Σε επαφή με κράτη της περιοχής ο ΠτΔ-Ετοιμότητα για επαναπατρισμό Κυπρίων από Ισραήλ

Τις εξελίξεις στο Ισραήλ σχολίασε Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου, στον Αστρομερότη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα παροχής βοήθειας προς τους Κύπριους που βρίσκονται στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επαναλαμβάνω την καταδίκη των όσων βλέπουμε, των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, να επαναλάβω τη στήριξη, τη συμπαράσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά τους Κύπριους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε ετοιμότητα για να μεταφερθούν στην Κύπρο όλοι αυτοί που το επιθυμούν και που τώρα βρίσκονται στο Ισραήλ. Από κει και πέρα είμαστε σε επαφή και με άλλα γειτονικά κράτη, γιατί, αντιλαμβάνεστε, αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ σχετίζεται με την ευρύτερη περιοχή, ενδεχομένως σχετίζεται και με μια προσπάθεια που βρισκόταν σερ εξέλιξη για πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων των χωρών της περιοχής. Και ξεσπά αυτή η κρίση, τρομοκρατικές ενέργειες από συγκεκριμένη κατεύθυνση που δεν επιθυμούν αυτή την ομαλοποίηση, αυτή την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. Άρα, ναι μας ανησυχεί πάρα πολύ, είμαστε σε επαφή και με άλλα κράτη, πέραν του Ισραήλ, και με την Αίγυπτο, είναι παράγοντας σταθερότητας, με κάποιες χώρες του Κόλπου. Ελπίζω, το πρώτο που ελπίζουμε, είναι να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Είναι δύσκολα τα πράγματα, θέλω να το επαναλάβω, αλλά είναι σίγουρα κάτι που επηρεάζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν, και αποδεικνύεται με το τι γίνεται στο Ισραήλ από χθες, αυτό που κάποιοι το ονομάζουν σε διεθνές επίπεδο παγωμένες κρίσεις, παγωμένες διαμάχες. Βλέπετε από τη μια στιγμή στην άλλη τι γίνεται. Άρα, για μένα είναι ακόμη μια ένδειξη της αναγκαιοτητας να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν με επίλυση του Κυπριακού. Αυτή η κατάσταση πραγμάτων που βιώνουμε σήμερα δεν προσφέρει καμία απολύτως ασφάλεια και θα πρέπει να πράξουμε, και αυτό θα κάνω από δικής μας πλευράς, ό,τι είναι δυνατόν, για να οδηγηθούμε προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια