Ικανοποίηση ΥΠΕΣ για συμφωνία 27 για Μεταναστευτικό-Ενέργειες για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας

Ικανοποίηση προσέφερε στο Υπουργείο Εσωτερικών, η ιστορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 Μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της ΕυρSωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τους τρόπους αντίδρασης των κρατών μελών σε περίπτωσης ραγδαίας αύξησης των ροών. Την ίδια ώρα, ο υπουργός συνεχίζει τις επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να προωθήσει περισσότερο την πρότασή του για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας, αλλά και για αύξηση της βοήθειας προς το Λίβανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα συμφωνία ΕΕ για τις μεταναστευτικές ροές-Διαδικασίες express για μετεγκαταστάσεις και τις διαδικασίες ασύλου

Οι 27, την περασμένη Τετάρτη, κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία δίνει περισσότερα όπλα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα, που επηρεάζει όλα τα κράτη μέλη. Ουσιαστικά, με βάσει τους κανόνες της πρότασης, θα επιτρέψουν στα κράτη πρώτης γραμμής να διεκπεραιώνουν ταχέως τις αιτήσεις ασύλου και να μετακινούν τους μετανάστες γρήγορα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αποφεύγοντας την επανάληψη του 2015, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασαν στην ΕΕ από τη Συρία και όχι μόνο, και ορισμένες χώρες δέχθηκαν πολύ περισσότερους από άλλες.

Πάντως, το Υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζεται ικανοποιημένο για την κατάληξη της συμφωνίας, καθώς θεωρεί ότι είναι αρκετά σημαντική πρόταση, που θα ενισχύσει τη συνεργασία των χωρών, σε περιόδους κρίσης. Σημειώνεται πως το σημείο που περιλαμβάνεται στη συμφωνία, για τις χαλαρώσεις στις απαιτήσεις για τις χώρες της πρώτης γραμμής, μεταξύ άλλων και σε περιπτώσεις εργαλειοποίησης της μετανάστευσης από τρίτες χώρες, είναι ένα σημαντικό σημείο, αφού ήταν ένα πρόβλημα το οποίο πολλάκις είχε τονίσει στους Ευρωπαίους η Κύπρος.

Πώς θα εφαρμόζεται η συγκεκριμένη πρόταση

Αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών είναι πως η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε περιπτώσεις που κατέλθουν μαζικά σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χιλιάδες μετανάστες, κάτι που είχε συμβεί στο παρελθόν τόσο σε Ιταλία, όσο και σε Ελλάδα. Στην περίπτωση που υπάρξει μία μαζική κάθοδος των μεταναστών, το κράτος μέλος που επηρεάζεται μπορεί να τους κρατήσει στα σύνορά του, ενώ οι μετανάστες θα διαμοιραστούν ανάμεσα σε άλλα κράτη μέλη.

Όσον αφορά στην Κύπρο, η συμφωνία αυτή δεν αλλάζει επί της ουσίας αρκετά πράγματα, δεδομένου ότι τίθεται σε ισχύ μόνο σε περιόδους κρίσης. Εκτός αυτού, λόγω του μεγέθους της Κύπρου, αλλά και των μηχανισμών παρακολούθησης και των επαφών που γίνονται με το Λίβανο, θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο να υπάρξει ταυτόχρονη κάθοδος 30,000 μεταναστών. Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι ούτε από την Πράσινη Γραμμή είναι εφικτό να περάσει ταυτόχρονα ένας τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να έχει διάφορες συναντήσεις το επόμενο διάστημα, κατά τις οποίες θα θέσει ξανά στο τραπέζι το θέμα της αύξησης της στήριξης που λαμβάνει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναμένεται να προωθήσει και την πρότασή του για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας, καθώς επίσης και την επιστολή που έστειλε στους εταίρους του για βοήθεια προς το Λίβανο.

Εξετάζονται αιτήσεις που είχαν συσσωρευτεί

Στο μεταξύ, η εικόνα όσον αφορά στις αφίξεις, είναι αρκετά βελτιωμένη, αφού έχουν μειωθεί αισθητά, κάτι που έχει αντίκτυπο και στις συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο πρώτης φιλοξενίας «Πουρνάρα», η αναβάθμιση του οποίου ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτός αυτού, έχουν μειωθεί και οι αιτήσεις για άσυλο και η πρόσφατη πρόσληψη των 25 ατόμων στην υπηρεσία, δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουν εκείνες τις αιτήσεις που συσσωρεύτηκαν και εκκρεμούν εδώ και χρόνια, που είναι περίπου 30,000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέληξαν σε συμφωνία οι 27 για τον κανονισμό για τις κρίσεις στη μετανάστευσης

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα