Οι μεγάλοι δήμοι κρίνουν τη συνεργασία ΔΗΣΥ και συμπολίτευσης-Πού στήνει κάστρα το κάθε κόμμα

Με παρτίδα σκάκι ομοιάζει η προσπάθεια των κομμάτων να καταλήξουν στους δήμους που θα διεκδικήσουν και να συνάψουν εκείνες τις συνεργασίες που θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν ό,τι περισσότερο μπορεί να τους κατατάξει το βράδυ των εκλογών στην πλευρά των νικητών. Άλλωστε, η κατάσταση σε όλα τα κόμματα είναι τόσο εύθραυστη, που σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις, ειδικά σε επίπεδο ηγεσιών, που για μια σειρά από λόγους βρίσκονται υπό πίεση.

Τα δεδομένα, μπορεί να μοιάζουν απλά, αλλά μόνο τέτοια δεν είναι, από τη στιγμή που το κάθε κόμμα, για να δώσει κάτι σε κάποιο άλλο, αναζητά ανταλλάγματα. Κάθε κόμμα δηλαδή που θα αποφασίσει να στηρίξει υποψήφιο ενός άλλου κόμματος σε ένα δήμο, αναμένει την ανάλογη στήριξη κάπου αλλού. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε, σε προκαταρκτικό επίπεδο, η συνεργασία μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, που εκτός απροόπτου, ενδέχεται να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, ακόμα και τις ΕΔΕΚ σε κάποιες περιπτώσεις. Τα ανταλλάγματα βέβαια, δεν είναι πάντα στήριξη δημάρχου, έναντι στήριξης δημάρχου, αφού στο παιχνίδι μπαίνουν και οι πέντε θέσεις των προέδρων των επαρχιακών οργανισμών, αλλά και οι αντιδημαρχίες. Αυτά τα δύο τελευταία, είναι που κάνουν την όποια πρόβλεψη, ιδιαίτερα τολμηρή.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τη Μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2024, θα συσταθούν πέντε επαρχιακοί οργανισμοί, ο πρόεδρος των οποίων θα εκλεχθεί από τους πολίτες, 20 δήμαρχοι και 93 αντιδήμαρχοι Παγκύπρια. Το μεγάλο παιχνίδι βέβαια, γίνεται για τους μεγάλους δήμους και ό,τι αποφασιστεί σε αυτούς, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και το τι θα γίνει στους μικρότερους.

Στον ΔΗΣΥ, θα ήταν ικανοποιημένοι και θα θεωρούσαν ικανοποιητικό το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν εξέλεγαν διψήφιο αριθμό δημάρχων και την πλειοψηφία των προέδρων των επαρχιακών συμβουλίων. Στο ΑΚΕΛ, γνωρίζουν πως εάν επιβεβαιωθεί η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και το κόμμα θα κληθεί να ανέβει έναν Γολγοθά για να κερδίσει δήμους, πέραν από αυτούς που παραδοσιακά, έχει πλειοψηφική εκλογική δύναμη.

Στο ΔΗΚΟ, η βασική επιδίωξη, είναι το κόμμα να διεκδικήσει συγκεκριμένους δήμους, τουλάχιστον τέσσερις και υπό προϋποθέσεις πέντε και αρκετές αντιδημαρχίες, ενώ ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ θα διεκδικήσουν ένα και δύο δήμους, αντίστοιχα, καθώς επίσης και σημαντικό αριθμό αντιδημάρχων. .

Με βάση τα δεδομένα και τις πληροφορίες μετά τις τελευταίες διαβουλεύσεις που έγινε μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων, κυρίως του ΔΗΣΥ με το ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, φαίνεται ότι θα πρέπει να θεωρούνται σχεδόν κλειδωμένοι οι δήμοι που θα διεκδικηθούν από Συναγερμικούς υποψηφίους, που θα τύχουν στήριξης από τα κόμματα της συμπολίτευσης, αλλά και το αντίθετο.

Πού θα επιχειρηθεί συνεργασία ΔΗΣΥ-Συμπολίτευσης

Από τον ΔΗΣΥ θα διεκδικηθούν ο Δήμος Λευκωσίας, Λατσιών-Γερίου, Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, ανατολικής Λεμεσού, Αραδίππου, Δρομολαξιάς-Μενεού, Πάφου, Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια σειρά δήμων, όπως η Λακατάμια, ο Στρόβολος και η Λεμεσός που τα πράγματα είναι αρκετά πιο ρευστά.

Από το ΔΗΚΟ θα διεκδικηθούν οι δήμοι Αθηαίνου, ανατολικής Πάφου, Πολεμιδιών, ενώ είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τον Δήμο Λεμεσού και τη Λακατάμια. Η ΕΔΕΚ θα διεκδικήσει τους δήμους Λευκάρων και Πόλης Χρυσοχούς, ενώ η ΔΗΠΑ-Συενργασία, έριξε στο τραπέζι επίσημα πλέον τη διεκδίκηση μόνο ενός δήμου, αυτού του Στροβόλου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η συνεργασία των κομμάτων θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τους 17 δήμους, αφού στη Λάρνακα φαίνεται πως κλειδώνει η στήριξη από το ΔΗΚΟ στον Ανδρέα Βύρα, ενώ είναι θολό το σκηνικό για τους δήμους ανατολικής και δυτικής Λεμεσού.

Οι εκκρεμότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαβουλεύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, το κλίμα ήταν πολύ θετικό και τα κόμματα εμφανίστηκαν χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις εκατέρωθεν. Πλέον η προσοχή στρέφεται και στα πρόσωπα που θα επιλεχθούν αφού ένθεν και ένθεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν θα ήθελαν να ξεπεραστούν.

Στη βάση των πιο πάνω δεδομένων, σε ότι αφορά τους μεγάλους δήμους, οι μεγάλες εκκρεμότητες φαίνεται πως είναι ο δήμος της Λεμεσού και του Στροβόλου. Σε ότι αφορά τον Στρόβολο, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η απόφαση που λήφθηκε, είναι πως δεν θα στηριχθεί ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο οποίος και το 2016, κατήλθε ως αντάρτης. Από εκεί και πέρα και εδώ υπάρχει το σενάριο το ΔΗΚΟ να συνεργαστεί με το ΑΚΕΛ και να στηρίξει έναν ΔΗΚΟϊκό υποψήφιο, τον Σταύρο Σταυρινίδη και να σπάσει κι εδώ η συνεργασία ΔΗΣΥ-Συμπολίτευσης. Από πλευράς ΔΗΠΑ, κατατέθηκε μια πρόταση, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος και εντός ΔΗΣΥ, ενω προσεγγίζεται θετικά κι από την ΕΔΕΚ, για να στηριχθεί ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΔΗΠΑ, Χρίστος Τσίγκης. Έτσι, δεδομένης και της μη ύπαρξης άλλων εν δυνάμει υποψηφίων από πλευράς ΔΗΠΑ, σε άλλους δήμους, φαίνεται πως η συγκεκριμένη πρόταση, θα ισορροπούσε και τη στήριξη που θα παρέχει η ΔΗΠΑ, σε υποψηφίους του ΔΗΣΥ στους υπόλοιπους δήμους.

Σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό, το ΔΗΚΟ θα ήθελε να τον διεκδικήσει με δικό του υποψήφιο, με το όνομα του δημάρχου Μέσα Γειτονιάς, Δώρο Αντωνίου, να συνεχίζει να παίζει δυνατά, για το οποίο ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις, κυρίως από πλευράς Συναγερμού. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και το σενάριο ο ΔΗΣΥ να στηρίξει τον Νίκο Νικολαΐδη που θα επαναδιεκδικήσει και το ΔΗΚΟ να στηρίξει τον Γιάννη Αρμεύτη, που εκτός απροόπτου, θα στηριχθεί και από το ΑΚΕΛ.

Σε σχέση με τη Λακατάμια, ενδεχομένως τα πάντα να κριθούν, αναλόγως και των εξελίξεων στον δήμο Λεμεσού. Δηλαδή αν τελικά ο δήμος Λεμεσού πάει στο ΔΗΚΟ, ανοίγει ο δρόμος για Συναγερμικό υποψήφιο που θα μπορούσε να στηριχθεί κι από τους υπόλοιπους στη Λακατάμια. Εάν όμως δεν υπάρξει αίσια κατάληξη στη Λεμεσό, τότε θα θεωρείται ως επικρατέστερο σενάριο, ο δήμος Λακατάμιας να διεκδικηθεί από ΔΗΚΟϊκό υποψήφιο με στήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα της εν δυνάμει συνεργασίας.

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών