Πιέζουν την Κύπρο οι μεταναστευτικές ροές-Σύσκεψη αρμοδίων στο ΥΠΕΣ για αξιολόγηση δεδομένων

Την ώρα που η Κύπρος, μέσα από διάφορες ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών, είχε καταφέρει τους τελευταίους μήνες να αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση σε σχέση με το μεταναστευτικό, σημειώνοντας μεγάλη μείωση στις αφίξεις μεταναστών και αυξάνοντας τον αριθμό των αναχωρήσεων, ο πόλεμος στο Ισραήλ ήρθε να διαφοροποιήσει την κατάσταση και να ασκήσει φοβερή πίεση στην Κύπρο, η οποία άρχισε να δέχεται κύμα μεταναστών, ειδικότερα από τον Λίβανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφθασαν τέσσερις βάρκες από τον Λίβανο με 194 Σύριους-Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές

Οι αφίξεις των τελευταίων ημερών, επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που είχαν φθάσει ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών από άλλους μετανάστες που έφτασαν ήδη στην Κύπρο, ενώ το επικρατέστερο σενάριο είναι πως η Κύπρος θα αποτελέσει προορισμός και για άλλους Σύρους που θέλουν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Η όλη κατάσταση σήμανε συναγερμό στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο συγκάλεσε σύσκεψη για ενημέρωση και αξιολόγηση του επιπέδου ετοιμότητας της Κύπρου για διαχείριση μεγαλύτερων μεταναστευτικών ροών, καθώς και για περαιτέρω συντονισμό.

Αυτό που προκαλεί περισσότερη ανησυχία, είναι το γεγονός πως οι δομές έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και οι αυξημένες αφίξεις τις τελευταίες ημέρες λόγω του πολέμου, αφενός ασκούν πίεση στο σύστημα και αφετέρου, μειώνουν όλο και περισσότερο τις διαθέσιμες θέσεις στα Κέντρα Φιλοξενίας.

Σύμφωνα με καταγραφή των διαθέσιμων μέσων που έγινε, αυτή τη στιγμή υπάρχει δυνατότητα για φιλοξενία ακόμα 500 ατόμων στο Κέντρο Πουρνάρα, ενώ σε περίπτωση που υπερκαλυφθεί η δυνατότητα αυτή, τότε θα αξιοποιηθεί ο χώρος στις «Λίμνες», όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ακόμα 130 άτομα.

Την ίδια ώρα, δεδομένου της κατάστασης και της πίεσης που δέχεται η Κύπρος, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε στα ανάλογα διαβήματα, ζητώντας στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πόρους και με μετεγκαταστάσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μαζικότερων ροών

Κατά τη σημερινή σύσκεψη, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης, ενώ θα αξιολογηθεί εκ νέου του πλάνο και οι σχεδιασμοί, σε περίπτωση που τις επόμενες μέρες συνεχίσουν οι μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο.

Από εκεί και πέρα, το βάρος πέφτει και στην Αστυνομία, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει τις έρευνες με στόχο να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται οι διακινητές, αφού η τελευταία περίπτωση όπου συνελήφθησαν δέκα πρόσωπα που φέρονταν να ήταν μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι από το Δικαστήριο, καθώς όπως αποφάνθηκε δεν παρουσίασε στοιχεία, δημιουργεί αρνητικές εξελίξεις. Και αυτό διότι, τα κυκλώματα σε κάθε περίπτωση, εκμεταλλεύονται την κατάσταση και έναντι αμοιβής, διευθετούν την άφιξη μεταναστών στην Κύπρο και είναι για αυτό το λόγο που το Υπουργείο Εσωτερικών από την πρώτη στιγμή, άνοιξε γέφυρα επικοινωνίας με τον Λίβανο, ώστε να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών, με σκοπό να χτυπηθεί από τη ρίζα του το πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατσάδα Δικαστηρίου σε Αστυνομία για κύκλωμα διακινητών-Ενάμιση μήνα δεν πήραν ούτε μια μαρτυρία

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος
Απορρίπτει τα περί στημένης διακοπής η Αστυνομία-«Δεν είναι θέμα αδυναμίας»
Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»