Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και τα κενά στο χώρο εργασίας-«Νιώθεις θλίψη όταν πρέπει να το εγκαταλείψεις»

Πέρασαν τουλάχιστον δύο χρόνια από τότε που το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου πρωτοπόρησε και έγινε ο πρώτος δημόσιος οργανισμός που διαθέτει δωμάτιο θηλασμού, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να σπάσει ταμπού και στερεότυπα που υπάρχουν στην κοινωνία μας για τον θηλασμό. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που νέες μητέρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με περίεργες ματιές, προσβλητικές αναφορές και αντιδράσεις, όταν έπρεπε να θηλάσουν δημόσια το μωρό τους ή που αναγκάστηκαν να σταματήσουν τον θηλασμό όταν επέστρεψαν στην εργασία τους.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που είδαν και το φως της δημοσιότητας, αφού η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει καταφέρει να επηρεάσει τους πολίτες θετικά, απενοχοποιόντας χρόνο με τον χρόνο περισσότερο τον μητρικό θηλασμό σε δημόσιους χώρους. Στην Κύπρο, ο μητρικός θηλασμός αποτελούσε και αποτελεί ίσως σε μικρότερο βαθμό πλέον, ταμπού και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, οι νέες μητέρες μεγάλωσαν έχοντας σε απόσταση την εικόνα μιας γυναίκας να θηλάζει το νεογέννητο μωρό της, καθώς παλιότερα η βιομηχανία των εταιρειών που έφτιαχναν τα γάλατα από σκόνη απέτρεπαν τις μητέρες από τον θηλασμό. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει, οι νέες μητέρες γνωρίζουν πως τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, τόσο για τις ίδιες, όσο και για το παιδάκι τους, είναι πολύ περισσότερα από τις αντικρούσεις του περίγυρού τους.

Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτά. Οι νέες μητέρες είναι και εργαζόμενες. Οι τέσσερις μήνες που τους δίνονται ως άδεια, αφού αποκτήσουν το πρώτο τους παιδάκι, είναι πολύ λίγος και επίπονος όταν αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το μωρό τους για να επιστρέψουν πίσω στην εργασία τους. Η επιστροφή στον χώρο εργασία τους, κάποιες φορές, γίνεται και η αιτία πολλές νέες μητέρες να σταματήσουν τον θηλασμό.

tria

«Νιώθεις θλίψη όταν πρέπει να εγκαταλείψεις τόσο νωρίς το παιδί σου»

Το κατάλληλο άτομο που θα μπορούσε να εξηγήσει την αγωνία μιας μητέρας που απομακρύνεται από το παιδί της όταν μετά από τέσσερις μήνες πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά της, είναι μια νέα μητέρα. Η Εμμανουέλα Μανόλη, εκτός από νέα μητέρα, είναι και μαία και γνωρίζει πόσο σημαντικός είναι ο θηλασμός. Μιλώντας στον REPORTER για την εμπειρία της, τόνισε το πόσο δύσκολο ήταν να αποχωριστεί το παιδί της τους πρώτους τέσσερις μήνες της ζωής του, αλλά και το πόσο τυχερή ήταν που στον χώρο εργασίας της υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές, οι οποίες της έδωσαν τη δυνατότητα να έχει μητρικό γάλα για όσο χρειαστεί. Γνωρίζει όμως, πως δεν συμβαίνει το ίδιο σε όλες τις νέες μητέρες.

ena

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η ίδια, ήταν ο ελάχιστος χρόνος που πέρασε με το βρέφος της και θεωρεί πως η Πολιτεία θα πρέπει να επεξεργαστεί τη νομοθεσία που ισχύει για την άδεια μητρότητας, νοουμένου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μητρικό θηλασμό για έξι μήνες. «Στην Κύπρο υπάρχει το εξής παράλογο, οι μητέρες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί λαμβάνουν τέσσερις μήνες άδεια μητρότητας, σε σχέση με τις μητέρες που έχουν περισσότερα παιδία. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισα και είναι κάτι που σκέφτομαι μέχρι σήμερα και λυγίζω στην ιδέα από το πόσο άγχος είχα. Νιώθεις θλίψη όταν πρέπει να εγκαταλείψεις τόσο νωρίς το παιδί σου».

Η Εμμανουέλα, ανήκει στην μειοψηφία των νέων μητέρων και σε εκείνες τις τυχερές που ο χώρος εργασίας τους διαθέτει δωμάτιο θηλασμού και τον απαραίτητο εξοπλισμό, αφού η επιστροφή της στη δουλειά δεν την ανάγκασε να σταματήσει τον θηλασμό. «Αισθάνομαι τυχερή. Όμως γνωρίζω πως χιλιάδες γυναίκες σταματούν να θηλάζουν μετά την επιστροφή τους στην δουλειά, αφού δεν διαθέτουν δωμάτια θηλασμού και ντρέπονται να προχωρήσουν στη διαδικασία ξέροντας ότι εκεί κοντά βρίσκονται οι συνάδελφοί τους. Είναι σημαντικό τα αρμόδια υπουργεία, εάν όντως θέλουν να προωθήσουν τον θηλασμό να κινητοποιηθούν και να κάνουν ελέγχους στους χώρους εργασίας ώστε να τοποθετηθούν αυτά τα δωμάτια παντού», είπε η Εμμανουέλα

Επίσης, η νεαρή μητέρα ως μαία και υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα της Νοσηλευτικής, θεωρεί πως οι δράσεις της Πολιτείας για να υπάρξει οικειότητα με την εικόνα μιας μητέρας να θηλάζει, αλλά και γενικότερα για τα οφέλη του θηλασμού, θα πρέπει να αρχίσουν από μικρή ηλικία. «Θεωρώ πως από μικρή ηλικίας, θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι μελλοντικές μητέρες και πατέρες, για τον μητρικό θηλασμός. Θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να μπει στην κουλτούρα τους ώστε να μην φαντάζει κάτι ξένο. Για παράδειγμα, όταν θηλάζω τον γιό μου με ρωτάνε με περιέργεια γιατί θηλάζω ακόμη, λες και είναι τριών ετών. Προσωπικά δεν ένιωσα ποτέ κάποιος να αποθαρρύνει να θηλάσω δημόσια. Γνωρίζω ότι το ένιωσαν πολλές μητέρες όμως. Ακόμη και την ημέρα που παντρεύτηκα θήλαζα», εξιστόρησε.

exi

Στην Κύπρο, εδώ και χρόνια, υπάρχει ένας Σύνδεσμος που έχει αγκαλιάσει και προωθεί τον μητρικό θηλασμό. Από το 2015, ο Σύνδεσμος Μητρικού Θηλασμού- «Δώρο Ζωής», κατάφερε να επεκτείνει τις δράσεις του από τη Λευκωσία όπου ξεκίνησε, σε όλη την Κύπρο, στηρίζοντας τις νέες μητέρες, επεξηγώντας την αναγκαιότητα του μητρικού θηλασμού, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί με τον ταυτόχρονο θηλασμό, ο οποίος φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου.

Η αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού, Παιδίατρος και πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας, Ειρήνη Παφίτη, εξηγεί τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, την κατάρριψη των ταμπού στην κυπριακή κοινωνία, αλλά και τα κενά που πρέπει να σταματήσουν να υφίστανται στη σύγχρονη κοινωνία μας.

Σύμφωνα με την κα Παφίτη, η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στον μητρικό θηλασμό και στο γάλα σκόνη, είναι ότι το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το παιδί ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης, το μητρικό γάλα βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, παρέχει αντισώματα, βοηθά το παιδί να αναπτυχθεί, αλλά βοηθάει και στο δεσμό που έχει το βρέφος με την μητέρα του. Πέραν των οφελών προς το παιδί, ο μητρικός θηλασμός βοηθά την μητέρα να έχει μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού ή μεταβολικό σύνδρομο καρδιοπάθειας μεγαλώνοντας. «Είναι τόσο σημαντικός που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπολόγισε ότι εάν όλα τα παιδιά ανά το παγκόσμιο τρέφονταν με μητρικό γάλα τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, τότε δεν θα είχαμε περίπου ένα εκατομμύριο βρεφικούς θανάτους τον χρόνο παγκόσμια», είπε η κα Παφίτη.

dy

Ο μητρικός θηλασμός ως ταμπού

Στην χώρα μας παλαιότερα, ήταν πολύ λίγες οι μητέρες που θήλαζαν το παιδί τους και για αυτό έπαιξαν ρόλο δύο παράγοντες, όπως εξήγησε. Πρώτον ότι δεν υπήρχαν ειδικοί για να στηρίξουν τον μητρικό θηλασμό και δεύτερον ότι, έπεφταν βροχή οι διαφημίσεις για το γάλα σκόνη, που θεωρείτο κατάλληλο για να αντικαταστήσει το μητρικό γάλα. «Τώρα εξηγούμε πως, όταν ένα μωρό πεινάει και το θηλάζει η μητέρα του, είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Δεν είναι πολλοί συμπολίτες μας έτοιμοι να το αποδεχτούν, όπως και πολλά άλλα πράγματα που θεωρούνται φυσιολογικά. Είμαστε θηλαστικά και με αυτό τον τρόπο τρέφουμε τα παιδιά μας».

tessera

Βέβαια, είναι αρκετές οι περιπτώσεις μητέρων που ήρθαν σε δύσκολη θέση λόγω των ταμπού που υπάρχουν στη θέα μιας γυναίκας να θηλάζει σε πάρκο, σε εμπορικό κέντρο ή κάπου αλλού δημόσια. «Άλλοτε οι μητέρες δεν ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάποιον και ένιωθαν άσχημα, άλλοτε μητέρες αντιστάθηκαν. Είναι αυτό που οδήγησε στην νομοθεσία που στηρίζει τον μητρικό θηλασμό δημόσια και θεωρείται αδίκημα ένας άνθρωπος στην Κύπρο να εμποδίσει μια μητέρα να θηλάσει δημόσια».

pente

Ο Σύνδεσμος και οι δράσεις του

Από την αρχή της ίδρυσης του, ο Σύνδεσμος παρέχει δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες του με δωρεάν σεμινάρια για νέους γονείς, που σκοπό έχουν να ενημερωθούν και να γνωρίσουν πως πραγματικά πρέπει να συμπεριφερθούν στο νεογέννητο παιδάκι τους. Επίσης μέσα από τα σεμινάρια τους βοηθήσουν να πετύχει ο θηλασμός χωρίς να ταλαιπωρηθούν. «Διατηρούμε μαζί με τους χορηγούς μας, δωρεάν γραμμή θηλασμού, όπου μπορεί μια μανούλα να καλέσει και να της δώσουμε δωρεάν συμβουλές», είπε κα Παφίτη.

Η πιο γνωστή από τις δράσεις του Συνδέσμου είναι ο ταυτόχρονος θηλασμός που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με στόχο να δουν οι πολίτες πως, ο θηλασμός είναι κάτι φυσιολογικό και ότι είναι ο φιλικός τρόπος διατροφής των βρεφών. Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο, του Δήμου Στροβόλου. Εκεί θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εργασίας, Υγείας και του Δικηγορικού Συλλόγου ώστε να γίνει μια συζήτηση για τα επόμενα βήματα. «Υπάρχουν εταιρείες πλέον που προωθούν τον μητρικό θηλασμό και επιτρέπουν στις μητέρες να θηλάσουν. Η φετινή καμπάνια επικεντρώνεται στην απασχόληση και την εργασία. Το σύνθημα μας είναι ότι, στηρίζουμε και ενδυναμώνουμε τους γονείς στον χώρο εργασίας και ερχόμαστε να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση, από τους φορείς και τους εργοδότες πώς οι μητέρες που θηλάζουν έχουν το δικαίωμα να θηλάσουν και στην εργασία τους», είπε τέλος η κα Παφίτη.

Δειτε Επισης

Προχωρά το έργο για σύστημα παρακολούθησης ναυσιπλοΐας στα κατεχόμενα
Διαβεβαίωση από την Αριστοτέλους-«Αγώνας για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου»
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ελληνικά ΑΑΕΙ
Ο ΠτΔ διόρισε τον Γιώργο Αρέστη στη θέση του Συμβούλου για θέματα Δεοντολογίας
Παρατείνεται η έρευνα για πειθαρχικά αδικήματα στον Ακάμα
Πέντε διαμερίσματα άναψαν κόκκινο στο «κτίΖΩ»-Ένοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πολυκατοικίες
Παρέπεμψαν ασθενή σε ιδιωτική κλινική λόγω έλλειψης επιλογών και τώρα καλείται να πληρώσει 180.000 ευρώ
Αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς
Τέλος η χρήση μάσκας σε νοσηλευτήρια και οίκους ευγηρίας-Καταργούνται όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό
Σε τέσσερις άξονες το στρατηγικό πλάνο ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση-Πότε κλείνουν σχολές