«Η μείωση μικρών επιχειρήσεων στα δημόσια έργα, μείωσε προσφυγές»

Την εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση του 2013 και η εξουδετέρωση των μικρών επιχειρήσεων στον τομέα των δημοσίων έργων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των προσφυγών στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, δήλωσε η πρόεδρος της Αρχής Έφη Παπαδοπούλου.

«Εκείνο το οποίο διαπιστώθηκε είναι ότι μετά την κρίση έχουν εξουδετερωθεί οι μικρές επιχειρήσεις στον τομέα των δημοσίων έργων. Συνεπώς έμειναν πολύ λίγοι παίκτες στο παιχνίδι. Εκεί δεν νομίζω να υπάρχει σκοπιμότητα και υπάρχει η δυνατότητα όταν είναι 2 ή 3 στο παιγνίδι να συνεννοηθούν», ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Αρχής για το 2024.

Όπως είπε η κ. Παπαδοπούλου, κατά το 2023 υποβλήθηκαν 38 προσφυγές στην Αρχή, σε σύγκριση με 37 το 2022.

Σημείωσε ωστόσο ότι ποσοστό 87,2% των αποφάσεων της Επιτροπής επικυρώνονται από το Διοικητικό Δικαστήριο σε περίπτωση προσφυγής.

Η κ. Παπαδοπούλου επεσήμανε ότι το αντικείμενο της Αρχής δεν είναι απλό λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αναθέτουσες αρχές με την υλοποίηση διαγωνισμών. Σημείωσε ακόμη ότι το έργο της Αρχής δεν είναι εύκολο, αφού υπάρχει συνεχής αλλαγή της νομολογίας σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, κάτι που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση.

Εξάλλου, η κ. Παπαδοπούλου, η οποία την 1η Ιανουαρίου 2024 αποχωρεί έπειτα από δέκα χρόνια λόγω της ολοκλήρωσης της θητείας της παρούσας της Αρχής, είπε ότι δεν έγινε κατορθωτό να ενισχυθεί η Αρχή με προσωπικό, πέραν των δύο θέσεων νομικών λειτουργών. Σημείωσε ότι είναι μεν σεβαστή η θέση του Τμήματος Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών για αντιμετώπιση των αναγκών με αποσπάσεις, αλλά δημιουργούνται προβλήματα επειδή το προσωπικό είναι εναλλάξιμο.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Στο επίκεντρο η αγροτική οικογένεια της Κύπρου-«Στόχος η νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία»
Αίθριος ο καιρός-Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Σε 24ωρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport»
Ρίφθηκαν στα σκουπίδια 294 κιλά φαγητού ανά πολίτη το 2022-Τραγική πρωτιά στην Ε.Ε. για την Κύπρο
Απαντά στις επικρίσεις και ξεκαθαρίζει για τις ενέργειες του ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023 μέσω σχεδίων κρατικών ενισχύσεων
Τοποθετείται για το Λύκειο Βεργίνας το ΥΠΑΝ-«Από την προηγούμενη σχολική χρονιά οι φωτογραφίες»
Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού
Έναρξη Μαθημάτων Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λεμεσού