Περιμένουν «Κεραυνούς» μέτρων για να αναπνεύσουν τα νοικοκυριά

Ο Οκτώβρης μπήκε φουριόζος και εκτός από βροχές, που μας υπενθύμισαν μετά από μια περίοδο παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών πως υπάρχει και το φθινόπωρο, έφερε στα νοικοκυριά και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτά τα δύο, ο καιρός και οι λογαριασμοί της ΑΗΚ, είναι τα δύο θέματα που μονοπωλούν τις συζητήσεις μεταξύ γνωστών και φίλων που συναντώνται τυχαία στον δρόμο ή στις καφετέριες.

Κι αν ο καιρός, έφερε αλλαγή της ψυχολογίας μας με το μουντό και βροχερό σκηνικό σε διάφορες περιοχές, το δεύτερο προκαλεί νευρικό κλονισμό, αφού οι ψηλοί λογαριασμοί με την αυξημένη τιμή της κιλοβατώρας, φέρνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αδιέξοδο. Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων δεδομένων, όπως οι τιμές των καυσίμων που έφτασαν στον Θεό μαζί με τα επιτόκια, οι τσιμπημένες τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ, οι διάφοροι φόροι που παραμονεύουν μέχρι το τέλος του χρόνου, οι μισθοί που περιμένουν στάσιμοι μαρτυρούν μια αβέβαιη και αδιέξοδη κατάσταση, όχι για αυτούς που η Κυβέρνηση ονομάζει ευάλωτους, αλλά για ολόκληρη την μεσαία τάξη, που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια που θα ζήλευαν και οι οικονομολόγοι του Υπουργείου Οικονομικών προς τη πλήρη αποσύνθεσή της.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό που περιγράφεται πιο πάνω, ο υπουργός Οικονομικών, έχει εξαγγείλει μέτρα, τα οποία όπως είπε θα ανακοινωθούν εντός Οκτωβρίου. Μέτρα που μελετώνται εδώ και αρκετό καιρό, όπως ο ίδιος ο Μάκης Κεραυνός επεσήμανε στις αρχές της εβδομάδας, για αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού γενικά, που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

«Καταλαβαίνετε ότι γίνονται διάφορα σενάρια, κοστολογούνται, αξιοποιούνται και κυρίως εκείνο το οποίο κοιτάζουμε είναι όχι μόνο να εξαγγέλλουμε μέτρα, αλλά να εξαγγέλλουμε μέτρα τα οποία θα βοηθούν ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες αλλά και να μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα», είπε ο Μάκης Κεραυνός.

Κι εδώ είναι που κρύβεται για άλλη μια φορά ο κίνδυνος, αφού πρώτον, τα όποια μέτρα έχουν ως στόχο τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δεν θα βοηθήσουν την μεσαία τάξη η οποία κλήθηκε και στο παρελθόν κι ακόμα καλείται να σηκώσει δυσανάλογα το βάρος των διαφόρων κρίσεων που πλάκωσαν την τελευταία δεκαετία, και δεύτερον η στοχευμένη στήριξη των πιο ευάλωτων στρωμάτων, ζημιώνει και την μεγάλη εικόνα, αφού αφενός τα συγκεκριμένα στρώματα, δεν έχουν ιδιαίτερη αγοραστική δύναμη για να κινήσουν τους τροχούς της οικονομίας και αφετέρου η ανασφάλεια παγιώνεται ως αίσθημα στη μεσαία τάξη, η οποία πλέον καθίσταται πολύ πιο συντηρητική στις αγορές της. Και τα δύο αυτά, ζημιώνουν το κράτος από μια σειρά από απώλεια φόρων και ταυτόχρονα συρρικνώνουν την οικονομία.

Άλλωστε τα προηγούμενα μέτρα της Κυβέρνησης, που ήταν η εφαρμογή μηδενικού φόρου κατανάλωσης σε καφέ και ζάχαρη, δεν κάνουν κανένα αισιόδοξο ότι τα νέα μέτρα που επεξεργάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών, θα είναι πιο επιδραστικά στην κοινωνία. Άλλωστε και σε ένα πιο γενικό πλαίσιο, αν αξιολογήσει κανείς την επίδραση του μηδενικού ΦΠΑ, σε είδη πρώτης ανάγκης, θα διαπιστώσει με μια σύγκριση τιμών, ότι αρκετά προϊόντα, βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, ακόμη και πιο πάνω, από αυτά που ήταν πριν την εφαρμογή του μέτρου.

Το θετικό βέβαια, είναι ότι ο υπουργός φαίνεται πως βάζει νερό στο κρασί του, σε σχέση με τις πιέσεις που δέχθηκε για να επανεξετάσει την επαναφορά της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και την επιδότηση των λογαριασμών της ΑΗΚ, κάτι βέβαια που ακόμα κι αν γίνει, είναι λίγο αργά, δεδομένου ότι οι νέες διμηνιαίες ήρθαν.

Με αυτά τα δεδομένα και ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, αναμφίβολα κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για τις μέρες που έρχονται, δεδομένων και των διεθνών συνθηκών, με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ και την αύξηση των τιμών, την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος παγκόσμια, λόγω των ασταθών συνθηκών σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Δειτε Επισης

Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις