Σε κατάσταση απελπισίας οι καταναλωτές με τις αυξήσεις-«Στερούνται ακόμη και βασικά αγαθά»

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι καταναλωτές, λόγω των συνεχών αυξήσεων στις τιμές των βασικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να φτάσουν στα όρια της επιβίωσής τους, ενώ αρκετοί έχουν αρχίσει τις στερήσεις, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αρκετά ψηλές τιμές των προϊόντων. Οι καταγγελίες για άτομα που είναι σε απελπιστική κατάσταση αυξάνονται μέρα με τη μέρα, με τις οργανώσεις και συνδέσμους που εκπροσωπούν τους καταναλωτές να ζητούν από την Κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων στήριξης.

Οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα, με τους αρμόδιους να μην γνωρίζουν τι εστί μείωση, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες μόνο προς τα πάνω κινούνται οι αριθμοί, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στους καταναλωτές, που πλέον μετρούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ, για να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

«Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα καταναλωτών που έφτασαν στα όρια της επιβίωσής τους. Καθημερινά έχουμε τέτοια παράπονα και μάλιστα άρχισαν να στερούνται ακόμη και βασικά αγαθά. Δεν τρώνε λιγότερα, επιλέγουν τρόφιμα η ποιότητα των οποίων είναι διαφορετική από αυτή που έχουν συνηθίσει», επεσήμανε στον REPORTER ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Προστασίας Καταναλωτή, Μάριος Δρουσιώτης.

Την ίδια ώρα, εκτός από τις αυξανόμενες τιμές των καταναλωτικών προϊόντων, οι καταναλωτές έχουν φτάσει σε απελπιστική κατάσταση λόγω και των φουσκωμένων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και των τιμών στα καύσιμα, που επίσης έχουν ανέβει δραματικά. Εκτός αυτού, αύξηση παρατηρείται και στα επιτόκια των δανείων.

«Όλοι πιστεύουμε ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα στήριξης. Ποια είναι αυτά τα μέτρα δεν μπορούμε να πούμε εμείς ποια θα είναι, επειδή δεν ξέρουμε τα οικονομικά του κράτους. Λένε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα ανακοινώσουν μέτρα, περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα είναι».

Ανεβαίνει ο πληθωρισμός

Στο μεταξύ, εκτός από τις αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και τις τιμές των καυσίμων, υπάρχει μία άνοδος και του πληθωρισμού, που έφτασε μέχρι και το 4%, κάτι που σημαίνει μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, παρά το γεγονός ότι υπήρχε μία προσπάθεια πανευρωπαϊκά να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Οι καταναλωτές βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί καθόλου, τα καύσιμα ακρίβυναν, το ρεύμα συνεχώς πάει πάνω. Όλα αυτά αποτελεί ένα πλέγμα, που δημιουργεί απελπιστική κατάσταση για τους καταναλωτές, ειδικά για τα μεσαία και πιο κάτω στρώματα», εξήγησε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λούκας Αριστοδήμου.

Ο κ. Αριστοδήμου εξήγησε πως η κατάσταση είναι αρκετά δυσκολότερη για ζευγάρια που δεν έχουν σταθερό εισόδημα ή μόνο ο ένας εργάζεται, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που υπάρχουν, λόγω της κατάστασης.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το οπωροκηπευτικά ανέβηκαν και ανεβαίνουν συνεχώς, για το ελαιόλαδο φτάσαμε να προτρέπουμε τον κόσμο να πάει να αγοράσει τώρα, επειδή θεωρούμε ότι σε ένα μήνα οι τιμές θα αυξηθούν. Στην Κρήτη έκλεισαν όλα τα ελαιοτριβεία».

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης, ο κ. Αριστοδήμου σημείωσε πως αν και η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο, εντούτοις πρέπει η κάθε χώρα να κοιτάξει τα περί του οίκου της. «Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιγράφουμε τυφλά, όλες τις αποφάσεις. Τις περισσότερες φορές το Eurogroup ή άλλος Ευρωπαϊκός μηχανισμός συστήνει, δεν επιβάλλει. Η κάθε χώρα, το κάθε κράτος μέλος μπορεί να κάνει τα δικά του. Εμείς, δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε τις αρνητικές συνέπειες των ευρωπαϊκών παροτρύνσεων και δυστυχώς ανεβαίνουν συνεχώς οι τιμές, με τον κόσμο να φτάνει στα πρόθυρά του».

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκαν εκρηκτικά στο αυτοκίνητο και στο σπίτι του Κρουκς-Νόμιμα αγορασμένο το όπλο
Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ο 23χρονος που εντοπίστηκε τραυματισμένος στην Αγία Νάπα
Ανάλυση Sky News: Η επόμενη ημέρα-Πώς η απόπειρα κατά του Τραμπ θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των Εκλογών
Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που o Τόμας Μάθιου Κρουκς ανοίγει πυρ κατά του Τραμπ
Βλάβη στο σύστημα παραγωγής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς
Μεταφέρεται εσπευσμένα στη Γαλλία ο 17χρονος εθνοφρουρός-Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του
Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι η φρουρά του Τραμπ είχε ειδοποιηθεί 3-4 λεπτά πριν ο 20χρονος πυροβολήσει
Νέα δήλωση Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του-«Δεν θα φοβηθούμε, ο Θεός απέτρεψε το αδιανόητο»
Απαισιόδοξη η Αννίτα για το Κυπριακό-«Δεν βλέπω, προς το παρόν, κάτι θετικό»
Παράνομη επίσκεψη Βρετανού βουλευτή στο κατεχόμενο Βαρώσι