Βελτιωμένη ικανότητα επεξεργασίας λυμάτων στη Μόρφου με στήριξη ΕΕ-UNDP

Με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υλοποίηση του UNDP, το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο Μηχανισμός Τοπικών Υποδομών ολοκλήρωσε με επιτυχία την επέκταση της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) Μόρφου.

Σε ανακοίνωση του UNDP αναφέρεται ότι το έργο αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την ενίσχυση της ικανότητας διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή της Μόρφου και όχι μόνο. Το έργο επέκτασης έχει διπλασιάσει τη δυναμικότητα της μονάδας, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στην περιοχή. 

Η Judit Rosza, Διευθύντρια του Προγράμματος Πόρων, Συντονισμού και Βοήθειας στη ΓΔ Μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε, στη διάρκεια τελετής την Παρασκευή, ότι αυτό είναι το τελευταίο βήμα μιας μακράς διαδρομής που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια.

«Ο στόχος αυτής της σημαντικής στήριξης της ΕΕ είναι να διευκολυνθεί η επανένωση του νησιού βελτιώνοντας τις τοπικές υποδομές και υπηρεσίες, καθιστώντας έτσι ολόκληρο το νησί πιο βιώσιμο και αειφόρο για όλους», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «ο ρόλος των υπόγειων υδάτων, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, είναι καθοριστικός για την ευημερία και την ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής της Μόρφου, αλλά και ολόκληρου του νησιού».

«Το περιβάλλον είναι ένα και δεν γνωρίζει τι σημαίνει Πράσινη Γραμμή. Είναι σημαντικό όλες οι κοινότητες στην Κύπρο να συνεργάζονται μεταξύ τους για να φροντίζουν το περιβάλλον που μοιράζονται», σημείωσε η κ. Rosza.

Σχολιάζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, η Διευθύντρια του Περιφερειακού Κόμβου της Κωνσταντινούπολης για το UNDP, Steliana Nedera, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την εγκάρδια εκτίμησή μας στην ΕΕ για τη μακροχρόνια συνεργασία της, η οποία ήταν καθοριστική για την επίτευξη αυτών των κοινών αποτελεσμάτων. Η επιτυχία του έργου επέκτασης της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Μόρφου ενισχύει τη διαχείριση των υδάτων, δημιουργώντας ένα καθαρότερο, πιο υγιεινό περιβάλλον στη Μόρφου», ανέφερε.

«Συμβάλλει σημαντικά στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης 6 και 16, αντικατοπτρίζοντας τη συλλογική μας δέσμευση για ένα πιο βιώσιμο και ειρηνικό μέλλον», πρόσθεσε.

Μετά την τελετή φυτεύτηκαν ελαιόδεντρα, για να σηματοδοτήσουν την ολοκλήρωση της επέκτασης της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Μόρφου.

Το έργο της ΜΕΛ Μόρφου έχει περάσει από διάφορες φάσεις, καθεμία από τις οποίες συνέβαλε στη συνολική επιτυχία του, ενώ όλες υλοποιήθηκαν από την ΕΕ. Το 2012, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο στάδιο της κατασκευής της ΜΕΛ. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε επίσης την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και διανομής νερού για τη Μόρφου.

Ακολούθως, το έργο επεκτάθηκε με την «Κατασκευή συστήματος άρδευσης για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων της ΜΕΛ Μόρφου» για την αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων στην άρδευση, διαφυλάσσοντας έτσι τους υδάτινους πόρους του υπεδάφους. Όλες αυτές οι φάσεις υλοποιήθηκαν χάρη σε μια συνολική επένδυση από την ΕΕ άνω των 15,5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας