Πιέζουν την Κύπρο οι μεταναστευτικές ροές-Σύσκεψη αρμοδίων στο ΥΠΕΣ για αξιολόγηση δεδομένων

Την ώρα που η Κύπρος, μέσα από διάφορες ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών, είχε καταφέρει τους τελευταίους μήνες να αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση σε σχέση με το μεταναστευτικό, σημειώνοντας μεγάλη μείωση στις αφίξεις μεταναστών και αυξάνοντας τον αριθμό των αναχωρήσεων, ο πόλεμος στο Ισραήλ ήρθε να διαφοροποιήσει την κατάσταση και να ασκήσει φοβερή πίεση στην Κύπρο, η οποία άρχισε να δέχεται κύμα μεταναστών, ειδικότερα από τον Λίβανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφθασαν τέσσερις βάρκες από τον Λίβανο με 194 Σύριους-Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές

Οι αφίξεις των τελευταίων ημερών, επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που είχαν φθάσει ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών από άλλους μετανάστες που έφτασαν ήδη στην Κύπρο, ενώ το επικρατέστερο σενάριο είναι πως η Κύπρος θα αποτελέσει προορισμός και για άλλους Σύρους που θέλουν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Η όλη κατάσταση σήμανε συναγερμό στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο συγκάλεσε σύσκεψη για ενημέρωση και αξιολόγηση του επιπέδου ετοιμότητας της Κύπρου για διαχείριση μεγαλύτερων μεταναστευτικών ροών, καθώς και για περαιτέρω συντονισμό.

Αυτό που προκαλεί περισσότερη ανησυχία, είναι το γεγονός πως οι δομές έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και οι αυξημένες αφίξεις τις τελευταίες ημέρες λόγω του πολέμου, αφενός ασκούν πίεση στο σύστημα και αφετέρου, μειώνουν όλο και περισσότερο τις διαθέσιμες θέσεις στα Κέντρα Φιλοξενίας.

Σύμφωνα με καταγραφή των διαθέσιμων μέσων που έγινε, αυτή τη στιγμή υπάρχει δυνατότητα για φιλοξενία ακόμα 500 ατόμων στο Κέντρο Πουρνάρα, ενώ σε περίπτωση που υπερκαλυφθεί η δυνατότητα αυτή, τότε θα αξιοποιηθεί ο χώρος στις «Λίμνες», όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ακόμα 130 άτομα.

Την ίδια ώρα, δεδομένου της κατάστασης και της πίεσης που δέχεται η Κύπρος, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε στα ανάλογα διαβήματα, ζητώντας στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πόρους και με μετεγκαταστάσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μαζικότερων ροών

Κατά τη σημερινή σύσκεψη, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης, ενώ θα αξιολογηθεί εκ νέου του πλάνο και οι σχεδιασμοί, σε περίπτωση που τις επόμενες μέρες συνεχίσουν οι μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο.

Από εκεί και πέρα, το βάρος πέφτει και στην Αστυνομία, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει τις έρευνες με στόχο να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται οι διακινητές, αφού η τελευταία περίπτωση όπου συνελήφθησαν δέκα πρόσωπα που φέρονταν να ήταν μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι από το Δικαστήριο, καθώς όπως αποφάνθηκε δεν παρουσίασε στοιχεία, δημιουργεί αρνητικές εξελίξεις. Και αυτό διότι, τα κυκλώματα σε κάθε περίπτωση, εκμεταλλεύονται την κατάσταση και έναντι αμοιβής, διευθετούν την άφιξη μεταναστών στην Κύπρο και είναι για αυτό το λόγο που το Υπουργείο Εσωτερικών από την πρώτη στιγμή, άνοιξε γέφυρα επικοινωνίας με τον Λίβανο, ώστε να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών, με σκοπό να χτυπηθεί από τη ρίζα του το πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατσάδα Δικαστηρίου σε Αστυνομία για κύκλωμα διακινητών-Ενάμιση μήνα δεν πήραν ούτε μια μαρτυρία

Δειτε Επισης

Πραγματοποιείται το απόγευμα η διαμαρτυρία στην Εισαγγελία για τον Θανάση Νικολάου-«Δεν πάει άλλο»
Μπαράζ ελέγχων σε όλες τις πόλεις μετά τα απανωτά περιστατικά βίας-Συλλήψεις και έλεγχοι υποστατικών
Επτά χρόνια μετά συνέλαβαν καταζητούμενο για διαρρήξεις και κλοπές-Τέθηκε υπό κράτηση
Υπέστη κατάγματα 43χρονος από τη συμπλοκή στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι
Άκουσε τον Σήφη ο μάρτυρας αλλά τελικά... δεν μιλά ελληνικά-Πρώτη φορά απαλλαγή κατηγορουμένων για φόνο από το εκ πρώτης όψεως
Το blame game που πρέπει να εκριζωθεί, οι αρμόδιοι αναρμόδιοι και η κατάχρηση εξουσίας ΤΟΜ που έδειξε η Ερευνητική
Πρώην διευθυντές ΤΟΜ στην λίστα των ποινικών για ΤΑΚΑΤΑ-Πειθαρχικές με τη σέσουλα αλλά... άνευ αντικειμένου
«Παρά δε τα επιφωνήματα πόνου που έβγαζε το θύμα, οι κατηγορούμενοι με πλήρη αδιαφορία, συνέχισαν την ανελέητη επίθεση»
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία 39χρονος
Νέα σύλληψη για την απόπειρα εμπρησμού στη Λάρνακα