Μπαράζ διπλωματικών επαφών για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-Εντάσσουν νέα στοιχεία στο πρότζεκτ
15:42 - 31 Οκτωβρίου 2023
Στόχος είναι η υλοποίηση του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο για παροχή βοήθειας προς τον πληθυσμό της Γάζας το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας πως προς αυτό τον σκοπό εντατικοποιούνται οι επαφές τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, όσο και του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου επί αυτού του θέματος.
«Εκείνο που εμάς μας ενδιαφέρει και αυτό που είναι ο πρώτιστος, ο βασικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια να είναι και απρόσκοπτη και μεγάλης ροής γιατί οι ανάγκες που έχει ο πληθυσμός της Γάζας και ιδιαίτερα όσο περνούν οι μέρες είναι αυξημένες», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης, μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σημειώνοντας πως «η δημιουργία ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα βρίσκεται στο επίκεντρο των διπλωματικών προσπαθειών μας», ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας την οποία έθεσε και στο περιθώριο των εργασιών του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στόχο έχει την αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, η οποία σήμερα είναι αποκλεισμένη από φάρμακα, νερό και τρόφιμα».
«Έχει ήδη υπάρξει σειρά επαφών με εμπλεκόμενα κράτη της περιοχής και της ΕΕ σε ανώτατο επίπεδο καθώς και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και με διεθνείς οργανισμούς», σημείωσε και πρόσθεσε πως «οι παράμετροι της πρωτοβουλίας και ο υπό διαμόρφωση σχεδιασμός της έχουν τύχει θετικής ανταπόκρισης και στόχος είναι να περάσει στο επόμενο στάδιο».
Ο κ. Λετυμπιώτης συνέχισε λέγοντας πως «οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται τόσο στη Λευκωσία όσο και μέσω των συνεχιζόμενων επαφών του Υπουργού Εξωτερικών με χώρες της περιοχής». Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την Κυριακή συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του στο Αμμάν της Ιορδανίας και ακολούθως μετέβη στη Ραμάλλα όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής, ανέφερε.
Επεσήμανε πως κατά τις συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών «συζητήθηκε η λειτουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου αλλά και η ανάγκη αποφυγής περιφερειακής επιδείνωσης της κρίσης ενώ ανακοινώθηκε και σημαντική οικονομική συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Παλαιστίνη».
Πρόσθεσε πως οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών εντός αυτού του πλαισίου θα συνεχιστούν με τη μετάβασή του αύριο στη Γερμανία.
«Οι διπλωματικές επαφές με τα κράτη της περιοχής, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζονται για να καταστεί εφικτή η δημιουργία αυτού του πολύ σημαντικού ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα λειτουργήσει καταλυτικά ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών που βρίσκονται εντός της Γάζας», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης.
Πρόσθεσε πως προς αυτή την κατεύθυνση είναι που θα έχει το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ για να συζητηθούν οι τρόποι υλοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας.
Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως ο ρόλος της χώρας μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο ως πυλώνας σταθερότητας και αξιοπιστίας, σε μια περιοχή που δοκιμάζεται αναδεικνύεται και αναγνωρίζεται.
«Μέσα από την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας σε αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες και ενισχύουμε ακόμη περισσότερο την παρουσία μας σε περιφερειακό επίπεδο», ανέφερε.
Είπε πως είναι στο πλαίσιο αυτό που η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να ενισχύσει και τη διπλωματική της αποστολή της στον Λίβανο με την προσθήκη ενός στρατιωτικού ακόλουθου.
Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «η αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης αλλά και των διπλωματικών μας σχέσεων για τη ζωτική στήριξη του άμαχου πληθυσμού της Γάζας αλλά και ως προς τον επαναπατρισμό πολιτών από 33 χώρες εμπεδώνει τη σταθερή αξιακή ευθυγράμμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην οδύνη του πολέμου και του ανθρώπινου πόνου παραμένοντας συνεπείς στις διαχρονικές μας θέσεις και αρχές».
«Ελπίζουμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου», ανέφερε
Ερωτηθείς αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα πρέπει να καταλήξουν οι συζητήσεις για το θέμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου, ο Εκπρόσωπος είπε πως οι επαφές τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Υπουργού Εξωτερικών για αυτό το θέμα εντατικοποιούνται, σημειώνοντας πως στόχος είναι η υλοποίηση αυτού του ανθρωπιστικού διαδρόμου το συντομότερο δυνατόν γιατί αυτή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας κρίνεται ως πολύ κρίσιμη για τον πληθυσμό στη Γάζα.
Ερωτηθείς πως θα λειτουργήσει αυτός ο διάδρομος, ποιος θα ελέγχει τα φορτία που θα στέλνονται και αν θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα ενός διεθνούς οργανισμού, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες του θαλάσσιου διαδρόμου εάν και εφόσον αυτός υλοποιηθεί είναι αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση.
«Εκείνο το οποίο θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις στη βάση εμπιστοσύνης με τα κράτη της περιοχής είναι για αυτό τον λόγο πέραν της γειτνίασής της με την περιοχή που μπορεί ακριβώς να αναλάβει αυτό τον ρόλο», σημείωσε.
Επανέλαβε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε επαφή και με την ΕΕ αλλά και με διεθνείς οργανισμούς όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και με τις ΗΠΑ για να μπορέσει να παρέχεται αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια σε μεγάλη ροή, με μεγάλη διάρκεια, απρόσκοπτα προς την περιοχή της Γάζας.
Ανέφερε πως κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου με το κ. Νετανιάχου σήμερα το απόγευμα θα τεθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την υλοποίηση αυτού του μέτρου.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως η πρώτη αντίδραση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στο θέμα αυτό δεν ήταν αρνητική.
Ερωτηθείς σε σχέση με μια ανάλογη προσπάθεια που φαίνεται να δρομολογείται από την Αθήνα, είπε πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ιδιαίτερα με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά.
«Αυτό το οποίο θα εξεταστεί και ο λόγος που φαίνεται ότι και κάποια κράτη μέλη της ΕΕ προκρίνουν την πρωτοβουλία μέσω της Κύπρου είναι ακριβώς η γειτνίαση της χώρας μας με την περιοχή αλλά και οι σχέσεις που διαχρονικά έχουμε μαζί με τα κράτη», επεσήμανε.
«Ακριβώς για αυτό τον λόγο είναι που πρέπει οι διπλωματικές επαφές να συνεχιστούν, να εντατικοποιηθούν για να μπορέσουν να διευκρινιστούν όλα τα στοιχεία που μπορούν να υλοποιήσουν αυτή την πρόταση», σημείωσε.
Δεν είναι δογματική η Λευκωσία
Πάντως, το μήνυμα που στέλνει η Λευκωσία είναι πως δεν είναι δογματική σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των διαφόρων παραμέτρων της πρωτοβουλίας της. Από τον καθένα με τον οποίο συζητούμε παίρνουμε κάποια στοιχεία που προσπαθούμε να τα εντάξουμε στο project αυτό για να προχωρήσουμε στο αμέσως επόμενο βήμα, επεσήμαναν την Τρίτη διπλωματικές πηγές.
Υπογράμμισαν πως στόχος είναι να υπάρξει μια ασφαλής, ελεγχόμενη, σταθερή και με διάρκεια παροχή μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας που να διασφαλίζεται πως θα φθάνει σε αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη. Η διανομή της βοήθειας αυτής μπορεί να γίνεται από τις διάφορες διεθνείς οργανώσεις που ασχολούνται και έχουν εμπειρία με αυτά τα θέματα, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας πως όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την προσπάθεια αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα να υπάρξει κατάληξη σε κάτι που να είναι πρακτικά υλοποιήσιμο.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως εφόσον δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κατάπαυση του πυρός, οι ανθρωπιστικές παύσεις θα μπορούσαν να ήταν ένα εργαλείο για να γίνει δυνατή η ασφαλής παροχή βοήθειας και η διασπορά της, σημειώνοντας πως η παράδοση και διαχείριση των φορτίων δεν μπορεί να είναι ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για το είδος της βοήθειας που θα πρέπει να σταλεί σημείωσαν πως προφανώς θα αφορά τρόφιμα, νερό, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα αλλά πέραν τούτου χρειάζεται να γίνει επαφή με την παλαιστινιακή πλευρά και να υπάρξει ενημέρωση για το ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες που υπάρχουν.
Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως η Λευκωσία είναι απόλυτα ικανοποιημένη από τις συζητήσεις που ο κ. Κόμπος είχε την Κυριακή και τη Δευτέρα με τους ομολόγους του της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, στο Αμμάν και στη Ραμάλλα, αντίστοιχα, σημειώνοντας μάλιστα πως πέραν από το θέμα της κρίσης που έχει ξεσπάσει και της προσπάθειας δημιουργίας του ανθρωπιστικού διαδρόμου τέθηκε και το ζήτημα της αποχής της Κύπρου κατά την ψηφοφορία για το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως ανέφεραν, η κυπριακή πλευρά εξήγησε τη στάση της και τους λόγους για αυτή της την προσέγγιση και έγινε απόλυτα κατανοητή.
Σε ότι αφορά ειδικότερα την επίσκεψη στη Ραμάλλα οι διπλωματικές πηγές επεσήμαναν πως οι συναντήσεις που έγιναν ήταν πολύ καλές και πως εκφράστηκε η θέση της Λευκωσίας για ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής που είναι το αντίβαρο της Χαμάς, ενώ από παλαιστινιακής πλευράς έγινε ενημέρωση για την κατάσταση επί του εδάφους που όσο περνά ο καιρός γίνεται πολύ χειρότερη εν μέσω των εχθροπραξιών που συνεχίζονται.
Σε σχέση με τις διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση, οι διπλωματικές πηγές επεσήμαναν πως η Λευκωσία ακούει και μεταφέρει μηνύματα προς όλες κατευθύνσεις για το πώς μπορεί να γίνει αποκλιμάκωση και να μην υπάρξει διάχυση της βίας αλλού, όπως στη Δυτική Όχθη και στον Λίβανο. Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη να αντιμετωπιστεί πρωτίστως το θέμα των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς καθώς και το ζήτημα της προστασίας του άμαχου πληθυσμού, και πως στόχος πρέπει να είναι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η έναρξη μιας διαδικασίας πολιτικού διαλόγου στην οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει θέση η Χαμάς.
Πηγή: ΚΥΠΕ