Ζητά ενημέρωση για πληροφορίες για νέες απόπειρες στις Κεντρικές ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων-Τι δηλώνει η μητέρα κρατούμενου

Στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, μεταφέρθηκαν την περασμένη Δευτέρα δύο κρατούμενοι των Κεντρικών Φυλακών, με τον Σύνδεσμο Φυλακισμένων να ζητά ενημέρωση ως προς τους λόγους και τις πληροφορίες από το Σωφρονιστικό Ίδρυμα που κάνουν λόγο για απόπειρες αυτοκτονίας.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πληροφορίες έφθασαν ενώπιον του Συνδέσμου Φυλακισμένων από συγγενείς κρατουμένων, με τον δικηγόρο Αλέξανδρο Κληρίδη, να απευθύνεται χθες εκ νέου στην Διεύθυνση των Κεντρικών και να ζητά «ενημέρωση ως προς τα γεγονότα, καθώς και για τις ενέργειες-διερεύνηση για σκοπούς ενημέρωσης και διαφάνειας».

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στις Πρώτες Βοήθειες μεταφέρθηκε μια γυναίκα από την πτέρυγα 3 και ένας κρατούμενος από την πτέρυγα 10, στην οποία λαμβάνονται αυξημένα μέτρα φρούρησης των κρατουμένων.

Μάλιστα, σε ότι αφορά τον κρατούμενο, ο οποίος κρατείται ως υπόδικος για γνωστή υπόθεση και είναι αδελφός θύματος δολοφονίας, έγκυρη αστυνομική πηγή ανέφερε πως ενώ βρισκόταν υπό κράτηση στα αστυνομικά κρατητήρια επιχείρησε να θέσει τέρμα στη ζωή του, ωστόσο χάρη στην έγκαιρη επέμβαση αστυνομικών αποτράπηκαν τα χειρότερα.

Σε ό,τι αφορά για το τι ακριβώς συνέβη την περασμένη Δευτέρα και για ποιο λόγο μεταφέρθηκε στις Πρώτες Βοήθειες, η μητέρα του κρατούμενου αναφέρει πως ο γιος της, της είπε πως προσπάθησε να θέσει εκ νέου τέρμα στη ζωή του, ενώ η ίδια έλαβε διαφορετική ενημέρωση από τις Κεντρικές Φυλακές, με τις οποίες προσπαθούσε να επικοινωνήσει χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις της, το απόγευμα της Δευτέρας είχε επικοινωνήσει μαζί της ο γιος της και της είπε πως θα θέσει τέρμα στη ζωή του, με την ίδια να προσπαθεί να τον ηρεμήσει. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει δημόσια, «κάλεσα τις Κεντρικές Φυλακές. Έχω ένα τηλέφωνο που κάποτε απαντούν και κάποτε δεν το απαντούν για να τους ενημερώσω ότι μου είπε ότι θα αυτοκτονήσει. Τους καλούσα και δεν απαντούσαν. Τους κάλεσα ξανά τη Τρίτη και μου είπαν ότι έπαθε κρίση πανικού και τον πήραν στον γιατρό, στις Πρώτες Βοήθειες. Μου είπαν ότι του έκαναν κάποιες εξετάσεις και είχε κάτι ψηλό, του έβαλαν ορούς και τον παρακολουθούν. Δεν μου είπαν κάτι άλλο».

Ακολούθως, η μητέρα του κρατούμενου αναφέρει πως, «κάλεσα την Τρίτη στις Πρώτες Βοήθειες και ζήτησαν να μάθω τι γίνεται. Μίλησα με κάποια στο τηλέφωνο και φώναξε του αστυνομικού που ήταν εκεί. Τους άκουγα από το τηλέφωνο να λέει «τι να της πω εγώ». Και μετά πήρε το τηλέφωνο ο αστυνομικός και μου είπε ότι είναι καλά ο χχχ και του έκαναν εξετάσεις και έχει ορούς. Ρώτησα αν μπορώ να του μιλήσω και μου είπε ότι θα ρωτούσε στις Κεντρικές και θα με έπαιρνε πίσω. Του έδωσαν το οκ και μου τον έδωσε στο τηλέφωνο. Μίλησα με τον γιο μου και μου είπε ότι είναι καλά. Δεν μου είπε κάτι άλλο».

Η μητέρα του κρατούμενου αναφέρει πως επικοινώνησε εκ νέου με το γιο της, σήμερα το μεσημέρι, με τον ίδιο να της αναφέρει πως είναι καλά, ωστόσο στη συνέχεια, όπως αναφέρει, της είπε αποπειράθηκε να θέση τέρμα στη ζωή του.

«Μου είπε ότι βγήκε και ότι είναι καλά. Το μεσημέρι σήμερα με πήρε ξανά τηλέφωνο και τον ρώτησα αν προσπάθησε να αυτοκτονήσει και μου είπε ναι. Τον ρώτησα πώς και μου είπε με τον πετσέτα και με ρώτησε γιατί ρωτώ. Του είπα ότι τους καλούσα και δεν μου απαντούσαν το τηλέφωνο. Δεν με έπιασε κανένας να με ενημερώσει. Όποτε έπαιρνα τηλέφωνο, μου έλεγαν ότι είχε πάθει κρίση πανικού δεν μου έλεγαν ότι προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Το είχε κάνει ξανά με σεντόνι όταν ήταν στα κρατητήρια και τον πρόλαβαν. Αποκλείεται να μου λέει ψέματα. Έπρεπε να μας ενημερώσουν. Όχι να μην ξέρουμε τίποτα για παράδειγμα και να το ακούμε από τον ένα και από τον άλλο. Δεν γίνεται αυτό.

Την μάνα έπρεπε να την ενημερώσουν για οτιδήποτε. Δηλαδή αν πέθαινε θα με έπαιρναν τηλέφωνο να μου πουν ότι πέθανε ο γιός μου; Εγώ το είχα καταλάβει ότι το έκανε. Με πήρε τηλέφωνο και εμένα και τους άλλους μου γιους μου και τους είπε θα το κάνει».

Πάντως, από την πλευρά του το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει πως δεν έλαβε ενημέρωση για νέα περιστατικά αυτοχειρίας, ενώ η Διεύθυνση των Φυλακών αναφέρει πως είχε μεταφερθεί ένας κρατούμενος στο νοσοκομείο από ανακοπή καρδίας. Παράλληλα, από το νοσοκομείο αναφέρεται πως έγινε η εισαγωγή δύο κρατουμένων, με τη γυναίκα να λαμβάνει εξιτήριο την ίδια νύχτα και ο δεύτερος κρατούμενος την επόμενη ημέρα, με τους συγγενείς του να αναφέρουν πως ενημερώθηκαν από τις Κεντρικές πως υπέστη κρίση πανικού, ενώ ο ίδιος αναφέρει πως αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με πετσέτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα περιστατικά στις Φυλακές ηχούν καμπανάκι στους φύλακες

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου
Κλείσιμο λωρίδων λόγω έργων στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού