Υποχρεωτικό ή όχι το κράνος για ποδηλάτες;-Νέα πρόταση Νόμου ακυρώνει τον «Νόμο Χρύση»

Να ακυρώσει την πρόταση Νόμου του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη, η οποία υπερψηφίστηκε και έγινε Νόμος και που υποχρεώνει τους ποδηλάτες να φέρουν υποχρεωτικά κράνος, επιχειρεί να ακυρώσει, με δική του πρόταση Νόμου, ο πρόεδρος και βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Η πρόταση Νόμου του κ. Θεοπέμπτου αναφέρει πως σκοπός της είναι η τροποποίηση του περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμου ώστε να διαγραφεί το αδίκημα της μη χρήσης προστατευτικού κράνους από ποδηλάτες από το σχετικό Πίνακα του υφιστάμενου νόμου.

Με δεύτερη πρόταση Νόμου ο κ. Θεοπέμπτου, επιχειρεί να αφαιρέσει την υποχρεωτικότητα του κράνους και από πρόσωπα που μεταφέρονται σε ειδικό κάθισμα ποδηλάτωου, αλλά και αλλαγή της Νομοθεσίας σε σχέση με τους δρόμους που δικαιούνται να διακινούνται οι ποδηλάτες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σκοπός της παρούσας πρότασης νόμου είναι, «η τροποποίηση του περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων και άλλων Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας Νόμου ώστε:

α) Να διαγραφούν από αυτόν οι πρόνοιες που αφορούν την υποχρεωτική χρήση προστατευτικού κράνους από ποδηλάτη ή από πρόσωπο που μεταφέρεται σε ειδικό κάθισμα ποδηλάτου ή από επιβάτη αυτού κατά τη διακίνησή τους με το ποδήλατο·

β)Η χρήση συσκευής προσωπικής κινητικότητας να επιτρέπεται σε δρόμους στους οποίους βρίσκεται αναρτημένο σήμα τροχαίας το οποίο καθορίζει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα στα πενήντα (50) χιλιόμετρα ανά ώρα αντί στα τριάντα (30) χιλιόμετρα ανά ώρα ως ισχύει σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως αρκετοί ποδηλάτες, αλλά και ειδικοί, τάχθηκαν κατά καιρούς εναντίον της αλλαγής στη Νομοθεσία που προκάλεσε ο Χρύσης Παντελίδης σε σχέση με την υποχρεωτική χρήση κράνους, αφού όπως αναφέρθηκε, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει μια τέτοια Νομοθεσία, που σύμφωνα με τους ειδικούς, δημιουργεί προσκόμματα και μειώνει τη χρήση ποδηλάτου στην Κύπρο.

Η Νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου και προκάλεσε την έντονη αντίδραση, όσων χρησιμοποιούν ποδήλατο, ωστόσο από πλευράς Αστυνομίας, έτυχε θερμής υποδοχής, αφού θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών ατυχημάτων.

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου