Έξι πολεμικές επιθέσεις μέσα σε 15 χρόνια έχει δεχθεί η Γάζα από το Ισραήλ

Η Λωρίδα της Γάζας έχει υποφέρει επανειλημμένα από τον αριθμό των επιθέσεων,και των πολέμων που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με το Al Jazeera από το 2007, όταν τέθηκε ο αποκλεισμός της Γάζας, το Ισραήλ έχει διεξάγει έξι πολέμους: Το 2008, το 2012, το 2014, το 2021, το 2022 και το 2023.

2008: Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Γάζα για να σκοτώσουν άνδρες της Χαμάς. Αυτό οδήγησε στην Επιχείρηση "Χυμένο Μολύβι", μια επίθεση εβδομάδων στη Γάζα που περιελάμβανε αεροπορικούς βομβαρδισμούς και χερσαία εισβολή. Τουλάχιστον 1.000 Παλαιστίνιοι και 12 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους. Η ισραηλινή εισβολή προκάλεσε επίσης σοβαρές ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και ηλεκτρικές υποδομές στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

2012: Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές για οκτώ ημέρες και κατάφερε να σκοτώσει τον επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια εκείνων των επιθέσεων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 180 άνθρωποι. 2014: Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς. Το ισραηλινό πυροβολικό κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιθέσεών του κατέστρεψε πολλές γειτονιές της Γάζας. Σε εκείνες τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους πάνω από 2.100 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Το Ισραήλ προσδιόρισε τον αριθμό των νεκρών του σε 67 στρατιώτες και έξι πολίτες.

2021: Ένα άλλο μεγάλο ξέσπασμα βίας σημειώθηκε αφού το Ισραήλ απείλησε να εκδιώξει παλαιστινιακές οικογένειες από τα σπίτια τους στη συνοικία Sheikh Jarrah της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ ενώ η ισραηλινή αστυνομία επέβαλε περιορισμούς στο τέμενος al-Aqsa κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 250 άνθρωποι.

2022: Κατά τη διάρκεια τριήμερων ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 44 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά.

2023: Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους και παίρνοντας περισσότερους από 200 ομήρους πίσω στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία. Το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, επιβάλλοντας πλήρη πολιορκία στη Γάζα και σφυροκοπώντας την με αεροπορικές επιδρομές.

Σύμφωνα με τις ιατρικές αρχές από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί πάνω από 8.300 άνθρωποι. Μάλιστα πάνω από 3.400 θύματα είναι παιδιά.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Οργή Τραμπ για την τρανς αθλήτρια στην Καλιφόρνια-Απειλεί την Πολιτεία με διακοπή χρηματοδότησης
Υπό την επήρεια ναρκωτικών ο δράστης του Λίβερπουλ-Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον 53χρονο
Σκηνές πανικού στη Γάζα-Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέκλυσαν κέντρο διανομής βοήθειας, έπεσαν πυροβολισμοί
Αγκαζέ και χαμογελαστοί μπήκαν στο αεροπλάνο μετά το χαστούκι Μακρόν και Μπριτζίτ
Έτοιμη να φιλοξενήσει τον επόμενο γύρω διαπραγματεύσεων για το Ουκρανικό η Τουρκία
Μυστήριο με τη δολοφονία δικαστή στο Ιράν-Τον μαχαίρωσαν την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του
Η Γερμανία και η Φινλανδία πιέζουν το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα
Τι είπε η Μπριζίτ Μακρόν στον Εμανουέλ μετά το χαστούκι-«Ξεκουμπίσου, χαμένε!»
Μαρτυρίες από την επίθεση στο Λίβερπουλ-Ο οδηγός που έπεσε στο πλήθος μόλις είχε βγει από ένα μπαρ
Νέες επιδρομές της Ρωσίας με drones στην Ουκρανία