Κ. Ιωάννου: Στοχεύουμε στο μετριασμό συνεπειών εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής
12:52 - 09 Οκτωβρίου 2023
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι ο μετριασμός των συνεπειών και των κρίσεων που προκαλούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Σε χαιρετισμό του σε διάσκεψη Τύπου για το Σχέδιο Χορηγιών για την Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας και την Προσαρμογή των Κοινοτήτων στην Κλιματική Αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας στη Σκαρίνου, ο Υπουργός ανέφερε ότι «υπό το βάρος της ανθρώπινης δραστηριότητας, της τρύπας του όζοντος και του φαινομένου του θερμοκηπίου, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής είναι η συχνότερη καταγραφή ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, οι έντονες βροχοπτώσεις και η ξηρασία».
Πρόσθεσε ότι «για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, απαιτούνται συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Ο οικολογικός προσανατολισμός των κοινοτήτων και η βελτίωση του σχεδιασμού των κτιρίων συντείνουν, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης υγείας και της βιοποικιλότητας» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών «επιδίωξη της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι ο μετριασμός των συνεπειών και των κρίσεων που προκαλούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Προς αυτή την κατεύθυνση, προωθείται η υλοποίηση δράσεων και πολιτικών, σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες και πρακτικές».
Αφού ανέφερε ότι «η προστασία του περιβάλλοντος αφορά όλους, Κράτος και κοινωνία των πολιτών» ο κ. Ιωάννου είπε ότι «ενόψει της εφαρμογής του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη σύσταση συμπλεγμάτων παροχής υπηρεσιών στις Κοινότητες προς καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να ενισχύσουν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται επαρκώς και αποτελεσματικά στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε «και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος, το Αύριο», το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον προηγούμενο Ιούλιο το Σχέδιο Χορηγιών Ενίσχυσης της Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής των Κοινοτήτων στην Κλιματική Αλλαγή, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Next Generation EU, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 2.9 εκατομμυρίων ευρώ».
Ανέφερε ακόμα ότι «δικαιούχοι του Σχεδίου είναι τα Κοινοτικά Συμβούλια, τα οποία καλούνται να πρωταγωνιστήσουν αναλαμβάνοντας δράση για τον μετριασμό και την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ώστε να αυξήσουν το επίπεδο ευημερίας των πολιτών τους. Το συγκεκριμένο Σχέδιο αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για τις Κοινότητας και, συνδυαστικά με άλλα Σχέδια Κινήτρων, αναμένεται να ενισχύσει την ανθεκτικότητά τους στις σοβαρές κλιματικές αλλαγές που διαδραματίζονται με δυσοίωνες προβλέψεις για μεγέθυνση του προβλήματος στο μέλλον».
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην πράσινη μετάβαση, λέγοντας πως «αποτελεί μακροπρόθεσμη δέσμευση και απαιτεί πολλαπλές και ευρείες δράσεις με τα οφέλη από αυτές να είναι πολλαπλά. Η υιοθέτηση δράσεων, αφορά τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που να επιδρούν θετικά στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στον δροσισμό, στην απορροή των όμβριων, στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας, καθώς και στην ποιότητα ζωής και την ευημερία των ανθρώπων».
Οι δράσεις αυτές, συνέχισε «περιλαμβάνουν τον ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό που ρυθμίζει τις χρήσεις γης λαμβάνοντας υπόψη τις περιοχές πλημμύρας, τα ρέματα, τη διάβρωση και άλλους γεωλογικούς κινδύνους, τις περιοχές υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, την τροφική επάρκεια και την προστασία της χλωρίδας και πανίδας».
Ανέφερε ακόμα ότι «οι δράσεις σε σχέση με την κλίμακα των δομημένων περιοχών –πόλεων και χωριών- αφορούν στον σχεδιασμό των δημόσιων ανοικτών χώρων, τη δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων για τη διευκόλυνση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, τη χρήση υδατοπερατών και ψυχρών υλικών και τη φύτευση δέντρων σε ανοικτούς εξωτερικούς χώρους, τη δημιουργία πάρκων και πράσινων οάσεων. Η φύτευση δέντρων από μόνη της έχει ήδη αποδειχθεί ότι μειώνει αποτελεσματικά το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας» είπε και σημείωσε πως «ο στόχος του κράτους είναι η φύτευση ενός εκατομμυρίου δέντρων».
Η εφαρμογή Σχεδίων παροχής κινήτρων που ενθαρρύνουν την αλλαγή κουλτούρας με την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον παρεμβάσεων, είπε ο κ. Ιωάννου «επιτρέπουν την ταχεία μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία και οδηγούν στην κλιματική ουδετερότητα. Η πράσινη μετάβαση συνιστά μεγάλη πρόκληση για της Κυβερνήσεις παγκόσμια, για αυτό οφείλουμε να αναπτύξουμε έναν μακροπρόθεσμο ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την προώθηση βιώσιμων ενεργειακών και περιβαλλοντικών πρακτικών προς όφελος του πλανήτη μας και των επόμενων γενεών».
Σημείωσε επίσης ότι «η διασφάλιση της ανθεκτικότητας της χώρας μας στην κλιματική αλλαγή, υπό το πρίσμα των αρχών αειφόρου ανάπτυξης, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συνέργειες και στήριξη των τοπικών κοινωνιών και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και είναι σημαντικό να βλέπουμε οργανισμούς να στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση».
Στο δικό του χαιρετισμό ο Ανδρέας Κιτρομηλίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και Πρόεδρος του ΔΣ του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου, είπε πως οι Κοινότητες μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν το Σχέδιο Χορηγιών, αφού είναι «το πρώτο Σχέδιο στην Κύπρο που αφορά αποκλειστικά τα Κοινοτικά Συμβούλια, με 100% χρηματοδότηση για την υλοποίηση επενδύσεων Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή».
Πρόσθεσε ότι «διαχρονικά, οι Κοινότητες της Κύπρου βρίσκονται αντιμέτωπες με κλιματικές προκλήσεις, όπως αύξηση της θερμοκρασίας, λειψυδρία, καθώς και έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες, πλημμύρες και καύσωνες». «Τα κλιματικά μοντέλα, προβλέπουν δυστυχώς, πως μέσα στα επόμενα χρόνια, τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν, μετρώντας περισσότερες μέρες με καύσωνα, ξηρασία, ή/και έντονες βροχοπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν πλημμύρες», ανέφερε.
Ο κ. Κιτρομηλίδης κάλεσε τα Κοινοτικά Συμβούλια, «να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να αξιοποιήσουν πλήρως το κονδύλι των 2.9 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διατεθεί για τον σκοπό αυτό», εξέφρασε βεβαιότητα ότι «το συγκεκριμένο Σχέδιο θα στεφθεί με επιτυχία και θα αναδειχθεί η σημασία του» ενώ υποσχέθηκε ότι «σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και Φορείς, θα προβούμε σε ενέργειες ώστε αυτή η προσπάθεια που ξεκινά σήμερα, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, να πλαισιωθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση, ώστε να υλοποιηθούν ακόμη περισσότερα έργα που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών».
Εξάλλου ο Παναγιώτης Δαμιανού, αναπληρωτής Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου (ΕΓΚ), ανέφερε ότι «στις αρχές του 2021, η Ένωση Κοινοτήτων κλήθηκε να συνεισφέρει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ενέπλεξε το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου για να υποβάλει τις κοινές εισηγήσεις τους, ώστε το Σχέδιο να ανταποκρίνεται καλύτερα στις Κοινότητες».
«Το Σχέδιο Χορηγιών είναι πρωτοποριακό για τα Κυπριακά δεδομένα, αφού είναι το πρώτο που αφορά αποκλειστικά στις Κοινότητες και στην Προσαρμογή τους στην Κλιματική Αλλαγή», πρόσθεσε.
Η φιλοσοφία του Σχεδίου, ανέφερε ο κ. Δαμιανού «είναι να επενδύσουμε στην Ανθεκτικότητα των Κοινοτήτων στις παρούσες και μελλοντικές κλιματικές συνθήκες».
«Η επιχειρησιακή ετοιμότητα για αντιμετώπιση των προσκλήσεων αν και είναι εξίσου σημαντική, ουσιαστικά η προληπτική δράση είναι αυτή που θα συμβάλει στον περιορισμό των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής διαφυλάσσοντας ζωές, ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες», κατέληξε.