Τα συν και τα πλην της αναβλητικότητας, η συντήρηση καταστάσεων και η αναζήτηση της χρυσής τομής

Εντείνεται η μουρμούρα τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με τη συνεχή αναβλητικότητα που παρουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων. Αφορμή αυτή τη φορά αποτελεί το… έπος της παύσης του Αρχηγού της Αστυνομίας. Η απόφαση αυτή φημολογείται ότι λήφθηκε από την επομένη κιόλας των εκτεταμένων επεισοδίων και η ερμηνεία που δινόταν στο ξέσπασμα του Νίκου Χριστοδουλίδη μπροστά στις κάμερες, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίας που συγκάλεσε στο Προεδρικό, ήταν πως προετοίμαζε το έδαφος.

Αν και επίσημα ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν οι φήμες για απομάκρυνση του Στέλιου Παπαθεοδώρου, στην πράξη ούτε και διαψεύστηκαν. Αντιθέτως καλλιεργήθηκε η εντύπωση πως προτεραιότητα αποτελούσε η αποκλιμάκωση της κρίσης που είχε ξεσπάσει και η επιστροφή στην ηρεμία και ακολούθως ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα αποφάσιζε για το μέλλον του Αρχηγού της Αστυνομίας και της Υπουργού Δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά την Άννα Προκοπίου, με την πάροδο του χρόνου οι φωνές διαμαρτυρίας κόπασαν σε κάποιο βαθμό, δεδομένου ότι δεν είχε επιχειρησιακή ευθύνη όπως αυτή που προκύπτει για την ηγεσία της Αστυνομίας και το ζήτημα ήταν κυρίως ηθικό και αφορούσε αφενός τον ρόλο της ως πολιτικής προϊσταμένης της Αστυνομίας, την οποία αρχικά κάλυπτε χωρίς να δείχνει αυστηρότητα μέχρι που έμεινε και η ίδια εκτεθειμένη, και αφετέρου την παρουσία της στην περιβόητη συνάντηση με τον καταζητούμενο της Χλώρακας, που απειλούσε να φέρει την Πάφο ανάποδα, η οποία έγινε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου. Ωστόσο, στην περίπτωση του Αρχηγού, ούτε οι φωνές κόπασαν, ούτε και οι φήμες περί απομάκρυνσής του, είτε μέσω παραίτησης είτε μέσω παύσης, αντιθέτως.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συντηρεί ζωντανή αυτή τη συζήτηση εδώ και ένα μήνα, χωρίς να διαψεύδει την πρόθεση απομάκρυνσης του Αρχηγού, αντιθέτως γνωστοποιήθηκε από πηγές η προσπάθεια που γίνεται για αναζήτηση του διάδοχου του Στέλιου Παπαθεοδώρου εκτός Αστυνομίας, αλλά και χωρίς να δείχνει οποιαδήποτε διάθεση για επίσπευση των αποφάσεών του, δεδομένου πως η κατάσταση που επικρατεί φθείρει όλες τις πλευρές και διαφαίνεται πως το Σώμα Ασφαλείας του κράτους βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι, στην προσπάθειά του ο Πρόεδρος να μην κάνει βεβιασμένες κινήσεις και να μην λάβει αποφάσεις εν βρασμώ, πέρασε στο άλλο άκρο, δηλαδή να δίνει την εντύπωση πως δεν μπορεί να πάρει μια απόφαση στην παρούσα φάση, έστω ως προσωρινή λύση, προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Όπως για παράδειγμα να ανακοινώσει τις αποφάσεις του και να διορίσει αναπληρωτή Αρχηγό μέχρι να καταλήξει στο άτομο που επιλέγει για την καυτή καρέκλα. Και η αναποφασιστικότητα είναι το τελευταίο μήνυμα που θα ήθελε να στέλνει ένας αρχηγός κράτους.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει να λαμβάνει ψύχραιμες αποφάσεις, των οποίων προηγείται συζήτηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, αν και αυτή του Αρχηγού δεν είναι μία από αυτές, επιθυμεί τα ζητήματα να τυγχάνουν χειρισμού πρώτα από τις διάφορες Επιτροπές και Συμβούλια που διορίζει, για σκοπούς διασφάλισης της διαφάνειας και της προσμέτρησης διαφόρων παραγόντων. Αυτά, όμως, προκαλούν αναπόφευκτα καθυστέρηση, η οποία δημιουργεί χώρο να αναπτυχθούν φήμες, οι οποίες διαβρώνουν την εικόνα της Κυβέρνησης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση που ο Πρόεδρος καθυστερεί. Η απομάκρυνση του Μιχάλη Χατζηγιάννη από το Υφυπουργείο Πολιτισμού φημολογείτο πολύ καιρό πριν την ανακοίνωση της παραίτησής του. Παρομοίως, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, επέτρεψε η Δόξα Κωμοδρόμου να αποτελεί σάκο του μποξ για αποφάσεις που την αφορούσαν μεν, δεν ήταν δικές της δε, και περίμενε να επιστρέψει στην Κύπρο για να καταλήξει στην αποδοχή της παραίτησής της. Μάλιστα, ανακοίνωσαν τον διάδοχό της όλοι οι άλλοι πριν από το Προεδρικό, αφού, ενώ άφησαν να διαρρεύσει το όνομα, για κάποιο λόγο καθυστερούσαν να το ανακοινώσουν επίσημα.

Το ίδιο φαινόμενο φαίνεται να παρουσιάζεται και για πολιτικές, πέραν από τα άτομα. Για παράδειγμα, ενώ η κοινωνία εδώ και μήνες ασφυκτιά υπό το βάρος των οικονομικών δυσκολιών, η Κυβέρνηση δείχνει αναποφάσιστη για τη λήψη ανακουφιστικών μέτρων, αφήνοντας την κατάσταση να δυσχεραίνει. Το μόνο μέτρο που έλαβε τους τελευταίους μήνες ήταν ο μηδενισμός του ΦΠΑ σε κάποια βασικά προϊόντα, οι τιμές των οποίων είναι τόσο ακριβές, που δεν ήταν ιδιαίτερα αισθητή η διαφορά για τους καταναλωτές. Αντιθέτως, ενώ ο κόσμος αντιμετωπίζει προφανείς δυσκολίες, παραπέμπει σε μελέτη των δημοσιονομικών δεδομένων και δεν φαίνεται πρόθυμη να λάβει μέτρα. Προφανώς και δεν είναι κακό μία Κυβέρνηση να είναι προσεκτική και να επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα. Το αντίθετο μάλιστα. Όμως είναι κακό να στέλνει το μήνυμα ότι δεν ακούει, δεν την νοιάζει ή ότι αναβάλλει για μεταγενέστερο στάδιο κάτι που είναι τόσο σημαντικό για τόσο μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σήμερα.

Κανείς δεν θέλει ένα αυταρχικό Πρόεδρο ή ένα Πρόεδρο που δεν λαμβάνει υπόψιν του τίποτα και κανέναν, αποφασίζει και διατάζει εν βρασμώ. Η συζήτηση, η ανάλυση και η διαφάνεια είναι καλοί σύμβουλοι για κάθε κάτοικο του λόφου. Ομοίως, ωστόσο, κανείς δεν θέλει ένα Πρόεδρο που δείχνει αναβλητικότητα ή έλλειψη αποφασιστικότητας. Και ο Νίκος Χριστοδουλίδης (και όπως φαίνεται και οι συνεργάτες του) δεν βρήκαν ακόμη τη χρυσή τομή.

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Κολλημένες εδώ και μήνες οι πειθαρχικές για το θανατηφόρο του 2012-Ο πρώην μετατόπισε το βάρος στο νυν Αρχηγό
«Λιώνει με η εικόνα να θυμούμαι τα τρία μου μωρά να κλαίσειν τζαι να θέλουν τη μάμα τους... Θωρώ τα στον ύπνο μου»
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί