Απαντά στην Αρχιτέκτονα του κτηρίου της Νομικής Υπηρεσία η Ελεγκτική-«Δεν εκφράσαμε άποψη για τον σχεδιασμό»

Απάντηση στις εξηγήσεις που έδωσε μέσω επιστολής της προς τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η Αρχιτέκτονας Ελένη Παττίχη, το γραφείο της οποίας κέρδισε τον διαγωνισμό για ανέγερση του νέου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας, δίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Όπως εξηγεί η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Υπηρεσία δεν εξέφρασε άποψη για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, όπως επίσης ότι για τον σπάταλο σχεδιασμό δεν ευθύνεται η Αρχιτέκτονας.

Παράλληλα, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως υπέβαλε τα σχόλιά της για την εκτόξευση του κόστους στην Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου και του Κυπριακού Μουσείου.

Υπενθυμίζεται πως η επιστολή της κα Παττίχη στάλθηκε, μετά τον σάλο που προκλήθηκε με την ακύρωση του έργου της Νομικής Υπηρεσίας , με την ίδια να κρίνει αναγκαίο να τοποθετηθεί επί του θέματος με κίνητρα «καθαρά επιστημονικά».

Όπως αναφέρει στην επιστολή της το κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας ενός κράτους αποτελεί σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας και επιβάλλεται να έχει υψηλή αισθητική εικόνα και λειτουργικότητα, για να προσθέσει πως ο στόχος αυτός εξ υπακούει μικρή αύξηση της απαιτούμενης δαπάνης στα επιτρεπόμενα πλαίσια ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Σημειώνει ότι «με αυτή τη λογική διέπεται και η ανέγερση κτιρίων, όπως το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, ο οποίος έτυχε πολύ διαφορετικής προσέγγισης, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Κύπρου (με εμβαδό κτιρίου 30.000τ.μ.), όταν προκηρύχθηκε o αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ήταν 75 εκατομμύρια, αλλά κατακυρώθηκε στα 120.938.000 (χωρίς ΦΠΑ).

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα του έργου «το κτιριολογικό πρόγραμμα του κτιρίου της ΝΥ έγινε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων βάσει νόμου και το κτίριο είχε εμβαδό 23.300 τ.μ.», σημειώνοντας πως «ο προϋπολογισμός του κτιρίου καθορίστηκε από την αναθέτουσα αρχή στα 45 εκ. (54 εκ. με το ΦΠΑ) ένα ποσό που περιλαμβάνει την κινητή επίπλωση και την 12-ετή συντήρηση».

«Η απόκλιση από το αρχικό εμβαδό», αναφέρει στην επιστολή της, «είναι ελάχιστη (0,08%). Συγκεκριμένα πρόκειται για 1-6 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) υπέρβαση σε μικρό αριθμό γραφείων. Κρίνατε πως το πλήθος των δωματίων θηλασμού είναι υπερβολικό, ενώ χωροθετείται ένα δωμάτιο θηλασμού εμβαδού 8τ.μ. σε κάθε όροφο του κτιρίου έκτασης 1400 τ.μ.. Στο νέο κτίριο των υπηρεσιών των κοινωνικών ασφαλίσεων στην Πάφο χωροθετήθηκε ένα δωμάτιο θηλασμού σε κάθε επίπεδο έκτασης περίπου 400 Τ.μ.- 650τ.μ.. Παρόλα αυτά εσείς ασχοληθήκατε με το κτίριο της NY, το οποίο έχει πολλαπλάσιες ανάγκες. Ίδιας αντιμετώπισης από την ελεγκτική υπηρεσία έτυχε και η κουζίνα του προσωπικού, η οποία έχει εμβαδό 8-15τ.μ. σε έκταση ορόφου 1400 τ.μ.».

Σε σχέση με τον αριθμό των ορόφων, αναφέρει πως «δεν τίθεται πρόβλημα», καθώς το Τμήμα Δημοσίων Έργων βασίστηκε στις υποδείξεις του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και ο σχεδιασμός έγινε με βάσει τις πρόνοιες του εν ισχύι Σχεδίου Ανάπτυξης από το ΤΠΟ.

Όπως σημειώνει στην επιστολή της «τόσο το ΤΠΟ όσο και o Δήμος Λευκωσίας εκπροσωπήθηκαν στην κριτική επιτροπή αξιολόγησης των συμμετοχών στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και ψήφησαν για την επιλογή του 1ου βραβείου», συμπληρώνοντας πως «το κτίριο της N.Y. έχει ισόγειο, μηχανολογικό όροφο και 10 ορόφους και βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της εταιρείας Wargaming που έχει ισόγειο, μηχανολογικό όροφο και 11 ορόφους και το κτίριο της εταιρείας PWC που έχει ισόγειο και 10 ορόφους».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «μετά από τον σάλο που προκλήθηκε με την ακύρωση του έργου της NY, ήλθε στην αντίληψή μας ότι το έργο της Τεχνικής Σχολής Αγ. Λαζάρου στην Αραδίππου, το οποίο στην διαδικασία διορισμού μελετητών είχε προυπολογισμό 7.850.000 ευρώ, στην διαδικασία για διορισμό εργολάβου το κόστος κατασκευής του καθορίστηκε στα 33.500.000 ευρώ».

Όπως αναφέρει «το εμβαδό του κτιρίου είναι 13.500 τ.μ.» και «ενώ η κατάθεση των προσφορών των εργολάβων θα γίνει 13 Οκτωβρίου, όπως και για το κτίριο της ΝΥ, εσείς εστιάσατε στο κτίριο της NY».

«Η στρατηγική μείωση του εμβαδού του κτιρίου θα ήταν εφικτή βάσει του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που έγινε, εάν αυτό αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης με έγκαιρη εισήγησή σας στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, τουλάχιστον πριν την προκήρυξη του εργοληπτικού Design & built διαγωνισμού. Οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να γίνονται την κατάλληλη στιγμή και όχι εκ των υστέρων», λέει η αρχιτέκτονας.

Επιπροσθέτως, η κ. Παττίχη αναφέρει ότι «αντιβαίνει κάθε λογικής, οι κρατικοί φορείς να προκηρύσσουν άγονους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, οδηγώντας τους μελετητές και τους εργολήπτες στην σπατάλη πόρων, ενώ ένα τόσο σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει στα χαρτιά για επουσιώδεις λόγους».

Προσθέτει πως «η λογική των ‘δύο μέτρων και δύο σταθμών’, την οποία εφαρμόζετε ως Ελεγκτική Υπηρεσία στην αντιμετώπιση διαφορετικών κτιριακών αναπτύξεων και τα παραπλανητικά μηνύματα που δίνετε στα ΜΜΕ για τη σπατάλη κρατικών πόρων, μας προκαλεί αγανάκτηση και μας αποθαρρύνει ως αρχιτέκτονες και πολίτες να έχουμε εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς».

Δειτε Επισης

Τον 50χρονο Αντώνη ψάχνει η Αστυνομία για υπόθεση κλοπής στο Παραλίμνι (pics)
Θετικό πρόσημο στις ενέργειες για τους εγκλωβισμένους-Άλυτο πρόβλημα οι βεβαιώσεις Αστυνομίας για τις διελεύσεις
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Φυτεύονται τρεις χιλιάδες φυτοφράκτες στην Κύπρο-Βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας
Κατέθεσε η κατηγορούμενη ένα για τον φόνο του Δωρόθεου-Προβολή βίντεο, κλάματα και αλληλοκατηγορίες
Προτείνει εθνική στρατηγική για τα θανατηφόρα ο Μουσιούττας-Οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί
Πολίτης επικοινώνησε με αντιπροσωπεία στην Κύπρο για τους Takata και τον παρέπεμψαν στην Ιαπωνία
Πληροφορίες για πρώτο χτύπημα Κιέβου με βαλλιστικούς πυραύλους-Στόχος η πόλη Καράτσεφ
Έξαρση λοιμώξεων του αναπνευστικού σε παιδιά-Στο 90% η πληρότητα στο Μακάρειο