Νομικό κενό ενός χρόνου-Προσπάθειες ΟΑΥ για την επιβάρυνση κόστους που αφορούν ασφαλιστικές

Σε διαδικασία κάλυψης ενός νομικού κενού, που έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση του ΓεΣΥ με νοσήλια που θα έπρεπε να καταβάλλονται από ασφαλιστικές εταιρείες, βρίσκεται ο ΟΑΥ εδώ και ένα χρόνο περίπου, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε σήμερα για το θέμα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι η ανάδειξη του θέματος στη Βουλή, αναμένεται να συμβάλει στην γρηγορότερη διευθέτησή του.

Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση η Πρόεδρος της Επιτροπής και μία εκ των εισηγητών του θέματος, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, διαπιστώθηκε ότι κατά τα τρία χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ, το κόστος νοσηλείας μετά από τυχόν αυτοκινητιστικό ατύχημα, αντί να επιβαρύνει την ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού που φέρει την ευθύνη, επιβαρύνει το ΓεΣΥ, εφόσον ο πάσχων καλύπτεται από το Σύστημα. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, εφόσον χρειαστεί ο ασφαλιζόμενος να νοσηλευτεί, καλύπτουν το κόστος μόνο εφόσον ο πελάτης τους επιλέξει ιδιωτικό νοσηλευτήριο που δεν είναι συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ, κάτι για το οποία, όπως είπε η ίδια, δεν είναι ενήμεροι οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών.

Κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής, προέκυψε ότι στη Λευκωσία παραμένει μόνο ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο που δεν είναι συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ, ενώ στη Λεμεσό δεν υπάρχει κανένα. Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, ανάλογα και με το ασφαλιστικό συμβόλαιο, η εταιρεία μπορεί να καλύπτει είτε τη συμπληρωμή που απαιτείται για επίσκεψη σε ιδιωτικό ιατρό που είναι συμβεβλημένος με το ΓεΣΥ, είτε θεραπείες στο εξωτερικό. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει το ΓεΣΥ, δεν μπορεί ο συμβεβλημένος με το Σύστημα γιατρός ή/και νοσηλευτήριο, να λαμβάνει πληρωμή για τις υπηρεσίες που προσφέρει, από οπουδήποτε αλλού πέρα από τον ΟΑΥ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ανέφερε ότι το ζήτημα έχει απασχολήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου το ΔΣ του ΟΑΥ και ότι βρίσκονται εν μέσω μίας προσπάθειας, ώστε αυτό να ρυθμιστεί σε συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ). Επεσήμανε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις περιπτώσεις υποχρεωτικών ιδιωτικών ασφαλίσεων, είτε για οδηγούς είτε για εργατικά ατυχήματα, καθώς μετά από ατύχημα, ο πάσχων καταλήγει συνήθως σε νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ ή σε νοσηλευτήρια συμβεβλημένα ΓεΣΥ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει λάβει νομική γνωμάτευση ότι ο ΟΑΥ δικαιούται να διεκδικήσει από τις εταιρείες την αποζημίωση για νοσηλείες ασφαλισμένων και ότι προτάθηκε στον ΣΑΕΚ να γίνει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, ώστε να καταβάλλεται εφάπαξ ένα ποσό αποζημίωσης ως αντιστάθμισμα και να μην χρειάζεται να μπαίνουν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες για διεκδίκηση ποσών για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Εκ μέρους του ΣΑΕΚ, ο Ανδρέας Αθανασιάδης, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, ανέφερε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πρόθυμες να πληρώσουν αποζημιώσεις στον ΟΑΥ, επισημαίνοντας ότι αυτό γινόταν και προς τα δημόσια νοσηλευτήρια πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, όταν κάποιος πελάτης τους νοσηλευόταν σε αυτά. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πληρωθεί κάτι στον ΟΑΥ, επειδή δεν ζητήθηκε από πλευράς του Οργανισμού κάτι.

Σε παρέμβαση της κ. Χαραλαμπίδου, η οποία επεσήμανε ότι ο ΟΑΥ δεν είναι ο κατά τον νόμο αρμόδιος να διεκδικήσει αποζημίωση, καθώς ο συμβεβλημένος την ασφαλιστική εταιρεία είναι ο ασθενής, ο κ. Αθανασιάδης διευκρίνισε ότι στην περίπτωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων πριν το ΓεΣΥ, μπορούσε το αίτημα να προχωρήσει με συγκατάθεση του ασθενή, ώστε να διεκδικήσει ο πάροχος το ποσό από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Τέλος, ο κ. Αθανασιάδης ανέφερε ότι ο λόγος που έχει καθυστερήσει ο ΣΑΕΚ να ανταποκριθεί στην πρόταση του ΟΑΥ για σύναψη συμφωνίας για ένα συγκεκριμένο ποσό, είναι ότι πρόκειται για μία διαφορετική ρύθμιση απ’ ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα για την οποία ο Σύνδεσμος διατηρεί επιφυλάξεις και γι’ αυτό ζητήθηκε νομική γνωμάτευση.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε να παρουσιαστεί από το ΟΑΥ εντός των επόμενων δύο μηνών μία πρόταση για τη διευθέτηση του ζητήματος, αναφέροντας ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής τον Ιανουάριο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο ΟΑΥ θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ζητώντας και τη συμβολή του Εφόρου Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Παπακωνσταντίνου ευχαρίστησε την Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, «διότι αναδεικνύοντας αυτόν το θέμα, πιστεύω ότι θα επισπεύσουν τη διαδικασία με τη ΣΑΕΚ, για να βρούμε μία λύση», όπως είπε. Σημείωσε ότι στόχος είναι να βρεθεί μία φόρμουλα, ώστε με έναν απλό και όχι περίπλοκο τρόπο, ένα μέρος από αυτόν που αναλαμβάνει ΓεΣΥ όταν ο πολίτης ασφαλίζεται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, να επανέρχεται στο ταμείο του ΓεΣΥ.

Πάντως, ερωτηθείς αν αυτή τη στιγμή μπορεί ο ΟΑΥ να ζητήσει αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες, είπε ότι υπάρχει η νομική πτυχή που δημιουργεί εμπόδια, καθώς ο ΟΑΥ δεν είναι συμβαλλόμενος με την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, όμως υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα, λόγω γραφειοκρατίας. «Δε θα κάνουμε ένα στρατό από υπαλλήλους, που θα κυνηγούν κάθε περίπτωση ξεχωριστά μέσα από διάλογο με την ασφαλιστική εταιρεία, για να επιστραφεί ένα μέρος της δαπάνης στο Γενικό Σύστημα Υγείας, εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε ερώτηση για ποιο λόγο θα ζητηθεί ένα μέρος του ποσού από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι αναφέρθηκε σε «μέρος του ποσού» για να μην είναι απόλυτος. «Θα το συζητήσουμε μετά ασφαλιστικές εταιρείες και το σημαντικό είναι το 80%, 90% ή ακόμα και 100% να έρθει πίσω στο ταμείο του ΓεΣΥ. «Αν είναι, όμως, να βρούμε μία απλή φόρμουλα και να δεχτούμε ένα συγκεκριμένο ποσοστό, αυτό είναι προς συζήτηση και θα ενημερώσουμε πήγα και τα μέλη της Επιτροπής για να εγκριθεί, γιατί πιθανώς να χρειάζεται νομική ρύθμιση, είπε.

Επιπρόσθετα, την Επιτροπή απασχόλησε και το θέμα της κατάλληλης ενημέρωσης των πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών, σχετικά με την περιορισμένη κάλυψη που ισχύει μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπως επίσης και η διαμόρφωση του κόστους των ασφαλειών. Ο Αναπληρωτής Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών, Κωνσταντίνος Καλοψιδιώτης, ανέφερε στη συνεδρίαση ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έχει λαβει, σε κάποιες περιπτώσεις μειώθηκαν τα ασφάλιστρα ή αυξήθηκαν οι καλύψεις, εφόσον παρέμειναν τα ασφάλιστρα. Σημείωσε, δε, ότι η εποπτική αρχή έχει τον ρόλο να παρεμβαίνει για ενημέρωση, όταν πρόκειται για την προστασία του καταναλωτή.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι  ΟΑΥ έχει εντοπίσει το ζήτημα και ότι εδώ και πέντε μήνες το έθεσαν στις ασφαλιστικές εταιρείες για ρύθμιση. Πρόσθεσε ότι, επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει απάντηση ο ΟΑΥ, η Επιτροπή θα πιέσει προς την κατεύθυνση να ρυθμιστεί.

«Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ο ΣΑΕΚ ότι ΟΑΥ θα πρέπει να απευθύνεται σε εκείνους με απαίτηση για να ρυθμιστεί το θέμα», σημείωσε η κ. Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας ότι «δεν είναι συμβεβλημένες με τον ΟΑΥ, είναι συμβεβλημένες με τον ασθενή, του οποίου τα νοσήλια η καλύφθηκαν από τον ΟΑΥ.

Όσον αφορά το τι καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες σήμερα, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «από τη στιγμή που οι ασφαλιστικές εταιρείες σήμερα μπορούν να παρέχουν στους πελάτες τους νοσηλεία στην Κύπρο σε εξειδικευμένα νοσηλευτήρια, που δεν είναι συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ, γιατί εκ του νόμου απαγορεύεται κάποιος με ασφάλεια δικαιούχους του ΓεΣΥ, να μπει σε οποιοδήποτε συμβεβλημένο με το με το ΓεΣΥ νοσηλευτήριο, τότε θα έπρεπε να υπάρχει μία σαφής θέση, ενημέρωση, γνώση αυτών οι οποίοι έχουν ασφάλειες, ότι μόνο σε ένα νοσηλευτήριο για παράδειγμα στη Λευκωσία μπορεί να καλύπτουν, σε κανέναν στη Λεμεσό».

Πρόσθεσε ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και να έχουν πλήρη γνώση οι πολίτες για το τι υπογράφουν, επισημαίνοντας ότι και ο Έφορος  Ασφαλιστικών Εταιρειών θα επανεξετάσει το θέμα.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα χρειαστούν τροποποιήσεις και στην νομοθεσία που διέπει το ΓεΣΥ, αλλά και στη νομοθεσία που αφορά στις ασφαλιστικές εταιρείες, απάντησε ότι στόχος είναι αφενός να ενισχυθεί ΟΑΥ να δεσμεύσει τις ασφαλιστικές εταιρείες, ούτως ώστε όταν ένας τραυματίας μετά από ατύχημα μεταφερθεί στον ΟΚΥΠΥ ή σε άλλο νοσηλευτήριο συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ, ή η ασφάλεια να καλύπτει αυτά τα οποία θα κάλυπτε και αν δεν υπήρχε το ΓεΣΥ.

Όσον αφορά την υποχρέωση ενημέρωση των πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών, είπε ότι τον Γενάρη θα επανέλθει στην Επιτροπή το θέμα. «Εάν χρειαστεί να γίνουν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις από πλευράς μας είναι, είτε υπό τη μορφή πρότασης νόμου σε συνεννόηση με τον ΟΑΥ, εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, θέλουμε να μειώσουμε τις δαπάνες, θέλουμε να υπερασπιστούμε το φορολογούμενο πολίτη», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Μπαίνει στο χορό και η Ελεγκτική για την ρήξη στην Υγεία-Σε αδιέξοδο για τα οικονομικά κριτήρια
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών
Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά παιδικά προϊόντα