Ο Ισπανός βασιλιάς έδωσε στον Πέδρο Σάντσεθ την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε έδωσε την Τρίτη στον αναπληρωτή Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, αφού ο συντηρητικός αντίπαλός του απέτυχε στην προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Φρανσίνα Αρμενγκόλ.

Ο Σάντσεθ είπε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με τα βασικά κόμματα την Τετάρτη, «χωρίς να χάσει χρόνο», ξεκινώντας από την Υπουργό Εργασίας του Γιολάντα Ντίαζ, επικεφαλής της αριστερής Σουμάρ.

Στις γενικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, στις οποίες καμιά παράταξη δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία, το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του Σάντσεθ εξασφάλισε λιγότερες έδρες από τους συντηρητικούς του Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, αλλά ο Σάντσεθ ήταν ανένδοτος ότι μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για την υποψηφιότητά του.

«Δέχτηκα το καθήκον που μου ανέθεσε ο αρχηγός του κράτους... Είμαι πρόθυμος να εργαστώ για να σχηματίσω το συντομότερο δυνατόν μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού με αρκετή υποστήριξη για να εγγυηθεί τη σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα», είπε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους.

Για να φτάσει στο όριο των ψήφων που απαιτούνται για να παραμείνει στην εξουσία, θα πρέπει να προσελκύσει καταλανικά και βασκικά κόμματα, μερικά από τα οποία υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της περιφέρειάς τους από τη Μαδρίτη.

Αντιμετωπίζοντας το διχαστικό ζήτημα, ο Σάντσεθ είπε ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Κυβέρνησής του θα είναι να εργαστεί για τη συνύπαρξη και την αρμονία μεταξύ των Ισπανών, ειδικά στην Καταλονία.

Η Αρμενγκόλ είπε ότι ο Σάντσεθ δεν έχει ακόμη μοιραστεί μαζί της το προτεινόμενο πρόγραμμά του για τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, πρέπει να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεκατετράχρονος βρέθηκε νεκρός από το κρύο σε ηφαίστειο στα 4.700 μέτρα-Το ανατριχιαστικό τελευταίο του μήνυμα
Για μαζικό λιμό στη Γάζα προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις-Πάνω από 20 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό σε 72 ώρες
Στο 15% οι αμερικανοί δασμοί στα ιαπωνικά αυτοκίνητα έπειτα από συμφωνία
Συζήτηση και ενημέρωση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Δασμούς 19% στις εισαγωγές από τις Φιλιππίνες ανακοίνωσε ο Τραμπ
Πέθανε ο θρύλος της heavy metal Οζι Οζμπορν σε ηλικία 76 ετών
Οι ΗΠΑ αποσύρονται από την UNESCO καταγγέλλοντας μεροληψία κατά του Ισραήλ
Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία προκάλεσε ζημιές σε εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου
Τα σενάρια και οι φήμες για την τραγωδία στην Ινδία-Ο διάλογος στο πιλοτήριο περιπλέκει την έρευνα
Καναδός κατηγορείται ότι σκότωσε την 9χρονη Ελληνοκαναδή κόρη του-Βρέθηκε νεκρή σε λίμνη στη Νέα Υόρκη