Στο 4% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο λόγω αύξησης των τιμών των τροφίμων

Αυξήθηκε, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Κύπρο, λόγω κυρίως αύξησης των τιμών των τροφίμων, αγγίζοντας το 4%, σε ετήσια βάση, μετά την υποχώρηση του τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών, στο 1,5%.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Σεπτέμβριο του 2023 (και κατ΄ επέκταση ο πληθωρισμός) αυξήθηκε κατά 1,33 μονάδες και έφτασε στις 117,67 μονάδες, σε σύγκριση με 116,34 μονάδες τον Αύγουστο 2023.

Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο του 2023 αυξήθηκε με ρυθμό 4,0%, από 2,64% τον Αύγουστο και από 1,5% τον Ιούλιο, ποσοστό που ήταν το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2021.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 4,0%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2022 καταγράφηκε στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 15,2%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη μεταβολή παρουσιάστηκε στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 5,1%.

Ανάλυση Ποσοστιαίων Μεταβολών

Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2022, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (9,7%), ενώ στην κατηγορία Επικοινωνίες (-0,6%) παρατηρήθηκε αρνητική μεταβολή.  

Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (7,8%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (9,1%), Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (6,1%) και Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (5,8%).

Ανάλυση Επιπτώσεων σε Μονάδες

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου 2023, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022, είχε η κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (2,08).

Τη μεγαλύτερη θετική επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχε η κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (0,54).

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου 2023 σε σύγκριση με το δείκτη του Σεπτεμβρίου του 2022 είχαν τα Φρέσκα λαχανικά (0,71).  

Τα Πετρελαιοειδή (0,54) και η Ένδυση (0,36) είχαν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου 2023 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ποιος είναι ο ιερέας που μαχαιρώθηκε σε live σύνδεση στο Σίδνεϊ και γιατί προκλήθηκαν επεισόδια για χάρη του
Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
Αστυνομικός στη Λεμεσό έκανε σήμα σε οδηγό να σταματήσει και τον παρέσυρε με το όχημα του
Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Ένα σκάφος με 37 μετανάστες εντοπίστηκε ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο-Αναμένεται και δεύτερο
Στα €800 τον μήνα η αντιμισθία του ΔΣ Εθνικής Αρχής Παιγνίων με κοινωνικές ασφαλίσεις
Άρχισε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Συναντήθηκε με τον Sinkevičius η Παναγιώτου-«Δεδομένη η πολιτική βούληση για τερματισμό εκκρεμοτήτων»
Ανησυχία ΕΤΕΚ για τις αποκαλύψεις για τις αποθήκες φαρμάκων-Ζητά πρωτοβουλία Προέδρου
Ατύχημα με ανοιχτό διώροφο τουριστικό λεωφορείο στην Πανεπιστημίου στην Αθήνα-Έξι τραυματίες