Πάνω από 300 οι Κύπριοι επισκέπτες στο Ισραήλ-Πήγαν για ιατρικούς λόγους, προσκύνημα και τη συναυλία του Μπρουνο Μαρς

Σε εγρήγορση, όπως είναι αι φυσιολογικό, βρίσκεται από το Σάββατο, όταν εκδηλώθηκε η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ, όπως δήλωσε ο Πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ Κορνήλιος Κορνηλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

«Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα η οποία ξεκίνησε πολύ νωρίς με το πρώτο κύμα των πυραυλικών επιθέσεων από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι αργά» είπε σε επικοινωνία του με το ΚΥΠΕ από το Τελ Αβίβ ο Πρέσβης Κορνηλίου.

Σε ό,τι αφορά τους Κύπριους που βρίσκονται στο Ισραήλ ο κ. Κορνηλίου εξήγησε ότι στη χώρα έτυχε να βρίσκονται μερικές δεκάδες Κύπριοι είτε για ιατρικούς, είτε για τουριστικούς είτε για άλλους λόγους, όπως κάποιοι που πήγαν στο Ισραήλ για τη συναυλία του Μπρούνο Μαρς - η οποία λόγω της κατάστασης τελικά ακυρώθηκε - ενώ υπήρξαν και ακόμη 300 περίπου Κύπριοι οι οποίοι βρέθηκαν στο Ισραήλ για προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα.

«Ήταν μια δύσκολη άσκηση, ευτυχώς ωστόσο δεν υπήρξαν Κύπριοι μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών» τόνισε ο Πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ, εξηγώντας πως κάποιοι από τους Κύπριους έχουν ήδη επιστρέψει στην Κύπρο. Όπως υπέδειξε, είναι πολύ σημαντικό ότι το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ συνεχίζει να λειτουργεί, παρόλο που κάποιες εταιρείες έχουν είτε αναστείλει είτε έχουν μειώσει τις πτήσεις τους, γεγονός που, όπως ανέφερε, δημιουργεί όπως είναι φυσιολογικό δυσκολίες στην εξεύρεση θέσεων.

Σημείωσε επίσης πως με την Πρεσβεία επικοινώνησαν αρκετοί Κύπριοι που ήθελαν να μάθουν κατά πόσο συνεχίζει τη λειτουργία του το αεροδρόμιο και αν υπάρχουν πτήσεις για Κύπρο, πως να μεταβούν στο αεροδρόμιο κλπ. «Υπήρχε μια κατάσταση χτες που ήταν δύσκολη για όλους μας, ως εκ τούτου επικοινωνούσαν μαζί μας για να πάρουν πληροφορίες για το πως πρέπει να κινηθούν για να μην κινδυνεύσουν» είπε.

Σε ερώτηση αν υπήρχαν ή υπάρχουν Κύπριοι κοντά στην παραμεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας όπου διεξήχθησαν οι πιο μεγάλες συγκρούσεις ο κ. Κορνηλίου απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως είχε και επικοινωνία για το θέμα και με τον Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Παλαιστινιακή Αρχή και πως και απ’ εκείνη την πλευρά δεν προκύπτει ανησυχητική πληροφόρηση.

Για το προσωπικό της Πρεσβείας ο Πρέσβης Κορνηλίου είπε ότι όπως είναι φυσιολογικό βρίσκονται όλοι σε εγρήγορση για να ανταποκριθούν σε τυχόν αιτήματα. Σημείωσε επίσης ότι κατά τη χτεσινή μέρα επικοινώνησε μαζί του επανειλημμένα ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος καθώς ήθελε να μάθει ότι τόσο οι Κύπριοι που είναι στο Ισραήλ όσο και το προσωπικό της Πρεσβείας είναι καλά.

«Είναι όλοι καλά, αναμένουμε κι εμείς τώρα τις κατευθυντήριες γραμμές από την Κυβέρνηση του Ισραήλ για να δούμε αν θα επιστρέψουμε και σε ποιο βαθμό θα λειτουργήσουν αύριο οι Πρεσβείες και οι κρατικές υπηρεσίες» τόνισε.

«Ήταν ένα μεγάλο σοκ, ήταν πολύ αιφνιδιαστικό και απρόσμενο αυτό το οποίο συνέβη χτες. Θύμισε κάπως τον πόλεμο του 1973. Φαίνεται όμως ότι αυτή τη φορά είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα, ότι θα έχει κάποια διάρκεια αυτός ο πόλεμος» πρόσθεσε.

Σημείωσε τέλος πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο Τελ Αβίβ παραμένει σχετικά ομαλή παρόλο που κατά τη χτεσινή μέρα, όπως είπε, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του Τελ Αβίβ, μπορούσε κάποιος να αισθανθεί ιδιαίτερα αυτό που συνέβαινε. «Έχουμε προσωπικό της Πρεσβείας που ζει στο νότιο Τελ Αβίβ. Έβλεπαν τους πυραύλους, το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ να αναχαιτίζει ρουκέτες» κατέληξε.

Στο ακουστικό ο Βαφειάδης για τις πτήσεις από Ισραήλ

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί την κατάσταση στο Ισραήλ για να δούμε εάν χρειαστεί να βοηθήσουμε, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Αλέξης Βαφεάδης.

Πρόσθεσε ότι «οι πτήσεις από το Ισραήλ πραγματοποιούνται κανονικά και παρακολουθούμε την κατάσταση στο Ισραήλ για να δούμε εάν μπορούμε να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, ωστόσο φαίνεται ότι προς το παρόν όλα εξελίσσονται κανονικά».

Ο Υπουργός ερωτήθηκε κατά πόσον έχει συζητηθεί με τις αρχές του Ισραήλ σε περίπτωση που δοθεί οδηγία για εκκένωση ξένων υπηκόων από τη χώρα, να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος ως διαμετακομιστικός σταθμός.

Αφού ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους πληροφόρηση, ο κ. Βαφεάδης σημείωσε πως προς το παρόν «δεν επικρατεί αυτή η προσέγγιση».

Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Τέλ Αβιβ αμέσως μετά τα γεγονότα στο Ισραήλ επικοινώνησε με τα πέντε επιδοτούμενα άτομα που βρίσκονται στο Ισραήλ για θεραπεία. Η ενημέρωση που είχε η Πρεσβεία ήταν πως τόσο τα πέντε άτομα όσο και οι οικογένειες τους «είναι καλά».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον σε περίπτωση που αλλάξει η κατάσταση στο Ισραήλ οι πέντε αυτοί ασθενείς και οι οικογένειες τους θα χρειαστεί να επιστρέψουν στην Κύπρο, ο κ. Γκότσης απάντησε πως «τα άτομα αυτά θα παραμείνουν στη χώρα λαμβάνοντας τη θεραπεία τους».

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές