Ποινή με αναστολή και πρόστιμα σε δύο πρόσωπα για την υπόθεση των επεισοδίων στη Χλώρακα

Χρηματική ποινή ύψους 600 ευρώ επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου (ΕΔΠ) στον 2ο κατηγορούμενο ηλικίας 19 ετών ο οποίος συνελήφθη σε σχέση με την υπόθεση των επεισοδίων της Χλώρακας περί τα τέλη Αυγούστου, και στον 23χρονο 6ο κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 600 ευρώ. 

Ανακοινώνοντας γύρω στη 13:30 το απόγευμα της Πέμπτης την απόφαση του ο Δικαστής του ΕΔΠ ανέφερε πως το λευκό μητρώο του 6ου κατηγορούμενου σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας του και το γεγονός ότι αυτός αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα σπουδών, είναι επαρκείς λόγοι χωρίς σε καμιά περίπτωση να παραγνωρίζει την σοβαρότητα των αδικημάτων που αυτός έχει διαπράξει και του έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης, για να ασκήσει την διακριτική του ευχέρεια και να διατάξει την αναστολή των ποινών φυλάκισης που του έχουν επιβληθεί δίδοντας  του, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο, μια δεύτερη ευκαιρία να αποδείξει εκτός φυλακών ότι δεν θα προβεί στο μέλλον σε οποιαδήποτε άλλη παράνομη πράξη.

Από τον ίδιο εξαρτάται, πρόσθεσε ο Δικαστής, να αδράξει την ευκαιρία που του δίνεται. Υπενθύμισε επίσης πως η αναστολή επενεργεί ως «δαμόκλειος σπάθη» και ο κατηγορούμενος θα πρέπει να γνωρίζει πως αν παρανομήσει ξανά στο μέλλον η φυλάκιση ενδέχεται να ενεργοποιηθεί συνεπώς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Σε σχέση με τις χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί στους κατηγορούμενος 2 και 6 ο Δικαστής του ΕΔΠ ανέφερε πως δίδει αναστολή στην πληρωμή τους για περίοδο 40 ημερών από σήμερα με σκοπό την διευθέτηση πληρωμής τους.  

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο ο 2ος κατηγορούμενος παραδέχτηκε το αδίκημα της μεταφοράς επιθετικού οργάνου. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες των γεγονότων που αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ευαγγελία Μανώλη ο 2ος κατηγορούμενος στις 28 Αυγούστου στην Χλώρακα της Πάφου δημόσια και άνευ νόμιμου αιτία μετέφερε επιθετικό όπλο ή όργανο δηλαδή ένα πτυσσόμενο μεταλλικό ρόπαλο.

Ο κατηγορούμενος 6 παραδέχτηκε ενοχή στο αδίκημα της συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήμματος, στο αδίκημα της οπλοφορίας, για διέγερση τρόμου, το αδίκημα της μεταφοράς επιθετικού όπλου, ή οργάνου καθώς και του αδικήματος της απαγόρευσης μεταφοράς μαχαιριών εκτός κατοικίας που κατέλησε σε μυτερή μύτη.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της 8ης κατηγορίας είπε η κ. Μανώλη, ο κατηγορούμενος 6 μαζί με άλλα πρόσωπα μεταξύ των ημερομηνιών 28-29/8/23 στην Πάφο συνωμότησαν μεταξύ τους να διαπράξουν πλημέλλημα. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της 9ης κατηγορίας συνέχισε, ο κατηγορούμενος στις 29 Αυγούστου στην Χλώρακα δημόσια και χωρίς νόμιμη αιτία μετέφερε επιθετικά όργανα, με τέτοιο τρόπο που διεγείραν τρόμο σε άλλα πρόσωπα, δηλαδή δύο ξύλινα ρόπαλα και μια σιδερογροθιά.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της 11ης κατηγορίας, είπε η εκπρόσωπος της ΚΑ, ο κατηγορούμενος 6 στις 29 Αυγούστου στην Χλώρακα, μετέφερε μαχαίρι που κατέληξε σε μυτερή άκρη 10,5 εκατοστών εκτός της κατοικίας του ή της αυλής του. Σύμφωνα με την κ. Μανώλη οι κατηγορούμενοι 2 και 6 είναι λευκού ποινικού μητρώου, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα στην ανακοπή τους. Επεσήμανε επίσης πως κανένας δεν ανέφερε ότι ενεπλάκησαν στα επεισόδια.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων 2, και 6 Ηλίας Σιατολιάς εξέφρασε την έντονη θέση πως σε σχέση με τα γεγονότα στον βαθμό και την έκταση που αφορούν τις ημερομηνίες 28 και 29 Αυγούστου στην Χλώρακα, δεν αφορούν τους πελάτες του, καθότι αυτοί δεν είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή σε σχέση με αυτά, ούτε κατηγορήθηκαν για οτιδήποτε άλλο πέραν από τις κατηγορίες που αυτοί ήδη αντιμετωπίζουν.

Ναι μεν παραδέχτηκε ότι οι πελάτες του εντοπίστηκαν κατά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, και ώρες στο χωριό Χλώρακα, της Πάφου έχοντας στην κατοχή τους τα όσα εντοπίστηκαν σ’ αυτούς όμως, όπως είπε, αυτοί δεν είχαν την οποιαδήποτε εμπλοκή στα επεισόδια είτε αφορούσαν πρόσωπα καταγόμενα από την Συρία, ή άτομα από άλλη χώρα, ή μέλη της Αστυνομίας, ή την πρόκληση ζημιών σε περιουσία.

Κατά τον τρόπο που έχουν τεθεί τα γεγονότα στο Δικαστήριο στην εισαγωγή της ΚΑ, είπε ο κ. Σιατολιάς, γίνονται καθαρά για σκοπούς εντυπωσιασμού, και για να δημιουργηθεί μια επιβαρυντιή εικόνα και κατάσταση για τους πελάτες του, πράγμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από το Δικαστήριο, συμπλήρωσε.   

Σχετικά με τον 2ο κατηγορούμενο ο κ. Σιατολιάς σημείωσε πως είχε μαζί του το ρόπαλο αφού είναι στρατιώτης. Πρόκειται, συνέχισε, για εθνοφρουρό ηλικίας 19 ετών που προσπαθεί να ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία και δεν έχει ξαναπασχολήσει το Δικαστήριο. Δεν προσπάθησε να εκφοβίσει κανένα και ούτε χτύπησε κανέναν, είπε.

Όσον αφορά τον 6ο κατηγορούμενο είπε πως το μαχαίρι που κουβαλούσε αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο από τον πατέρα του και δεν χτύπησε οποιοδήποτε πρόσωπο.

Εξάλλου το Δικαστήριο είπε πως για άλλους τέσσερις κατηγορούμενους που υπέβαλαν αίτηση για Νομική Αρωγή δεν παρέδωσαν πλήρη στοιχεία και πρέπει να το πράξουν αλλιώς η αίτηση τους μπορεί να απορριφθεί. Σε κάποιους άλλους κατηγορούμενους από τους 17 έγινε δεκτή η αίτηση τους αλλά σε κάποιους άλλους όχι λόγω των απολαβών τους.

Επίσης για τους κατηγορούμενοςυ 3,4 και 17 η υπόθεση ορίστηκε για τις 6 Μαρτίου, 2024, στις 11:00, για σκοπούς ακρόασης και απάντησης στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και το Δικαστήριο διέταξε όπως αυτοί παρουσιαστούν με τους ίδιους όρους.

Οι κατηγορούμενοι 5,7,8 απήντησαν μη παραδοχή και η υπόθεση τους επίσης ορίστηκε για τις 6 Μαρτίου, 2024.

Τέλος για τους κατηγορούμενους 9,10,11,12,13,14,15 και 16 η υπόθεση τους ορίστηκε για τις 21 Νοεμβρίυ, 2023 για απάντηση στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και το Δικαστήριο διέταξε όπως αυτοί είναι παρόντες με τους ίδιους όρους.

Σημειώνεται πως από τους 17 κατηγορούμενους οι 14 αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους, όπως υπογραφή εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ και υποχρέωση να παρουσιάζονται 3 φορές τον μήνα στο κεντρικό αστυνομικό σταθμό. Επίσης οι άλλοι τρεις, ένας εθνοφρουρός και δύο φοιτητές, είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς όρους. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι είναι της οχλαγωγίας και της παράνομης κατοχής επιθετικών οργάνων.

Δειτε Επισης

Σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» και την Πέμπτη ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών
Παρέμβαση Επιτρόπου Διοικήσεως για τις συνθήκες στις Κεντρικές-Κρατούμενοι κοιμούνται στα πατώματα
Ανυπομονεί για την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν και τους εορτασμούς της ντροπής ο Τατάρ
Περήφανη δηλώνει η Αϊσέ Γκιουνές που η τουρκική καταστροφή στην Κύπρο φέρει το όνομά της
Ανησυχία εκφράζει ο Τριανταφυλλίδης-«Δεν επιτρέπεται ο ΔΗΣΥ να γίνει κόμμα φυλακισμένων εγκεφάλων»
Περισσότερα από 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω πνιγμού τα τελευταία 20 χρόνια-Τρίτη αιτία θανάτου σε παιδιά
Έπιασε την ανιούσα η θερμοκρασία-Κίτρινη προειδοποίηση για 42 βαθμούς Κελσίου
Φυσιολογικά χαρακτηρίζει η Αννίτα τα όσα διημείφθησαν στον ΔΗΣΥ-«Να μην μεγαλοποιούμε»
Βάζουν εμπόδια στην ενημέρωση τα Δικαστήρια
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Φασούρι-Διερευνώνται τα αίτια