Έτοιμο για συνομιλίες με την Αρμενία το Μπακού με τη μεσολάβηση της ΕΕ

Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο για συνομιλίες με την Αρμενία με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη νικηφόρα επίθεσή του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του Αζέρου Προέδρου, αν και η χώρα του δεν θα συμμετάσχει σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στην Ισπανία όπου το θέμα αναμενόταν να συζητηθεί.

«Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να συμμετάσχει προσεχώς στις Βρυξέλλες σε τριμερείς συναντήσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Αζερμπαϊτζάν και τη Αρμενία», δήλωσε ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, στο X (πρώην Twitter).

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν αναμενόταν να είναι ένα από τα θέματα των συζητήσεων στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που διοργανώνεται σήμερα στη Γρανάδα.

Το Μπακού κέρδισε με μια επίθεση αστραπή απέναντι στους Αρμενίους του Νογκόρνο Καραμπάχ , το οποίο από τότε έχει αδειάσει από ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού του. Όμως την παραμονή της συνόδου κορυφής ο Ιλχάμ Αλίεφ γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να πάει, με έναν αξιωματούχο της χώρας του να κάνει λόγο για «αντιαζερική ατμόσφαιρα».

Ο Αρμένιος Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος από την πλευρά του μετέβη στη σύνοδο, εξέφρασε λύπη για αυτή την απόφαση. Σύμφωνα με τον Χικμέτ Χατζίεφ, η χώρα του επέλεξε να μην συμμετάσχει λόγω της "πολιτικής στρατιωτικοποίησης" της Γαλλίας στον Καύκασο, της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην περιοχή, και της απουσίας της Τουρκίας.

Όμως αυτό δεν σημαίνει πως «αρνούμαστε τις συνομιλίες με την Αρμενία», επέμεινε. Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά δήλωσε προχθές, Τρίτη, πως το Παρίσι «έδωσε τη συμφωνία του» για την παράδοση στρατιωτικού υλικού στην Αρμενία, που θέλει να προστατευθεί από το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για πυρά εναντίον των στρατιωτών τους στα σύνορα, χωρίς να αναφέρουν τραυματισμούς. Στη Γρανάδα, απουσία του Ιλχάμ Αλίεφ, ο Νικόλ Πασινιάν θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Αρμένιος Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αντιπαρατέθηκαν σε δύο πολέμους, ο ένας με τη διάλυση της ΕΣΣΔ και ο άλλος το φθινόπωρο του 2020, για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία φοβάται τώρα πως ο ισχυρός γείτονάς της, πολύ πιο πλούσιος και καλύτερα εξοπλισμένος, θα εξαπολύσει επιχειρήσεις στα νότια εδάφη της. Πόσο μάλλον που η χώρα απογοητεύθηκε από τη σύμμαχό της Ρωσία, την οποία κατηγορεί ότι την εγκατέλειψε κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Αρμενία, που προσέγγισε τελευταία τη Δύση, δεν διστάζει πλέον να επικρίνει τις ενέργειες της Μόσχας.

Επικύρωσε επίσης αυτή την εβδομάδα την προσχώρηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε την άνοιξη ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την παράνομη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Συζητήσεις Ζελένσκι με ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε σήμερα για πρώτη φορά με τον Αρμένιο Πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν και συζήτησαν το θέμα της «σταθερότητας» στον Καύκασο.

Χθες, ο Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος δεν παρίσταται στη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα της Ισπανίας.

«Στην πρώτη συνάντησή μας, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας και εγώ επικεντρωθήκαμε στην κατάσταση ασφαλείας στον νότιο Καύκασο», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Πρόσθεσε ότι το Κίεβο επιθυμεί «σταθερότητα» και «φιλικές σχέσεις» με τις χώρες του Καυκάσου.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα «διμερούς συνεργασίας» και περιφερειακά οικονομικά προγράμματα, πρόσθεσε. Η Αρμενία είναι κατά παράδοση σύμμαχος της Ρωσίας, όμως τις τελευταίες εβδομάδες παίρνει αποστάσεις από τη Μόσχα, θεωρώντας ότι δεν προστάτευσε τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον οποίο ανακατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν, σε μια επιχείρηση-αστραπή, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του ορεινού θύλακα, έφυγαν αναζητώντας καταφύγιο στην Αρμενία. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι ο Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αλίεφ. «Νομίζω όλοι αντιλαμβάνονται τις τεκτονικές αλλαγές που σημειώνονται στον νότιο Καύκασο.

Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Ουκρανία έχει ζωτικής σημασίας οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή», είπε ο Κουλέμπα. «Χρειαζόμαστε να μην έχει επιρροή η Ρωσία (στην περιοχή), χρειαζόμαστε σταθερότητα, την ευκαιρία να αναπτύξουμε εμπορικές σχέσεις. Για αυτό ο πρόεδρος ενέτεινε τόσο έντονα τις διπλωματικές προσπάθειες με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Η Πάμ Μπόντι η εκλεκτή του Τραμπ για υπουργός Δικαιοσύνης–Ήταν μέλος της υπερασπιστικής του ομάδας
Προκαλεί έντονη ανησυχία ο Κιμ Γιονγκ Ουν-Πιο κοντά από ποτέ ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου
Από ποιες χώρες μπορεί να συλληφθεί ο Νετανιάχου μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Στους 82 οι νεκροί από βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Παλμύρα
Ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ καλεί τα συμβαλλόμενα κράτη να «εκτελέσουν» τα εντάλματα σύλληψης
Τουλάχιστον 47 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Λίβανο
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου-Η κυβέρνηση αποκάλυψε το ιλιγγιώδες ποσό
Διάγγελμα Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία-«Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
Νέες κυρώσεις στη ρωσική τράπεζα Gazprombank επέβαλαν οι ΗΠΑ