Σε ετοιμότητα η Κύπρος, σε επιφυλακή Νοσοκομεία, αεροδρόμια και Πολιτική Άμυνα-Μέτρα σε δημόσια κτήρια

Την ίδια ώρα που σημειώνεται μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε Ισραήλ και Γάζα, με τον αριθμό των νεκρών και τραυματιών να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, οι αρχές στην Κύπρο βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε από τη μια να παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση που κριθεί ανάγκη, ενώ από την άλλη, λαμβάνονται μέτρα σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, πρεσβείες και κτίρια ισραηλινών και παλαιστινιακών συμφερόντων.

Η κατάσταση πάντως στην παρούσα φάση, φαίνεται να είναι ρευστή και μεταβαλλόμενη στα αεροδρόμια της Κύπρου, μιας και κανείς δεν γνωρίζει το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο Ισραήλ και πότε θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Σήμερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων HERMES AIRPORTS, Πιερή Παναγή, «ήταν προγραμματισμένες έξι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Λάρνακας και άλλες τρεις από το αεροδρόμιο της Πάφου. Λόγω της κατάστασης προστέθηκαν ακόμη ένδεκα πτήσεις που θα μεταφέρουν Ισραηλίτες στο Ισραήλ ή θα μεταφέρουν επιβάτες από το Ισραήλ στην Κύπρο για να αναχωρήσουν από εδώ. Οι αριθμοί στην παρούσα φάση είναι μεταβαλλόμενοι, άρα μέχρι απόψε αυτή η εικόνα ίσως αλλάξει».

Παράλληλα, η ΗΕRMES ΑIRPORTS, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του κράτους, πρόκειται να ενεργοποιήσουν το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, όπου εμπλέκονται όλες οι υπηρεσίες, ώστε η Κύπρος να λειτουργήσει σαν διακομιστικός σταθμός που θα μεταφέρει πολίτες του Ισραήλ, που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω του πολέμου. «Αυτό που μπορούμε να πούμε για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, είναι πως εμπλέκεται Ερυθρός Σταυρός, Υπουργείο Εξωτερικών, η Αστυνομία όπως και η HERMES και ενεργοποιούνται οι χώροι στο παλιό αεροδρόμιο όπου μπορούν να υποδεχθούν αυτούς τους ανθρώπους. Η κατάσταση είναι ρευστή όμως και συνεχώς τα δεδομένα διαφοροποιούνται».

Σε επιφυλακή για ενεργοποίηση του σχεδίου ΕΣΤΙΑ

Σημειώνεται ότι σε ετοιμότητα βρίσκεται το κράτος για να δεχθεί ξένους υπηκόους από Ισραήλ, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, «όλες οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας είναι σε ετοιμότητα και επιφυλακή, εάν και εφόσον απαιτηθεί εκκένωση, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιοχές για άλλους λόγους, όπου είχαμε ανταποκριθεί με επιτυχία, το ίδιο θα συμβεί και στην προκειμένη περίπτωση».

Σε δηλώσεις στη Σκαρίνου ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως, «θα ενεργοποιηθούν συγκεκριμένα σχέδια, όπως είναι για παράδειγμα το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», και αναλόγως θα κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της κυβέρνησης» είπε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι υποδομές που υπάρχουν στην Κύπρο είναι ικανοποιητικές για να δεχθεί η χώρα αριθμό ατόμων, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «οι υποδομές για να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος ως διαμετακομιστικός σταθμός είναι επαρκείς. Έχουμε ανταποκριθεί και πρόσφατα, το περασμένο καλοκαίρι, που ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο "ΕΣΤΙΑ" με απόλυτη επιτυχία».

Πάντα, συνέχισε, «υπάρχει ένα όριο στον βαθμό που μπορούμε να ανταποκριθούμε και δεν μπορεί να το ξέρουμε εκ των προτέρων χωρίς να γνωρίζουμε τα μεγέθη. Αλλά είμαστε εδώ, υπάρχει η προθυμία από την κυβέρνηση, αυτό είναι δεδομένο, εάν και όταν ζητηθεί από άλλες χώρες να το πραγματοποιήσουμε», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει επικοινωνία με την κυβέρνηση του Ισραήλ, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε θετικά προσθέτοντας πως «επαφές γίνονται τόσο από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και Υπουργείου Εξωτερικών». Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να συνδράμει στο Σχέδιο "ΕΣΤΙΑ", μέσω της Πολιτικής Άμυνας».

Σχέδιο δράσης και για τα Νοσοκομεία σε περίπτωση ανάγκης

Ταυτόχρονα, σε εγρήγορση βρίσκονται και τα Νοσοκομεία λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Ισραήλ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, να αναφέρει ότι, «υπάρχει σχέδιο δράσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μέσα από το οποίο τα Νοσοκομεία μας, έχουν να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο για περίθαλψη, αν παραστεί ανάγκη αυξημένου αριθμού τραυματιών. Αν παραστεί ανάγκη, ότι χρειαστεί ανάγκη θα το πράξουμε. Δεν θυμάμαι να έχει γίνει ξανά κάτι τέτοιο, αλλά υπάρχει σχέδιο δράσης στο οποίο είμαστε συναρμόδια αρχή».

Οδηγίες για μέτρα σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας

Επί ποδός βρίσκονται την ίδια ώρα οι Αρχές για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ μετά από οδηγίες του Αρχηγού, έχουν ληφθεί μέτρα σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας σε Παγκύπρια βάση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο Αρχηγός με διάφορους υπηρεσιακούς και δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες. «Πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή Κέντρο Χειρισμού Κατάστασης Κρίσεως στο Αρχηγείο Αστυνομίας με αξιωματικό ο οποίος θα συντονίζει την επιχείρηση της Αστυνομίας σε όλες τις πόλεις. Θα λαμβάνουν μέρος σχεδόν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας στην επιχείρηση, ο καθένας με τα δικά του καθήκοντα. H Αστυνομία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και βρίσκεται επί ποδός για οτιδήποτε προκύψει».

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στον Ισραήλ δεν κινδυνεύουν Κύπριοι, καθώς σύμφωνα με τον Πρέσβη της Κύπρου στο Ισραήλ, Κορνήλιο Κορνηλίου, υπήρχαν δύο μεγάλες ομάδες πολιτών που πήγαν στα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα. «Το ένα γκρουπ επέστρεφε χθες βράδυ και επιστρέφουν άλλοι 150 απόψε στην Κύπρο. ΄Έχουν επίσης επιστρέψει περίπου 20 Κύπριοι που ήταν στο Ισραήλ για τουριστικούς λόγους ή επιχειρηματικούς. Ήταν προγραμματισμένη και μια συναυλία του Μπρούνο Μαρς που είχαν έρθει κάποιοι Κύπριοι, οι οποίοι επέστρεψαν. Έχουν μείνει πίσω στο Ισραήλ γύρω στα 15 άτομα με τα οποία είμαστε σε συνεχή επαφή και τους συμβουλέψαμε να επιστρέψουν. Κάποιοι επέλεξαν να μείνουν για δικούς τους λόγους και κάποιοι καθυστέρησαν να επιστρέψουν γιατί μειώθηκε ο αριθμός των πτήσεων».

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό-Ζημιές σε υποστατικά και γεωργικές καλλιέργειες
Παράνομη επίσκεψη Βούλγαρου Ευρωβουλευτή στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Προστατεύεται η βιομηχανική περιοχή από τις φλόγες στη Λεμεσό-Δύσκολη η προσβασιμότητα στα ενεργά μέτωπα
Αδιέξοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα-Η Χαμάς αποχωρεί χωρίς συμφωνία από το Κάιρο
Απουσιάζει από την οικία της στη Λάρνακα 44χρονη (pic)
Ξεκάθαρος ο Αλέξανδρος Κληρίδης: Θάνατος αργός με ασθένεια στη Φυλακή, συνιστά απάνθρωπη μεταχείριση
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα απάτης με κρυπτονομίσματα-Συνελήφθη ένα πρόσωπο στη Λάρνακα
Τρεις συλλήψεις για 20 υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών στην Πάφο
Απεβίωσε άλλος ένας κρατούμενος των Κεντρικών Φυλακών-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά δεν τα κατάφερε
ΒΙΝΤΕΟ: Πλησιάζουν τη βιομηχανική περιοχή οι φλόγες στη Λεμεσό-Οδηγίες για εκκένωση, ανάκληση προσωπικού