Στην πολιτική λαμβάνονται αποφάσεις

Το σίριαλ με τις υπερωρίες της πρώην αν. κυβερνητικής εκπροσώπου, μπορεί να έληξε άδοξα για την κυβέρνηση, όμως φανέρωσε τις πολιτικές αδυναμίες, την έλλειψη πολιτικού θάρρους και την ευθυνοφοβία των παροικούντων στο λόφο του Προεδρικού Μεγάρου. 

Η εκκωφαντική σιωπή και φοβική αντιμετώπιση του όλου ζητήματος από πλευράς τους, είχε πολιτικό νόημα και πολιτικά δακτυλόδειχνε τον υπαίτιο που δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ένα απλό ζήτημα, το οποίο κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεί τρίχα στο ζυμάρι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και η κυπριακή κοινωνία και όμως ελλείψει πολιτικών αντανακλαστικών,  κατάφεραν να εξοργίσουν μια ολόκληρη κοινωνία και να τους αποδοκιμάσει για τις επιπολαιότητές τους για τη διαχείριση του θέματος από την αρχή μέχρι το τέλος. 

Η ατολμία της κυβέρνησης έχει συνέχεια με τα επεισόδια στη Χλώρακα και στη Λεμεσό και την περιβόητη έκθεση γεγονότων που είναι στα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας. Η διαχείριση αυτού του ζητήματος είναι ακόμα χειρότερη εκ μέρους του. Παρακολουθήσαμε (στο βίντεο που διέρρευσε) τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη να θυμώνει  στον αρχηγό της αστυνομίας και στην υπουργό του, σε μια παράσταση που όμοια της δεν θα βρει κάνεις εάν ανατρέξει στο παρελθόν από άλλους ΠτΔ. Έκτοτε, ακολουθεί την πάγια τακτική του της αναβλητικότητας, της αναποφασιστικότητας και της ευθυνοφοβίας συντηρώντας τες με σπερμολογίες και ψιθύρους ότι «θα αναποδογυρίσει την Αστυνομία» , ότι «ψάχνει να διορίσει νέο Αρχηγό εκτός Αστυνομίας», ότι «θέμα ωρών ο νέος Αρχηγός» και άλλες φτηνές δεσμεύσεις που ως αργά χθες δεν έφτασαν στην υλοποίηση. 

Με αυτή την στάση ο ΠτΔ το μόνο καταφέρνει είναι να προσβάλει και να μειώνει όχι τον Αρχηγό της Αστυνομίας αλλά να εξευτελίζει το Αστυνομικό Σώμα ολόκληρο. Με ποιο ηθικό θα καλούνται οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής να εκτελούν τα καθήκοντα τους όταν ο Αρχηγός και η ηγεσία της Αστυνομίας λοιδορούνται από τον ίδιο τον ΠτΔ από πρωίας μέχρι νυκτός;  

Προβλήματα στην Αστυνομία πάντοτε υπήρχαν. Άλλωστε οι μέχρι τώρα παραιτήσεις υπουργών Δικαιοσύνης προήλθαν μέσα από λάθη του Αστυνομικού Σώματος. Όσοι παραιτήθηκαν το έκαναν από πολιτική ευθιξία αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη των λαθών των υφισταμένων και της υπηρεσίας που επόπτευαν.  

Σε ανάλογες κρίσεις στο παρελθόν οι ΠτΔ είτε στήριζαν  τον Αρχηγό της Αστυνομίας με οποιοδήποτε κόστος, είτε τους έπαυαν. Τελεία και παύλα. Στην προκείμενη περίπτωση έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις. Δεν είναι γνωστές οι τελικές αποφάσεις του προέδρου Χριστοδουλίδη (ούτε η υπουργός του δεν γνώριζε μέχρι χθες τις προθέσεις του) αλλά, με την παύση του Αρχηγού στη συγκεκριμένη περίπτωση, δημιουργεί σοβαρό προηγούμενο. Δηλαδή, σε κάθε ανάλογη περίπτωση μικρής ή μεγάλης έκτασης επεισοδίων, οι κουκουλοφόροι χούλιγκαν θα αλλάζουν τους Αρχηγούς και τους υπουργούς όπως τα πουκάμισα. 

Οι πολίτες αναμένουν ακόμα, τις αποφάσεις του ΠτΔ για τα μέτρα κοινωνικής ανακούφισης απέναντι στον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων που όλα μαζί θερίζουν τις τσέπες του κόσμου. Παρά το μηδενικό  ΦΠΑ στον καφέ και στη ζάχαρη, ο κυπριακός καφές είναι πιο πικρός από ποτέ, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. 

Όμως, με την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας ο ΠτΔ δεν έχασε την ευκαιρία να μας κάνει διάγγελμα μπροστά από το προεδρικό μέγαρο. Μια επιτυχία για την χώρα μας η οποία αποτελεί κατόρθωμα της προηγούμενης κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού. 

Γι’ αυτά βρήκε χρόνο να πανηγυρίσει. Γι’ αυτά που πρέπει να πάρει αποφάσεις, ας τα πάρει το ποτάμι.  

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση