Οι ευθείες απειλές της Μόσχας για τον Γκασιούκ, η φερόμενη εμπλοκή της CIA και ο «έμπορος του θανάτου»

Συνέχεια στην υπόθεση σύλληψης και απέλασης του Ρώσου δημοσιογράφου, Αλεξάντερ Γκασιούκ, δίνουν τα κυβερνητικά ΜΜΕ της Ρωσίας, εξαπολύοντας παράλληλα ευθείες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι αν δεν διορθώσουν το πρόβλημα, με τους όρους της Μόσχας, «θα πλήξει τελικά τα εθνικά συμφέροντα των ίδιων των Ελληνοκυπρίων».

Μάλιστα τα ρωσικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, δημοσιεύουν και βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του Γκάσιουκ στη Λευκωσία, όπου στο ένα παρουσιάζεται ο διάλογος που είχαν τα μέλη της Αστυνομίας με τον Ρώσο δημοσιογράφους και υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας, ενώ στο δεύτερο, η στιγμή που το περιπολικό, το οποίο δεν φέρει διακριτικά της Αστυνομίας, αποχωρεί από την περιοχή, με έναν υπάλληλο της ρωσικής πρεσβείας να ανεβαίνει στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, επιχειρώντας να εμποδίσει τη φυγή του.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν φαίνεται στα βίντεο, αυτό που παρουσιαζόταν από τη ρωσική κυβέρνηση της προηγούμενες ημέρες, για βίαιη σύλληψη και τραυματισμό του Γκασιούκ από την κυπριακή Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφτασε στην Μόσχα ο Ρώσος δημοσιογράφος που απελάθηκε-Τι ισχυρίζεται

Με εντολή της CIA

Υπενθυμίζεται ότι η σύλληψη του Ρώσου δημοσιογράφου έλαβε χώρα στις πέντε Οκτωρίου, ενώ η απέλαση του έγινε εφικτή το περασμένο Σάββατο. Ο ίδιος φωτογραφήθηκε από το αεροδρόμιο της Μόσχας όπου έφτασε, έχοντας νάρθηκα στο ένα του χέρι.

Στα ρωσικά δημοσιεύματα, σημειώνεται ότι είναι επιβεβαιωμένο πλέον, πως η εντολή σύλληψης και απέλασης του Ρώσου δημοσιογράφου, έφτασε στην Κύπρο από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Την ίδια ώρα επαναλαμβάνεται το αφήγημα για βία, αφού όπως αναφέρεται, «οι αστυνομικές δυνάμεις της Κύπρου, υπερέβησαν τις οδηγίες των Αμερικάνων, αφού άρπαξαν τον δημοσιογράφο με το πρόσχημα της παράνομης παρουσίας του στην Κύπρο, τον τραυμάτισαν, αναγκάστηκαν να τον μεταφέρουν στο Νοσοκομείο και μετά τον πέταξαν σε ένα κελί, παραβιάζοντας τους όρους κράτησης του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξαπέλυσε επίθεση κατά της Κύπρου η Ζαχάροβα-«Θρασύτατη η απέλαση Γκασιούκ»

Ευθείες απειλές για τα εθνικά συμφέροντα των Ε/κ

Και το δημοσίευμα συνεχίσει, υποστηρίζοντας ότι, «όταν συνειδητοποίησαν ότι είχαν σοβαρό πρόβλημα, χωρίς να του απαγγείλουν κατηγορίες, ή να του ζητήσουν συγνώμη, τον απέλασαν, με τη δικαιολογία των απερίσκεπτων πράξεων τους, περί δημόσιας ασφάλειας».

Επιπλέον στο δημοσίευμα, γίνεται λόγος για ένα πρωτοφανές διπλωματικό σκάνδαλο που θα πλήξει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και Κύπρου, που αν δεν επιλυθεί με τους όρους της Μόσχας, θα πλήξει και τα εθνικά συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων. Προστίθεται μάλιστα η εκτίμηση ότι, «οι κυπριακές Αρχές, δεν σκέφτηκαν τις πολιτικές συνέπειες των πράξεών τους, που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων των δύο χωρών, που έχουν ισχυρούς δεσμούς.

Εκφράζοντας τις θέσεις της ρωσικής κυβέρνησης, το φιλορωσικό μέσο, προχωρεί και πάρακατω, κάνοντας και εκτιμήσεις για την άποψη των απλών Κυπρίων. «Άλλωστε», αναφέρει, «η Μόσχα δεν μπορεί να αγνοήσει τις αντιρωσικές απόψεις των σημερινών Αρχών της Κύπρου, παρά την κατηγορηματική διαφωνία των απλών Κυπρίων που θεωρούν τη Ρωσία φιλική και αδελφική χώρα».

Γιατί συνέλαβαν τον Γκασιούκ

Σε ότι αφορά την ισχυριζόμενη εντολή από τη CIA για τη σύλληψη και την απέλαση του Ρώσου δημοσιογράφου, το ρωσικό δημοσίευμα, κάνει εκτίμηση για τους λόγους που οι Αμερικάνοι, δυσαρεστήθηκαν από τον Γκασιούκ. Μάλιστα χαρακτηρίζουν αστείο, το επιχείρημα, ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της Κύπρου.

Ο έμπορος του θανάτου

Τι ήταν αυτό που ανησύχησε τη CIA όμως και ήθελε την απέλαση του. Σύμφωνα με τους Ρώσους, πρόκειται για ένα ασήμαντο γεγονός που άπτεται ζητημάτων εκδίκησης εκ μέρους των ΗΠΑ, για ένα βιβλίο που έγγραψε ο Γκάσιουκ, το 2021, που αφορούσε την υπόθεση του Ρώσου επιχειρηματία Βίκτορ Μπούτ.

Ο Μπουτ είναι μια ακόμα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα Ρώσου επιχειρηματία που συνελήφθη στις ΗΠΑ για παράνομο εμπόριο όπλων και ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η αμερικανική κυβέρνηση τον αντάλλαξε με τη Ρωσία, ως αντάλλαγμα της αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνι Γκράινερ.

Ο Βίκτορ Μπουτ συνελήφθη το 2008 στην Ταΐλάνδη για εμπόριο όπλων. Τα τελευταία 12 χρόνια βρισκόταν υπο κράτηση σε ομοσπονδιακή φυλακή του Ιλινόις στις ΗΠΑ. Ο «έμπορος του θανάτου» κατατάχθηκε στις Σοβιετικές Ένοπλες Δυνάμεις λίγο πριν την κατάρρευσή τους. Ομιλεί τουλάχιστον έξι γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών, αγγλικών, γαλλικών, πορτογαλικών, περσικών και ρωσικών. Υπηρέτησε ως μεταφραστής και κατείχε τον βαθμό του υπολοχαγού κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο στρατο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. 

Μετά την απόλυση του από τον στρατό άρχισε να δραστηριοποιείται στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών παραδίδοντας ανθρώπους και αγαθά για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων. Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι μετέφερε όπλα σε ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αιματηρών "καυτών σημείων" όπως η Σιέρα Λεόνε και το Αφγανιστάν.

Πώς πήρε το προσωνυμίο ο «έμπορος του θανάτου» 

Ο Μπουτ κατάφερε επιδέξια να παραβιάζει τα εμπάργκο του ΟΗΕ και να μεταφέρει όπλα σε περιοχές ρημαγμένες από τις συρράξεις. Μια πρώην κυβέρνηση τον περιέγραψε κάποτε ως «ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Μπιλ Γκέιτς» του λαθρεμπορίου όπλων, σύμφωνα με ένα προφίλ των Los Angeles Times του 2002 για αυτόν.

Οι ΗΠΑ τον κατηγόρησαν ότι παρείχε «υλική υποστήριξη ή πόρους σε μια καθορισμένη ξένη τρομοκρατική οργάνωση» και σημείωσαν ότι ήταν ύποπτος ότι εξόπλισε τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα σε ένα δελτίο Τύπου σχετικά με τη σύλληψή του. 

Από την άλλη πλευρά οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι, «το βιβλίο του Γκασιούκ, προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στους αναγνώστες, αφού κατέρριψε τους μύθους για την υπόθεση του Μπουτ, που δημιούργησε η δυτική προπαγάνδα, αποκάλυψε τις βρόμικες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ».

Δειτε Επισης

Καθημερινό φαινόμενο οι κλοπές οχημάτων και πινακίδων-Οι προτιμήσεις των δραστών σε χρώματα και μάρκες
Ασύλληπτη τραγωδία στα κατεχόμενα-Έδωσαν οινόπνευμα σε επτά βρέφη, νεκρό το ένα
Αυτός αναζητείται για την κλοπή σαράντα χιλιάδων ευρώ από ανταλλακτήριο χρημάτων στη Λεμεσό (pics)
Στις 8 Νοεμβρίου αρχίζει η πειθαρχική κατά Λοϊζίδη-Ετοιμάζει υπεράσπιση, θέλει ανοιχτή διαδικασία
Κλείνουν δρόμοι για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου-Οι συστάσεις της Αστυνομίας στο κοινό
Εξαφανίστηκε πριν μία εβδομάδα 19χρονος από το χώρο διαμονής του στη Λευκωσία (pic)
Συνεχίζονται οι έρευνες για τις επιθέσεις σε ντελιβεράδες-Πέντε συλλήψεις σε μία εβδομάδα
Πυρκαγιά στα Πάνω Ακουρδάλια-Έκαψε δύο εκτάρια γης
Επεισόδιο μεταξύ χειριστή καμερών και 45χρονου-Κατήγγειλε εξύβριση ο ένας, επίθεση ο άλλος
Από βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση επήλθε ο θάνατος του 22χρονου αστυνομικού-Την Τρίτη η κηδεία του