν άδεια. Η περιοχή αυτή θα είναι στη νεκρή ζώνη αλλά θα εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές με αντίστοιχο καθεστώς.

Εντός της περιοχής αστικής ανάπτυξης θα υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια μεγάλη περιοχή οικιστικής ανάπτυξης, ασφαλτωμένος δρόμος με κατεύθυνση τους Τρούλλους, φωτοβολταϊκά πάρκα και γεώτρηση που θα διοχετεύει νερό στην Πύλα, διευρύνοντας ουσιαστικά το χωριό προς την περιοχή της Πλάτης. Για τον σκοπό αυτό, αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες διαχωρισμού οικοπέδων στις 23 Οκτωβρίου, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από Ε/κ και από Τ/κ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Κυβέρνηση εκτιμά πως διασφαλίστηκε η νεκρή ζώνη, οι γραμμές κατάπαυσης του πυρός και ο έλεγχος των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή και, ως εκ τούτου, αποκλείστηκε η παρουσία του κατοχικού στρατού ή της ψευδοαστυνομίας και αποτράπηκε η παραβίαση του status quo. Την ίδια στιγμή, διασφαλίστηκε ότι η χρήση του δρόμου δεν θα γίνεται απρόσκοπτα, αφού θα λειτουργήσει σημείο διέλευσης, στο οποίο θα εφαρμόζεται ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής. Το σημείο αυτό θα έχει κάποιες ιδιομορφίες, ωστόσο, σε σχέση με άλλα οδοφράγματα, καθώς θα βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης. Επίσης δεν είναι ακόμη γνωστό τι περιορισμούς θα θέσει η τουρκική πλευρά σε ό,τι αφορά τη διέλευση.

Με τον τρόπο που θα αναπτυχθεί η περιοχή, αποτρέπεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η απόκτηση στρατιωτικού πλεονεκτήματος από τις κατοχικές δυνάμεις, αφού ο δρόμος δεν θα χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως ούτε και για εμπόριο. Παρομοίως δεν θα χρησιομποιείται για παράνομες δραστηριότητες.

χάρτης

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι, ουσιαστικά, μετατράπηκε η κρίση σε ΜΟΕ, καθώς, μέσα από τη διπλωματία, ακυρώθηκαν οι σχεδιασμοί που προσπάθησε η τουρκική πλευρά να επιβάλει με τη βία και μετατράπηκε η κρίση σε ευκαιρία. Διασφαλίστηκαν, ταυτόχρονα, τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, ενώ η Λευκωσία θεωρεί ότι απέκτησε ηθικό πλεονέκτημα και ενεργοποίησε θετικά τον διεθνή παράγοντα.

Ο τρόπος που εξελίχθηκαν τα πράγματα ερμηνεύεται ως μια νίκη της διπλωματίας έναντι της βίας που επέδειξε η τουρκική πλευρά. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι από τη Λευκωσία έπρεπε να καταβληθεί μεγάλη διπλωματική προσπάθεια για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, καθώς φαίνεται πως αρχικά η τουρκική πλευρά είχε καταφέρει να πείσει τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη πως επρόκειτο ένα έργο ανθρωπιστικού χαρακτήρα και έτσι έπρεπε από πλευράς Κυβέρνησης να ανατραπεί αυτή η εντύπωση και να επισημανθούν οι κίνδυνοι και οι πραγματικές σκοπιμότητες του κατοχικού στρατού, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε. Γι’ αυτό και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναγκάστηκε να επέμβει στις 18 Αυγούστου, με τα γνωστά αποτελέσματα και όσα επακολούθησαν με τη διεθνή καταδίκη και κινήθηκε διαδικασία διαπραγματεύσεων μέχρι που επιτεύχθηκε συναντίληψη.

Ειλικρινής πολιτική βούληση

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «η Κυπριακή Κυβέρνηση επιβεβαιώνει την επίτευξη συναντίληψης με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, για την Πύλα και την περιοχή βορείως αυτής (τοποθεσία Πλάτης). Η Συναντίληψη επιτεύχθηκε μετά από εντατικές και διεξοδικές διαβουλεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών από τους κ.κ. Τάσο Τζιωνή, Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και Colin Stewart, Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο».

Η συναντίληψη, πρόσθεσε, περιλαμβάνει πρόνοιες, οι οποίες:

  • Αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με το καθεστώς της νεκρής ζώνης το οποίο και διασφαλίζεται.
  • Αποκαθιστούν την τάξη στη συγκεκριμένη περιοχή της νεκρής ζώνης.
  • Προβλέπουν την επιθυμητή από τους κατοίκους αστική και οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, επ’ ωφελεία όλων των κατοίκων της Πύλας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
  • Δημιουργούν προϋποθέσεις για ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των κατοίκων σε μια περίοδο κατά την οποία επιδιώκεται η επανέναρξη των συνομιλιών προς συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

«Η Κυπριακή Κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα, βρισκόταν σε διαρκή επαφή με την οργανωμένη κοινότητα της Πύλας, την οποία ευχαριστεί ιδιαιτέρως για την εποικοδομητική συμβολή της κατά τις διαβουλεύσεις», πρόσθεσε.

«Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα εργαστεί με ειλικρινή πολιτική βούληση για να εφαρμοστούν οι πρόνοιες της συναντίληψης. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει προσηλωμένος στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί με στόχο την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η ειρηνευτική δύναμη ανακοίνωσε πως με τη συμφωνία επιλύονται μια σειρά προβλημάτων που παρουσιάζονταν στην περιοχή, ενώ υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα για κάποια ζητήματα. Ωστόσο, ανέφερε ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Κόλιν Στιούαρτ, η συμφωνία πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα.

Σε ανάρτηση του στο X, ο κ. Στιούαρτ αναφέρει πως πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, ενώ σημείωσε πως η συμφωνία, επιτεύθχηκε χάρη στις εποικοδομητικές συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, μετά την πρόσφατη κρίση στην Πύλα.

«Οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων μελετήθηκαν προσεκτικά και αντιμετωπίστηκαν με καλή θέληση από όλες τις πλευρές. Το παράδειγμα της Πύλας και οι διευθετήσεις που έγιναν αποτελούν ένα θετικό μοντέλο για το πως οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν λογικές και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στις διαφωνίες τους, όταν υπάρχει δέσμευση για επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε ο κ. Στιούαρτ.

Καταλήγοντας, ο κ. Στιούαρτ διατύπωσε την εκτίμηση πως, αποτελεί και μια υπενθύμιση ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό είναι εφικτή».

Δειτε Επισης

«Υπήρξαν στιγμές έντασης κατά τη σύλληψη της Μουρτζούκου»-Οδηγείται στο αυτόφωρο
Αυξάνεται το ποσοστό δαπάνης για εξοπλιστικά-«Στόχος να φθάσουμε το 2% του ΑΕΠ για την αμυντική θωράκιση»
Χειροπέδες σε 25χρονο για διάρρηξη στη Λεμεσό-Κρυβόταν στο υποστατικό για να ξεφύγει αλλά τον εντόπισαν
Αναβολές θεραπειών λόγω της απεργίας των γιατρών-«Αδιανόητο να χρησιμοποιείται η υγεία ως εργαλείο πίεσης»
BINTEO: Χάος σε νοσοκομείο στην Καλιφόρνια από ασθενή που μπήκε στο ταβάνι και κόλλησε πάνω από την εντατική
Η Κύπρος ο μεγαλύτερος δωρητής Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας-Μπαίνει στη μάχη κατά της φτώχειας
Επιτήδειοι παριστάνουν ψευδώς την Αστυνομία Κύπρου-Κάνουν κλήσεις στο WhatsApp
Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας δυο ημέρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου για το Πόθεν Έσχες
Ενοχλημένος ο Παναγιώτου για την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-«Τριάντα επτά σεντς ημερησίως η διαφορά»
Δύσκολο το βράδυ στη Λεμεσό λόγω της βροχόπτωσης-Πλημμύρησαν δρόμοι και σημειώθηκαν κατολισθήσεις