Έθεσαν βάσεις συνεργασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με την ηγεσία του ΔΗΚΟ το μεσημέρι της Τρίτης, όπως πληροφορείται ο REPORTER, καθώς οι δύο πλευρές ήρθαν πιο κοντά σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μιας ευρείας συνεργασίας στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος, η αναπληρώτρια πρόεδρος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Πανίκος Λεωνίδου και από πλευράς ΔΗΣΥ η πρόεδρος Αννίτα Δημητρίου, ο αναπληρωτής πρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης και πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ομόφωνη επαναβεβαίωση από το Πολιτικό Γραφείο του Συναγερμού ότι η παράταξη θα πρέπει να επιδιώξει συνεργασίες με τα κόμματα του Κέντρου. Αυτή δεν ήταν η πρώτη επαφή μεταξύ Αννίτας Δημητρίου και Νικόλα Παπαδόπουλου και ούτε θα είναι η τελευταία, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν αρκετές συναντήσεις μεταξύ του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ.

Αυτό που δεν φαίνεται να συζητείται, μέχρι στιγμής, είναι μια τετραμερής συνάντηση, αφού φαίνεται πως οι συνεργασίες θα γίνουν ανά περίπτωση και όχι ως πακέτο και αναμένεται να αλλάζει ο συνδυασμός των κομμάτων που υποστηρίζει ένα υποψήφιο κάθε φορά. Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι συνεργασίες αφορούν τα υψηλόβαθμα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή τους υποψήφιους δημάρχους, αντιδημάρχους και προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών, ενώ για τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια το κάθε κόμμα θα παρουσιαστεί με τους δικούς του υποψηφίους και θα είναι αντίπαλοι, όπως και για τις Ευρωεκλογές.

Όπως ενημερώνεται ο REPORTER, μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συζητήθηκαν και συγκεκριμένα ονόματα για αρκετούς Δήμους και φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για συμφωνία για την πλειοψηφία τους. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να συνεργαστούν σε όλους τους Δήμους της Κύπρου, καθώς το κόμμα του Κέντρου προκρίνει και κάποιες συνεργασίες με το ΑΚΕΛ, κάτι που ο ΔΗΣΥ απορρίπτει ως ενδεχόμενο. Το ίδιο ισχύει και για την ΔΗΠΑ και την ΕΔΕΚ, που επίσης αναμένεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως περιοχών που θεωρούνται ΑΚΕΛικά προπύργια, θα επιδιώξουν συνεργασία με το κόμμα της Αριστεράς.

Με βάση τις ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι, οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφώνησαν να αποταθούν στις τοπικές τους κοινωνίες για να λάβουν την απαραίτητη ανατροφοδότηση, πριν να προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο. Οι δύο ηγεσίες φαίνεται να συμφωνούν πως, παρόλο που γι’ αυτές τις συνεργασίες τον τελικό λόγο θα έχουν τα υψηλόβαθμα συλλογικά όργανα, αφού δεν πρόκειται για αμιγώς κομματικές υποψηφιότητες, θα πρέπει να εμπλακούν στα προηγούμενα στάδια της διαδικασίας τα τοπικά στελέχη και μέλη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο ΔΗΣΥ αποφάσισε την πραγματοποίηση δημοσκοπήσεων, ώστε να αντιμετωπίσει την πραγματική δύναμη και δυναμική του κάθε υποψηφίου, τόσο ανάμεσα στους δικούς του ψηφοφόρους, όσο και στους ψηφοφόρους των κομμάτων με τα οποία θα συνεργαστεί και την τοπική κοινωνία ευρύτερα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που φαίνεται να διαπιστώνουν και οι δύο πλευρές είναι την έγκριση που λαμβάνουν από τις βάσεις τους ως προς την επικείμενη συνεργασία τους. Παρά το γεγονός πως στο παρελθόν είχε αναπτυχθεί, σε κάποιες φάσεις, εχθρότητα μεταξύ των οπαδών των δύο δυνάμεων, φαίνεται πως οι συνθήκες θεωρούνται τώρα ιδανικές για συνεργασία και δεν υπάρχουν ιδιαίτερες φωνές διαμαρτυρίας για την κατεύθυνση που φαίνεται να παίρνουν τα πράγματα. Κι αυτό παρόλο που το ΔΗΚΟ ανήκει στη συμπολίτευση και ο ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση.

Έτσι κι αλλιώς, στην περίπτωση του ΔΗΣΥ θεωρείται μονόδρομος η συνεργασία με τα κόμματα του Κέντρου, αφού το ΑΚΕΛ δεν αποτελεί επιλογή, ιδιαίτερα μετά τα όσα προηγήθηκαν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου στις Προεδρικές Εκλογές. Στην περίπτωση του ΔΗΚΟ (αλλά και της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ), αντιθέτως, το ΑΚΕΛ παραμένει επιλογή και θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτευχθούν κάποιες συνεργασίες με το κόμμα της Αριστεράς, εκεί και όπου κρίνεται ως καλύτερη πορεία. Γι’ αυτό και οι συνεργασίες δεν αντιμετωπίζονται ως πακέτο, αλλά θα αποφασίζονται ανά περίπτωση. Ωστόσο, τα πρόσφατα ανοίγματα του Νικόλα Παπαδόπουλου προς τον ΔΗΣΥ, με αφορμή την πρόσκληση συνεργασίας που είχε απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς Πινδάρου, είναι ενδεικτικά της βασικής κατεύθυνσης που επιθυμεί να πάρει το μεγάλο κόμμα του Κέντρου σε αυτές τις εκλογές.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Επανέρχεται η CMC-«Η ΕΤΥΦΑ εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για όλες τις αλλαγές»