Ζητά από το ΣΑ του ΟΗΕ να θέσει νέες παραμέτρους για το Κυριακό ο Τατάρ

Για πολλά χρόνια διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για επίτευξη λύσης ομοσπονδίας στην Κύπρο, η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε όλα τα σχέδια και ο τουρκοκυπριακός «λαός» ξεγελάστηκε, ισχυρίστηκε ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζοντας ότι αν επιδείξουν ενότητα στην «χώρα» θα μπορέσουν να αλλάξουν και την οπτική του κόσμου στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται στην συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη στο τουρκικό κανάλι Μπενγκιού Τούρκ όπου δήλωσε πως η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα είναι αρνητική στη «νέα πολιτική» που εφαρμόζει ο ίδιος και υποστηρίζει την ομοσπονδία, όμως όταν κοιτάξει κανείς τις πραγματικότητες του νησιού, οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν άλλο στόχο εκτός από το «να κάνουν την Κύπρο ελληνικό νησί» όπως ανέφερε.  

Αναφερόμενος στον δρόμο Πύλας-Άρσους, είπε ότι αδικήθηκε ο τουρκοκυπριακός «λαός», τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι αμερόληπτα και θα γίνει αυτό το «ανθρωπιστικό έργο», όπως το χαρακτήρισε.

Το ΣΑ του ΟΗΕ, συνέχισε, πρέπει να δει ότι δεν δίνουν αποτέλεσμα τα ίδια πράγματα εδώ και 50 χρόνια και να θέσει νέες παραμέτρους, και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συζητηθεί η αφαίρεση της λέξης «βόρεια» από το όνομα του ψευδοκράτους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ενεργειακά, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει δικαίωμα σε ολόκληρη την Κύπρο και στον υπόγειο πλούτο ενόσω δεν επιλύεται το Κυπριακό. Είπε ότι όταν ληφθούν υπόψη οι συμφωνίες που έκανε η Τουρκία στην περιοχή και τα δικαιώματα του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, διαθέτουν μία πολύ μεγάλη ζώνη στην περιοχή και θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των «δύο λαών».

Οζντίλ Ναμί

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της Κίπρις ποστασί ο κ. Ναμί αναφέρθηκε και στις επαφές Τατάρ στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης «δεν είναι κάποιος που καίγεται από αγάπη για μια συνολική λύση», κατά την έκφρασή του. «Ο Χριστοδουλίδης απέφυγε να ανακοινώσει το σχεδιαζόμενο πακέτο για τους Τουρκοκύπριους, χρησιμοποιώντας τα γεγονότα στην Πύλα ως δικαιολογία» είπε.

Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, πλήρωσε το τίμημα για το λάθος της στα επεισόδια στην Πύλα, στη Νέα Υόρκη. «Δεν υπήρχε σχεδόν κανένας να απευθυνθεί στον Ερσίν Τατάρ και επήλθε πλήρης απομόνωση» ανέφερε.

Οι προηγούμενοι Τ/κ ηγέτες μπόρεσαν να συναντηθούν με πολλούς περισσότερους αξιωματούχους όταν πήγαιναν σε τέτοιες συναντήσεις, είπε. «Με τη συμβολή της Τουρκίας, μπορέσαμε να συναντηθούμε με αρχηγούς κρατών και Υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών» είπε.

Χαρακτήρισε δε το σημερινό στάδιο στο Κυπριακό, προβληματικό. «Εάν η θέση σας είναι η λύση δύο κρατών, πρέπει να το εξηγήσετε στους συνομιλητές σας και να προσπαθήσετε να κερδίσετε την υποστήριξή τους. Γι’ αυτό, οι αξιωματούχοι άλλων χωρών πρέπει να συμφωνήσουν να συναντηθούν με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Εμείς δυναμιτίσαμε αυτή την ευκαιρία με τα ίδια μας τα χέρια».

Για το θέμα του ειδικού απεσταλμένου από τα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Ναμί είπε ότι το ζήτημα γι’ αυτόν είναι τι θα κάνει αυτό το πρόσωπο, υποστηρίζοντας  ότι η Τουρκία έδωσε πιο θετικά μηνύματα σχετικά με τον διορισμό, αλλά η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την ίδια στάση. «Για πρώτη φορά, φάνηκε να υπάρχει αποσύνδεση μεταξύ των μηνυμάτων που έδωσε η Τουρκία και το δικό μας μήνυμα» είπε.

Υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας βλέπει την ανάγκη να επιστρέψει με κάποιο τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ναμί είπε ότι η Τουρκία γνωρίζει ότι η άποψη ότι ‘πρώτα πρέπει να γίνουν αποδεκτά δύο κράτη’ δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή. «Θέλουν αυτό να συμβεί με μια φόρμουλα μέσης οδού» ανέφερε.

Ο Τατάρ στην Τουρκική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επισκέφθηκε την Τουρκική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Άγκυρα. Κατά την συνάντηση είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τουρκική Κυβέρνηση έχει πετύχει σπουδαία πράγματα με θάρρος, η Τουρκία είναι μία από τις πιο σημαντικές χώρες στον κόσμο που περνά ο λόγος της, και είναι τιμή τους και νιώθουν υπερήφανοι, που έχουν επιτύχει την ασφάλειά τους με τους δικούς τους αμυντικούς μηχανισμούς.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Με αύξηση καμερών και ενίσχυση περιπολιών αντικαθιστούν το φράκτη-Δικαιωμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι
Ικανοποίηση Ε. Χαραλαμπίδου για αλλαγή στάσης ΚΣ ΟΑΣΕ ως προς τη Μ. Ανατολή
Τη σημαντικότητα δημόσιων επενδύσεων για Κύπρο υπογράμμισε η Χ. Ερωτοκρίτου
Στη σημασία της Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε ο Α. Καυκαλιάς στη Βουδαπέστη
Συνέχιση συνεργασίας για μεταναστευτικό συμφώνησαν Υφ. Μετανάστευσης-Πρόεδρος ΕΔΕΚ
Σ. Στεφάνου: Λύση ΔΔΟ ή διχοτόμηση το διακύβευμα για το ΑΚΕΛ
Με προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Όσα θέτει στο τραπέζι
Κ. Ιωάννου: Δεν τρέφουμε υπέρμετρες αξιώσεις για την άτυπη συνάντηση στη Ν. Υόρκη
Προκαλεί λίγο πριν την τριμερή ο Τατάρ-«Η ομοσπονδία τελείωσε, στόχος η λύση δύο κρατών»
Σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης η Κύπρος λόγω Μέσης Ανατολής-«Εργάζονται όλοι οι μηχανισμοί»