Δυσαρέσκειά για αλλαγή ονομασίας εκφράζει η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα

Ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Ασίμ Ακάνσοϊ εξέφρασε δυσαρέσκεια για την συζητούμενη αλλαγή του ονόματος του ψευδοκράτους από «τδβκ» σε «τουρκικό κράτος της Κύπρου». 

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία αναμεταδίδει η «Κίπρις Ποστασί», ο κ. Ακάνσοϊ εξέφρασε την ανησυχία του ότι αυτές οι νέες συζητήσεις και διαδικασίες λήψης αποφάσεων για το μέλλον της τ/κ κοινότητας «συμβαίνουν έξω από την πολιτική βούληση του τουρκοκυπριακού λαού», καθιστώντας τον απλό θεατή, όπως είπε. Ανέφερε ότι μια τέτοια παθητική στάση δεν είναι αποδεκτή, ειδικά όταν διακυβεύονται η ταυτότητα και οι πόροι της τ/κ κοινότητας.

Υπενθύμισε επίσης, ότι οι συζητήσεις για την αλλαγή του ονόματος δεν είναι καινούργιες. Σε αυτές έχουν συμπεριληφθεί αξιολογήσεις για το όνομα του «κράτους» στο πλαίσιο διαφόρων μοντέλων λύσης, καθώς και εκτιμήσεις σχετικά με την ικανότητα άρσης των υφιστάμενων εμπάργκο. Ωστόσο, αναφέρθηκε στο νομικό αδιέξοδο που συνδέεται με το όνομα «τουρκικό κράτος της Κύπρου», επικαλούμενος τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία δεν αναγνωρίζουν ξεχωριστή πολιτική οντότητα στην Κύπρο εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο γενικός γραμματέας του ΡΤΚ υπέδειξε την πρόσφατη χρήση του όρου «τουρκικό κράτος της Κύπρου» από τον Χακάν Φιντάν, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ακάνσοϊ, δεν είναι μια συνηθισμένη αναφορά, αλλά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια βαθύτερη, ενδεχομένως στρατηγική διερεύνηση.

Ο κ. Ακάνσοϊ αναφέρθηκε επίσης στη συνέντευξη του πρώην προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Καθημερινή, όπου ο κ. Γκιούλ αναγνώρισε τους περίπλοκους δεσμούς μεταξύ του Κυπριακού, των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας και της κοινής αξιοποίησης των πόρων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Ακάνσοϊ τάσσεται υπέρ μιας προσανατολισμένης στη λύση και εποικοδομητικής προσέγγισης για τη διαχείριση αυτών των αλληλένδετων προκλήσεων, εφιστώντας την προσοχή στη «στρατηγική συμφωνία» που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Δειτε Επισης

Ο Elon Musk θέλει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου
«Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη η στεγαστική πολιτική, δίνει λύσεις σε βασικά κεφάλαια»
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»