ΒΙΝΤΕΟ: Τι είναι το Iron Dome του Ισραήλ που αναχαιτίζει τις ρουκέτες της Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κήρυξε τον πόλεμο κατά των παλαιστινιακών δυνάμεων της Χαμάς, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν στη χώρα το πρωί του Σαββάτου (7/10), αφήνοντας πίσω 600 νεκρούς Ισραηλινούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Όπως αναφέρει το «The Hill», το Ισραήλ είχε ένα μεγάλο και πολυδιαφημισμένο όπλο, ενάντια στις πυραυλικές επιθέσεις που έχει δεχθεί κατά το παρελθόν, το Iron Dome (σιδερένιος θόλος), όμως δημιουργούνται ερωτήματα κατά πόσον βοήθησε στις ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς πολλές από αυτές έπληξαν τους στόχους τους.

Το Iron Dome είναι το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ που μπορεί να αμυνθεί από τους πυραύλους μικρής εμβέλειας, αναχαιτίζοντάς τους στον αέρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, είναι ικανό να αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλούς πυραύλους ταυτόχρονα.

Το σύστημα αναπτύχθηκε από τη Rafael Advanced Defense Systems και την Israel Aerospace Industries, τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2011 και πραγματοποίησε την πρώτη αναχαίτιση ρουκέτας από τη Γάζα τον Απρίλιο του 2011. Έκτοτε, έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες. Το σύστημα Iron Dome σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται στις πυραυλικές επιθέσεις από τη Γάζα και τον Νότιο Λίβανο.

«Το σύστημα έχει αποτρέψει με επιτυχία αμέτρητες ρουκέτες από το να πλήξουν ισραηλινές κοινότητες», είχε γράψει το υπουργείο του Ισραήλ στο παρελθόν.

Το Iron Dome αποτελεί μέρος του Οργανισμού Πυραυλικής Άμυνας του Ισραήλ (IMDO), ο οποίος διαθέτει πολλά παρόμοια συστήματα. Το David's Sling αναχαιτίζει πυραύλους μικρού έως μεσαίου και μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς, το Arrow-2 αναχαιτίζει πυραύλους μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς και το Arrow-3 αναχαιτίζει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Πώς λειτουργεί το Iron Dome

Το Iron Dome χρησιμοποιεί το ραντάρ MMR για να ανιχνεύσουν τη διαδρομή ενός πυραύλου. Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου του συστήματος αναλύει την τροχιά του πυραύλου και την εκτιμώμενη περιοχή προσγείωσής του.

Ο εκτοξευτής λαμβάνει εντολή λειτουργίας από το κέντρο διοίκησης και ελέγχου για να εκτοξεύσει μια ρουκέτα και να αναχαιτίσει την εισερχόμενη. Η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος καθορίζει εάν ανθρώπινες ζωές θα κινδύνευαν από τον εισερχόμενο πύραυλο. Εάν διαπιστωθεί ότι ο πύραυλος δεν αποτελεί απειλή, το σύστημα αφήνει τον πύραυλο να προσγειωθεί.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σύστημα μικρής εμβέλειας, το Iron Dome έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει πυραύλους με βεληνεκές περίπου 40 μιλίων ή λιγότερο. Έχει επίσης τη δυνατότητα να μετακινείται, είτε σε πλοία είτε σε ξηρά, για να ταιριάζει καλύτερα στις αμυντικές ανάγκες, ενώ επίσης πρέπει να επαναφορτώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να αναχαιτίζει συνεχώς τους εισερχόμενους πυραύλους.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 52χρονος που ανασύρθηκε από τη φλεγόμενη οικία στη Λευκωσία
Ζωή χωρίς μετρητά-Η χώρα που σχεδόν μηδένισε τις συναλλαγές με χρήμα
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ο Παλαιστίνιος επιτίθεται με λοστό στην 29χρονη στα Εξάρχεια
Χριστούγεννα με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση, πότε θα τεθεί σε ισχύ
Ποια είναι τα κρυφά μηνύματα στα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς;
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά το μακελειό στο Μαγδεμβούργο-Κυβέρνηση «Τζαμάικα» ή Groko δείχνουν τα ευρήματα
Δόθηκε στην κυκλοφορία η λωρίδα που είχε κλείσει στον αυτοκινητόδρομο λόγω οδικής σύγκρουσης
Το χριστουγεννιάτικο παραμύθι που ειπώθηκε για πρώτη φορά 179 χρόνια πριν και συγκινεί μέχρι σήμερα
Πέντε άνδρες καταδικάστηκαν για βία κατά Ισραηλινών οπαδών στο Άμστερνταμ
Ποιο είναι το αεροπορικό δρομολόγιο με τη μεγαλύτερη ζήτηση για το 2024