Κάμφθηκαν οι αντιδράσεις, αγκάλιασαν το «κτίΖΩ» οι πρόσφυγες-Πάνω από 200 οι αιτήσεις

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά το «κτίΖΩ», με το Υπουργείο Εσωτερικών να λαμβάνει συνεχώς αιτήσεις, από άτομα που θέλουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο, αφού έχουν ξεπεράσει τις 200, ενώ την ίδια ώρα προχωρούν και οι διαδικασίες για να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός και να υπογραφούν τα συμβόλαια με τους αρμόδιους, ώστε να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το σχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με τις είκοσι προσφυγικές πολυκατοικίες που κρίθηκαν άμεσα κατεδαφιστέες, αλλά και για τις άλλες 23 που είναι επικίνδυνες, αλλά δεν είναι εκτάκτου ανάγκης, φαίνεται ότι υπήρξε ανταπόκριση του κοινού, καθώς αρκετοί είχαν εκφράσει παράπονα για τους χώρους διαμονής τους στο παρελθόν και την ακαταλληλότητα του κτιρίου. Το γεγονός ότι έχει αγκαλιαστεί το «κτίΖΩ» από τους άμεσα επηρεαζόμενους διαφαίνεται και από τις αιτήσεις που έχει λάβει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου.

Όπως πληροφορείται ο REPORTER, μέχρι αρχές Οκτωβρίου, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει 238 αιτήσεις για το σχέδιο, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι για τις 20 άμεσα κατεδαφιστέες. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις είκοσι πολυκατοικίες, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έλαβε 141 αιτήσεις, από ενοίκους που θέλουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο και 11 που δεν επιθυμούν συμμετοχή, ενώ 101 δικαιούχοι λαμβάνουν επίδομα ενοικίου. Αναφορικά με τις άλλες 23 πολυκατοικίες, το Υπουργείο Εσωτερικών έλαβε 97 αιτήσεις από ενοίκους που θέλουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο, 4 αιτήσεις από άτομα που δεν θέλουν να συμμετάσχουν, ενώ 12 δικαιούχοι έχουν ήδη φύγει και λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.

Προθεσμία μέχρι τέλη του χρόνου για τους ενοίκους των 20

Στο μεταξύ, αυτό που τονίζεται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών είναι το γεγονός ότι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο «κτίΖΩ», ώστε να λάβουν διαμέρισμα, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία, εντός τους χρονικού περιθωρίου που έχει δοθεί από πλευράς Υπουργείου.

Όσον αφορά στους ενοίκους των είκοσι άμεσα κατεδαφιστέων πολυκατοικιών, το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί, για να αποφασίσει ο κόσμος μέχρι πότε θα υποβάλει την αίτησή του, είναι έξι μήνες από την ημέρα που έχουν ενημερωθεί οι ένοικοι. Αυτό έγινε τον Ιούνιο και έτσι μέχρι τέλη του χρόνου, όσοι δεν έχουν αποφασίσει κατά πόσο θέλουν να συμμετάσχουν ή όχι, θα πρέπει να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες 23 πολυκατοικίες, το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε προθεσμία στους ενοίκους μέχρι και τρεις μήνες, από την ημέρα που έχουν ενημερωθεί για τις πρόνοιες του σχεδίου, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο θα υποβάλουν αίτηση για διαμέρισμα ή όχι. Ο λόγος που δόθηκε προθεσμία έξι μηνών στους ενοίκους των 20 πολυκατοικιών, αφορά στο γεγονός ότι τα κτίρια κρίθηκαν άμεσα κατεδαφιστέα και οι ένοικοι κλήθηκαν να μετακομίσουν άμεσα, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Εσωτερικών να παρουσιάζεται πιο ευέλικτο απέναντί τους.

Πάντως, αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς Υπουργείου είναι ότι σε περίπτωση που κάποιοι δικαιούχοι δεν υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή, τότε δεν θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν κάποιο διαμέρισμα, ενώ θα λάβουν το ποσό που τους αναλογεί μόνο, καθώς οι αρμόδιοι δεν μπορούν να περιμένουν επ’ άπειρο.

Στόχος να αρχίσουν κατεδαφίσεις πριν το τέλος Οκτωβρίου

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά τις διαδικασίες, όσον αφορά στην κατακύρωση του διαγωνισμού και την υπογραφή των συμβολαίων, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις. Ουσιαστικά, αυτό που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες είναι να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός και στόχος του Υπουργείου είναι να μπουν οι μπουλντόζες στις πρώτες πολυκατοικίες, πριν το τέλος του Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως, τα νέα κτίρια αναμένεται να ανεγερθούν σε διαφορετικά τεμάχια και όχι στα ίδια που βρίσκονται οι παλιές πολυκατοικίες. Μοναδικές εξαιρέσεις είναι στην Αγλαντζιά, όπου οι δύο που βρίσκονται δίπλα-δίπλα θα κατεδαφιστούν και θα ανεγερθεί μία καινούργια και στα Λατσιά, όπου δύο εκ των πέντε, που επίσης είναι η μία δίπλα στην άλλη, θα κατεδαφιστούν και στο ίδιο τεμάχιο θα χτιστεί η καινούργια, αφού οι ένοικοι δεν ήθελαν να αλλάξουν περιοχή.

Πάντως, οι πλείστες εκ των είκοσι πολυκατοικιών έχουν αδειάσει, με ελάχιστους ενοίκους να μένουν στα διαμερίσματά τους. Όσον αφορά στους αντιδρώντες, φαίνεται ότι έχουν καμφθεί οι εναντιώσεις τους, που οι πλείστες αφορούσαν στο θέμα της συνεισφοράς που πρέπει να καταβάλουν και είχαν μάλιστα προβάλει τη θέση ότι θα προχωρήσουν δικαστικά.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα