Καθοριστικής σημασίας η σύσκεψη για το χαλλούμι-Τι θέτουν ενώπιον Ξενοφώντος οι οργανώσεις

Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η σύσκεψη στο Υπουργείο Γεωργίας, όσον αφορά στο χαλλούμι και την αλλαγή στην ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος, που εδώ και μία εβδομάδα βρίσκεται στο 19%, καθώς θα φανεί αν υπάρχει έδαφος να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε Κυβέρνηση και εμπλεκόμενους φορείς ή αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν διιστάμενες απόψεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένταση και συγκρούσεις.

Από τις 20 Οκτωβρίου το απόγευμα έχει τεθεί σε ισχύ το διάταγμα του Υπουργείου Εμπορίας, για την αύξηση του ποσοστού του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα διάφορες οργανώσεις να είναι στα πρόθυρα να λάβουν μέτρα. Η παρέμβαση του Γιώργου Παπαναστασίου, ωστόσο, στη σύσκεψη των αγελαδοτρόφων την περασμένη Παρασκευή, κατά την οποία σημείωσε πως η κατανάλωση πρέπει να καθορίζει το προϊόν και όχι το αντίστροφο και τόνισε πως αν σήμερα το χαλλούμι ΠΟΠ είναι ακριβό και δεν είναι ανταγωνιστικό, θα πρέπει να γίνει διαφορετικά για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, ευχαρίστησε το σύνδεσμο, με αποτέλεσμα να κάνουν ένα βήμα πίσω και να παρακαθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον υπουργό Γεωργίας, για να ακούσουν όσα θα θέσει ενώπιον τους.

«Τα μέτρα δεν αναστάλθηκαν. Είπαμε να δούμε πώς εξετάζει το θέμα και ο υπουργός Γεωργίας. Ο υπουργός Εμπορίου είδε το θέμα σωστά και ήταν αυτό που μας έκανε να δώσουμε παράταση. Στην ουσία μας είπε ότι ένα προϊόν πρέπει να το βλέπεις στη σωστή εμπορική και ορθολογιστική του βάση. Πρέπει να βλέπουμε και την αγορά και να το δούμε στη βάση χωρίς να βάζουμε οποιουσδήποτε περιορισμούς. Σε αυτά τα πλαίσια, αναμένουμε από τον υπουργό Γεωργίας, να συμφωνήσουμε τα πλαίσια συζήτησης. Αν τα πλαίσια συζήτησης είναι να μην χυθεί ούτε λίτρο και να δημιουργούνται προοπτικές ανάπτυξης, εμείς είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε», επεσήμανε στον REPORTER ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων, Νίκος Παπακυριακού.

Πάντως, αυτό που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αγελαδοτρόφων είναι το γεγονός ότι βάσει των αποφάσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό να παραχθεί το μεικτό χαλλούμι στην ποσόστωση που απαιτεί το διάταγμα, καθώς δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα σε εκείνους που παράγουν αιγοπρόβειο χαλλούμι. Ο σύνδεσμος των αγελαδοτρόφων αναμένεται να συνεδριάσει και την Τρίτη, ώστε να αξιολογήσει τα δεδομένα και να δει αν θα λάβει μέτρα.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των τυροκόμων

Σημειώνεται πως έντονα αντιδρούν και οι τυροκόμοι, που από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην αλλαγή της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς θεωρούσαν ότι είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί το διάταγμα του Υπουργείου Εμπορίου, λόγω των μη διαθέσιμων ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος στην αγορά. Μία θέση που θα θέσουν ενώπιον του Πέτρου Ξενοφώντος.

«Το νέο διάταγμα, κατά την άποψή μας είναι άδικο, στηρίχθηκε σε λανθασμένα στοιχεία και λανθασμένη μελέτη των στοιχείων και είναι κάτι που δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε. Δεν υπάρχει διαθέσιμο γάλα για την παραγωγή του χαλλουμιού. Το Υπουργείο Γεωργίας πήρε τις ποσότητες του αιγοπρόβειου γάλακτος που παράχθηκαν το 2022, δεν έλαβε στα υπόψη του την παραγωγή αιγοπρόβειου χαλλουμιού και με αυτό τον τρόπο ανέβασε το ποσοστό στο 19%. Δεν μπορεί να γίνει αυτό, επειδή δεν υπάρχουν οι διαθέσιμες ποσότητες. Για να είναι εφικτό θα πρέπει να σταματήσει η παραγωγή αιγοπρόβειου χαλλουμιού, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Πρέπει να δούμε τη σφαιρική εικόνα, αν έχουμε τους ίδιους στόχους και να δούμε τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας και να λάβουμε σωστές αποφάσεις», τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου τυροκόμων, Μάριος Κωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Οκτωβρίου ο σύνδεσμος είχε παγκύπρια σύσκεψη, κατά την οποία αποφασίστηκε όπως λάβουν μέτρα, νομικής φύσεως, ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου, ο σύνδεσμος είναι αρκετά προσεκτικός για να μην επηρεαστούν οι παραγωγές, με την προσδοκία ότι τις επόμενες ημέρες θα πρυτανεύσει η λογική.

Θέτουν τις θέσεις τους και οι αιγοπροβατοτρόφοι

Σημειώνεται πως η αύξηση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος, αν και χαρακτηρίζεται από το σύνδεσμο των αιγοπροβατοτρόφων μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, απέχει κατά πολύ από τη θέση που είχαν εκφράσει, με αποτέλεσμα να μην είναι ούτε εκείνοι ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις. Ο σύνδεσμος αναμένεται να θέσει ενώπιον του υπουργού Γεωργίας ξανά τη δική τους εισήγηση που αναφέρει ότι το ποσοστό του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ ανέλθει στο 25% μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, όταν θα άλλαζε και θα γινόταν 35% μέχρι τις 9 Ιουλίου 2024, όταν και θα λήξει η μεταβατική περίοδος και θα τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δειτε Επισης

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat