Σε κοινή γραμμή Προεδρικό και Πινδάρου για την κρίση στη Γάζα-Στην αντίπερα όχθη το ΑΚΕΛ
06:00 - 30 Οκτωβρίου 2023
Πολιτική αντιπαράθεση η οποία μέρα με τη μέρα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, παίρνει το ζήτημα της στάσης της Κύπρου απέναντι στον πόλεμο της Γάζας. Το όλο ζήτημα προέκυψε την περασμένη Παρασκευή, όταν έγινε γνωστό πως η Κύπρος, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τήρησαν αποχή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σε σχέση με το ψήφισμα για τη Γάζα. Την Κυριακή ωστόσο στη συζήτηση μπήκε και ο ΔΗΣΥ, ο οποίος είναι σε κοινή γραμμή με το Προεδρικό για το συγκεκριμένο θέμα, γεγονός που επέτρεψε στο ΑΚΕΛ, να επαναφέρει, μια συζήτηση που κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα στο εσωτερικό, περί συγκυβέρνησης Προεδρικού-ΔΗΣΥ.
Συγκεκριμένα στο ψήφισμα γινόταν λόγος για ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ωστόσο δεν γινόταν καμία αναφορά στην τρομοκρατική δράση της Χαμάς. Το Σάββατο το ΑΚΕΛ τόσο σε δηλώσεις του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου όσο και με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Γιώργου Κουκουμά, έσπευσε να κατηγορήσει τη στάση της Κυβέρνησης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντά με δηλώσεις, μετά το πέρας της σχολικής παρέλασης αλλά και αργότερα μέσω ανακοίνωσης του Υπουργέιου Εξωτερικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πεδίο μάχης το πολιτικό σκηνικό-Στα χαρακώματα Κυβέρνηση κι ΑΚΕΛ για τον πόλεμο στη Γάζα
Την Κυριακή, στη συζήτηση μπήκε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος αφενός επιτέθηκε στο ΑΚΕΛ, αφετέρου συμφώνησε με τη στάση που κράτησε η Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα, δίνοντας έτσι πάτημα στην Εζεκία Παπαϊωάννου να βγει στην αντεπίθεση και να επαναφέρει στη συζήτηση τα περί «συγκυβέρνησης Χριστοδουλίδη-ΔΗΣΥ».
Σε ότι αφορά την ουσία του θέματος, θέση του ΑΚΕΛ, ήταν πως με τη στάση της Κυβέρνησης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιχειρεί να συγκαλύψει και να δικαιολογήσει, την «εξελισσόμενη ισραηλινή γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στην κριτική του ΑΚΕΛ ο ΠτΔ-«Είναι καλό πριν εκδίδουν ανακοινώσεις να ζητούν πληροφορίες»
Από την πλευρά του το ΥΠΕΞ, σε μια μακροσκελή ανακοίνωση επιχείρησε το περασμένο Σάββατο να θέσει το ζήτημα στην ορθή του βάση, υποδεικνύοντας πως η Κύπρος κατέβαλε επιμελή προσπάθεια προς την κατεύθυνση υιοθέτησης κοινής θέσης της ΕΕ στηρίζοντας τροπολογία που θα διασφάλιζε τη θετική ψήφο εκ μέρους της Δημοκρατίας, εντούτοις αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Συμπληρώνεται ότι η θέση αυτή βασίζεται αποκλειστικά στον απερίφραστο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και την ανεπιφύλακτη καταδίκη των ειδεχθών τρομοκρατικών πράξεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με τις ουσιώδεις αυτές παραμέτρους να αναδεικνύονται στην εθνική Δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιπρόσθετα στη δήλωση που εκφωνήθηκε εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Προστίθεται ότι η θέση αυτή περιλαμβάνει τόσο την ανάγκη προστασίας όλων των αμάχων όσο και την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων και με τη διασφάλιση ανθρωπιστικών παύσεων, με τις σοβαρές ανησυχίες της Κύπρου για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση να καταγράφονται ευθαρσώς στα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 Οκτωβρίου και στις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτό το πλαίσιο.
«Επικίνδυνες για τον τόπο οι αγκυλώσεις του ΑΚΕΛ»
«Την Κυριακή ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωση έκανε λόγο μεταξύ άλλων για αγκυλώσεις του ΑΚΕΛ, που καθίστανται επικίνδυνες για τον τόπο. Μάλιστα υποδείνυε πως τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα είναι πολύ τραγικά για να τυγχάνουν κομματικής εκμετάλλευσης, σημειώνοντας πως, «ο διχασμός της κοινωνίας είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την περιοχή μας».
Την ίδια ώρα, η Πινδάρου, κινήθηκε σε πλήρη ταύτιση με τη θέση της Κυβέρνησης, τονίζοντας πως, «ως ΔΗΣΥ πήραμε σαφή θέση εξαρχής, καταδικάζοντας ανεπιφύλακτα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, σε αντίθεση με άλλους που προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν.Παραμένουμε σε πλήρη ευθυγράμμιση με το ΕΛΚ και την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και η απρόσκοπτη παροχή βοήθειας στη Γάζα».
Και συνέχισε λέγοντας πως, «Κύπρος και Ελλάδα στήριξαν την πρόταση του Καναδά, η οποία, επιπρόσθετα με την ανθρωπιστική εκεχειρία, κατονόμαζε την τρομοκρατική δράση της Χαμάς και ζητούσε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία της ΓΣ του ΟΗΕ η καναδική πρόταση;».
«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την ανθρωπότητα, οι αγκυλώσεις του ΑΚΕΛ καθίστανται επικίνδυνες για τον τόπο μας», κατέληγε η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού.
«Έσπευσε να υπερασπιστεί τον Χριστοδουλίδη ο ΔΗΣΥ»
Στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ο οποίος διερωτήθηκε, «από πότε έγινε τόσο δύσκολο για κυβέρνηση και ΔΗΣΥ να στηρίξουν τον τερματισμό του πολέμου και της κατοχής;».
Μάλιστα κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ ότι, «έσπευσε να υπερασπιστεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνηση που απείχε στο ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια και απελευθέρωση των ομήρων. Αν το ζήτημα δεν αφορούσε την δραματική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, θα περιοριζόμασταν να υποδείξουμε ότι απλώς συνεχίζεται το διπλοπόρτι της Πινδάρου με την κυβέρνηση».
«Αλλά εδώ», συνέχισε ο κ. Κουκουμάς, «έχουμε να κάνουμε με μια αιματοχυσία, μια γενοκτονία που συντελείται στη γειτονιά μας με πρώτα θύματα τα παιδιά και τους αμάχους. Νίκος Χριστοδουλίδης και ΔΗΣΥ θα έπρεπε να αντιλαμβάνονταν ότι η Κύπρος -χώρα θύμα κατοχής και εισβολής- όχι μόνο δεν έπρεπε να απέχει αλλά έπρεπε να ήταν η πρώτη που υπερασπίζεται θέσεις αρχών, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και το πιο αυτονόητο: εκεχειρία και ειρήνη. Αντί τουτού, έθεσαν την Κύπρο απέναντι από την μεγάλη πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη συμπεριλαμβανομένων οκτώ κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και απέναντι από τις σαφείς τοποθετήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ».
Η ηγεσία του ΔΗΣΥ, πρόσθεσε, «που κατά τα άλλα καταγγέλλει διεθνώς την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, τώρα την υπερασπίζεται και την πρεσβεύει. Ο δε κ. Χριστοδουλίδης επιμένει να υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών λέγοντας ότι δεν διαφωνεί πουθενά με το Ψήφισμα, την ώρα που αρνήθηκε να το στηρίξει».
«Η μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού και των λαών του κόσμου δεν θέλουν την κυβέρνηση της χώρας να κάνει τον συνήγορο του Νετανιάχου στην εξελισσόμενη εθνοκάθαρση σε βάρος των Παλαιστινίων. Δεν θέλει να συνεχιστεί η αιματοχυσία και ο ανείπωτος ανθρώπινος πόνος. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας ενώνει τη φωνή της με όλους στον κόσμο που ζητούν άμεση εκεχειρία, τερματισμό του πολέμου και της κατοχής», προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει με το ερώτημα, «από πότε έγινε τόσο δύσκολο για την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ να στηρίξουν τον τερματισμό του πολέμου και της κατοχής;».
«Πέρα από συμπολίτευση – αντιπολίτευση είναι η Κύπρος μας»
Και η κόντρα συνεχίστηκε, αυτή τη φορά με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ονούφριου Κουλλά, ο οποίος απαντώντας στο ΑΚΕΛ, υπέδειξε πως, «η σαφής στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης, της προστασίας των αμάχων, της προώθησης της ανθρωπιστικής εκεχειρίας και της ειρήνευσης είναι δεδομένη και δεν χρειάζεται την πιστοποίηση του ΑΚΕΛ».
Και πρόσθεσε πως, «την ίδια ώρα η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας επιθυμούν επίσης την καταδίκη της απάνθρωπης και ειδεχθούς δράσης της τρομοκρατικής, ισλαμικής και φανατικής οργάνωσης Χαμάς».
Ο Ονούφριος Κουλλάς επανέλαβε πως, «Κύπρος και Ελλάδα ευθυγραμμίστηκαν με τις θέσεις του ΕΛΚ και της πλειοψηφίας του ευρωπαϊκών χωρών. Το ΑΚΕΛ επιθυμούσε να βρεθούμε στην ίδια πλευρά με την κατοχική Τουρκία, το Ιράν, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ρωσία του Πούτιν. Υπενθυμίζοντας μας ξανά την επαμφοτερίζουσα στάση που επίσης τήρησε για την απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκπηγάζει από τις ίδιες αγκυλώσεις».
«Ας αντιληφθούν επιτέλους στο ΑΚΕΛ πως για τον Δημοκρατικό Συναγερμό πέραν από τους όρους συμπολίτευση – αντιπολίτευση είναι η Κύπρος μας», κατέληξε η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.