Χωρίς τα νέα αεροσκάφη πυρόσβεσης το καλοκαίρι του 2024-Το καλό και το κακό σενάριο

Άλλο ένα καλοκαίρι, χωρίς την ενίσχυση από τα νέα αεροσκάφη που προγραμματίζει να αγοράσει το κράτος, θα είναι αυτό του 2024, αφού στο καλύτερο σενάριο, αυτά θα έιναι στην Κύπρο σε ένα χρόνο ακριβώς. Τα νέα αεροσκάφη, αναμένεται να προσθέσουν την απαραίτητη δύναμη ισχύος στο Τμήμα Δασών, ώστε να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι πυρκαγιές, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο και οι οποίες αποτελούν απειλή, για τα ορεινά και τα ημιορεινά.

Η απόφαση για αγορά των τριών νέων αεροσκαφών, αφενός κρίνεται ως ένα θετικό βήμα, αφού εδώ και χρόνια τίθεται επί τάπητος η ανάγκη που υπάρχει για ενίσχυση του στόλου που διαθέτει η Κύπρος, αφετέρου, ακόμα κι αν επιτευχθεί χωρίς προβλήματα, ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι την αποπεράτωση όλης της διαδικασίας, προκαλεί προβληματισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Αγορά τριών αεροσκαφών και αυστηροποίηση ποινών-Οι αποφάσεις της διυπουργικής για πυρκαγιές

Αρμόδια πηγή, μιλώντας στον REPORTER, εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για να προκηρυχθούν οι προσφορές και στη συνέχεια θα δοθεί χρόνος στους ενδιαφερόμενους να τις υποβάλουν. Αφού ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία θα επικυρωθεί η καλύτερη δυνατή προσφορά. Τώρα, εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε ένσταση, θα χρειαστούν περίπου δέκα με δώδεκα μήνες για να υλοποιηθεί η αγορά των αεροσκαφών, κάτι που σημαίνει ότι η Κύπρος καλείται να αντιμετωπίσει τα περιστατικά που θα τεθούν ενώπιον της με τον υφιστάμενο στόλο.

Στο κακό σενάριο, σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε ένσταση επί της προσφοράς που θα επικυρωθεί, τότε η διαδικασία θα πάρει μεγαλύτερο χρόνο και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί και δεύτερο καλοκαίρι, δηλαδή αυτό του 2025. Όπως εξήγησε η ίδια πηγή, η αγορά του ενός εκ των τριών αεροσκαφών, εντάσσεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ το δεύτερο αεροσκάφος, θα αγοραστεί με χρήματα της Δημοκρατίας, όπως και το τρίτο, το οποίο ουσιαστικά, θα αγοραστεί, για να αντικαταστήσει, ένα παροπλισμένο αεροσκάφος του Τμήματος Δασών.

Στο καλό σενάριο, που η αγορά ολοκληρωθεί χωρίς ενστάσεις και προβλήματα, η Κύπρος θα διαθέτει πλέον τέσσερα πτητικά μέσα, αντί δύο που έχει σήμερα, γεγονός που θα ενισχύσει την εναέρια δύναμη πυρόσβεσης όταν και εφόσον υλοποιηθεί η εξαγγελία.

Προβληματισμός για αλλαγές στον έλεγχο των πτητικών μέσων

Την ίδια ώρα, υπό εξέταση βρίσκεται και το ποιος θα ελέγχει τα αεροσκάφη που θα διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία για κατάσβεση των πυρκαγιών. Αυτή τη στιγμή τον έλεγχο έχει το Τμήμα Δασών, ωστόσο στο τραπέζι υπάρχει εισήγηση όπως δοθεί ο έλεγχος του στη Διοίκηση της Αεροπορίας, όπως συμβαίνει και σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή την εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν την υποδέχθηκαν με θετικό μάτι αρκετοί από τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη, όπου καταγράφηκαν αντιδράσεις και διαφωνίες. Όλες οι πλευρές έθεσαν τις απόψεις τους επί τάπητος και η απόφαση για το τι θα συμβεί, θα παρθεί στο εγγύς μέλλον.

Πάντως, όποια κι αν θα είναι η συγκεκριμένη απόφαση, το σημαντικότερο για τα δάση της χώρας, είναι να λειτουργούν με άριστο τρόπο τα σχέδια επιχειρήσεων και να επεμβαίνουν τα πτητικά μέσα άμεσα, ώστε να αναχαιτούνται οι πυρκαγιές.

Σημειώνεται πως κατά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Προεδρικό την περασμένη Τρίτη, αποφασίστηκε όπως, οριστικοποιηθούν τα νομοσχέδια σχετικά με την αυστηροποίηση των ποινών και τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν και να έχουν εφαρμογή τη νέα αντιπυρική περίοδο, δηλαδή από τον Απρίλιο του 2024.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του δασικού κολεγίου με τρόπο ώστε να παρέχει βασική εκπαίδευση στους δασικούς λειτουργούς και επιπρόσθετα να εκπαιδεύει πολίτες, εθελοντές και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για να μπορούν να συνδράμουν στα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, καθώς επίσης και η αναβάθμιση της Πολιτικής Άμυνας σε Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και του 112, του αριθμού έκτακτης κλήσης.

Δειτε Επισης

Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Καθηγητής στις ΗΠΑ κατηγόρησε διευθυντή για ρατσισμό με ηχητικό φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Εξετάζουν αν υπήρχε και δεύτερο μαχαίρι
Βγήκε στο Ιόνιο το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu-Συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ
Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του το Δικαστήριο για τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού
Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό
Επέστρεψαν στις χώρες τους άλλοι 181 παράτυποι μετανάστες-Ξεπέρασαν τις 3.500 οι επιστροφές φέτος