Οι τσάντες Chanel και τα Rolex πολιτικών στη λίστα του πόθεν έσχες-Ψάχνουν τη φόρμουλα

Συζήτηση για τη ρύθμιση της καταγραφής κινητής περιουσίας στις δηλώσεις του πόθεν έσχες έγινε, μεταξύ άλλων, στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής την Τετάρτη. Αφού αναλώθηκε μεγάλο μέρος της συνεδρίας σε τεχνικά ζητήματα, που αφορούν την κατανομή των ρόλων των εμπλεκόμενων μερών στη νέα διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του πόθεν έσχες που προωθείται και συμφώνησαν ότι θα επανέλθουν μετά που θα λυθούν μία σειρά από ζητήματα τεχνικής φύσεως και προσωπικών δεδομένων, οι βουλευτές άγγιξαν το θέμα της κινητής περιουσίας, καθώς θα πρέπει να καταγράφονται και τιμαλφή.

«Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα, αφενός γιατί η δήλωση θα γίνεται ηλεκτρονικά, αφετέρου γιατί θα γίνεται με τόση λεπτομέρεια που στόχο θα έχει να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα παραθυράκια που θα μπορεί κάποιος να εκφύγει. Ακολουθούμε συστάσεις της GRECO, θα έχουμε και δήλωση για κινητή περιουσία για τιμαλφή, δηλώσεις για εταιρείες εξωχώριες, δηλώσεις για κρυπτονομίσματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται με στόχο ακριβώς να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη δήλωση πόθεν έσχες», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου.

Θέση του κ. Δημητρίου είναι ότι θα πρέπει να καθοριστεί κατώτατο όριο, σε ό,τι αφορά τα τιμαλφή. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέφερε πως υπάρχουν ζώνες των 5,000 ευρώ και τσάντες των 10,000 και τα τιμαλφή ήταν μιας άλλης εποχής, με τη βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, να διερωτάται αν περιμένει κανείς ότι ένας Υπουργός ή ένας βουλευτής θα δηλώσει πως η σύζυγός του κρατά τσάντα των 5,000 ευρώ.

Ο Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, είπε ότι είναι καλά να καθοριστούν αυτά τα πράγματα μέσα στον νόμο, γιατί δεν εξαιρείται τίποτα. Αυστηρά ομιλούντες, εξήγησε, οφείλει κάποιος να δηλώσει και την τσάντα των 500 ευρώ και των 10,000. Πρότεινε όπως δηλώνεται η συνολική αξία τέτοιων αντικειμένων και όχι λεπτομερώς το κάθε ένα, ωστόσο προκύπτει το ερώτημα ποιος θα κάνει την εκτίμηση και αν θα βλέπουν τα χέρια τους από φωτογραφίες, όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Χαραλαμπίδου. Όπως εξηγήθηκε, όμως, σημασία στο πλαίσιο του πόθεν έσχες δεν έχει η αξία της περιουσίας αλλά η μεταβολή στην περιουσία.

Βουλευτές ανέφεραν πως κάποια πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα μπορεί να έχουν αντικείμενα μεγάλης αξίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τσάντες των οίκων Chanel και Hermes και ρολόγια Rolex (πέραν του ενός μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, ή αξίας άνω των 50,000 ευρώ), αλλά και χρυσό, ασήμι και πίνακες, με τον Μαρίνο Μουσιούττα της ΔΗΠΑ να επισημαίνει ότι πρέπει να δηλώνονται για είναι «άμεμπτα και αμόλυντα» αυτά τα άτομα και τον κ. Δημητρίου να αναφέρει πως ο πιο εύκολος τρόπος να «καθαρίσεις» χρήματα είναι οι πίνακες και τα κοσμήματα. Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ανησυχία μην γίνει στο τέλος μια νομοθεσία που δεν θα δουλέψει, γιατί μπορεί να μην δηλώνονται αυτά τα αντικείμενα. «Αν θέλουμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τον θεσμό που υπηρετούμε, είναι ένα πράγμα η δήλωση και άλλο η δημοσιοποίηση», υπέδειξε ο Δημήτρης Δημητρίου, λέγοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν καραγκιόζηδες αλλά να είναι ειλικρινής η δήλωσή τους, καθώς η αξία του πόθεν έσχες βρίσκεται στη διαφοροποίηση και από πού προήλθε. «Δεν είναι ανάγκη να συνεχίσουμε να γινόμαστε θέαμα», πρόσθεσε, όμως υπενθύμισε ότι είναι σύσταση της Greco τα τιμαλφή.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου επεσήμανε πως αν ο λόγος δήλωσης είναι για να ασκηθεί έλεγχος είναι ένα αλλά αν ο λόγος είναι για να το δημοσιοποιούν και να ξέρουν οι κλέφτες τι έχουν και τι δεν έχουν είναι άλλο. «Για να μην είμαστε στόχος, είπαμε να μην δημοσιοποιείται», απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής. Ο κ. Πασιουρτίδης εισηγήθηκε από πλευράς του να μπει ένα όριο, επειδή οι πίνακες των 300,000 ευρώ είναι διαφορετικοί από τις «πέντε καδενούες των 500 ευρώ».

Θέση του Εφόρου Φορολογίας είναι πως η δήλωση και το πώς ελέγχεται είναι δύο διαφορετικά πράγματα και εξήγησε πως αν κάτι δεν δηλωθεί και ακολούθως προσπαθήσει ο ιδιοκτήτης να το πωλήσει, θα πρέπει να το δικαιολογήσει. Τόνισε, ωστόσο, πως για λόγους ασφαλείας σίγουρα δεν πρέπει να γίνεται με λεπτομέρεια και πρέπει να τεθεί ένα ποσό και πάνω.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως η εμπειρία έδειξε πως αυτοί που θέλουν να ξεγελάσουν και τον Έφορο και το κράτος το κάνουν. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε βουλευτές που είχαν δάνεια πολύ μεγαλύτερα από τις περιουσίες τους και από ό,τι μπορούσαν να δικαιολογήσουν με τα εισοδήματά τους και «στέκονταν μπροστά στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και έλεγαν εμένα με έλεγξε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός», ο οποίος, όπως είπε, δεν ελέγχει ατομικά βουλευτές. Αυτοί που έχουν μια τάση να υπεκφεύγουν του νόμου, είπε, θα υπεκφεύγουν ακόμα μια φορά γιατί ξέρουν τα κανάλια και τις τράπεζες του εξωτερικού και πώς να ξεπλένουν, ενώ θα δημιουργήσουν νομοθεσία που να μην μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Όταν κάνουμε ένα νόμο, τόνισε, θα πρέπει να υπάρχει ισονομία.

Με βάση το σύνολο των απόψεων που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναθεωρημένη πρόταση νόμου, ώστε να ολοκληρωθεί η κατ’ άρθρον συζήτηση.

Δειτε Επισης

Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση