Ο Ισπανός βασιλιάς έδωσε στον Πέδρο Σάντσεθ την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε έδωσε την Τρίτη στον αναπληρωτή Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, αφού ο συντηρητικός αντίπαλός του απέτυχε στην προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Φρανσίνα Αρμενγκόλ.

Ο Σάντσεθ είπε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με τα βασικά κόμματα την Τετάρτη, «χωρίς να χάσει χρόνο», ξεκινώντας από την Υπουργό Εργασίας του Γιολάντα Ντίαζ, επικεφαλής της αριστερής Σουμάρ.

Στις γενικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, στις οποίες καμιά παράταξη δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία, το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του Σάντσεθ εξασφάλισε λιγότερες έδρες από τους συντηρητικούς του Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, αλλά ο Σάντσεθ ήταν ανένδοτος ότι μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για την υποψηφιότητά του.

«Δέχτηκα το καθήκον που μου ανέθεσε ο αρχηγός του κράτους... Είμαι πρόθυμος να εργαστώ για να σχηματίσω το συντομότερο δυνατόν μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού με αρκετή υποστήριξη για να εγγυηθεί τη σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα», είπε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους.

Για να φτάσει στο όριο των ψήφων που απαιτούνται για να παραμείνει στην εξουσία, θα πρέπει να προσελκύσει καταλανικά και βασκικά κόμματα, μερικά από τα οποία υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της περιφέρειάς τους από τη Μαδρίτη.

Αντιμετωπίζοντας το διχαστικό ζήτημα, ο Σάντσεθ είπε ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Κυβέρνησής του θα είναι να εργαστεί για τη συνύπαρξη και την αρμονία μεταξύ των Ισπανών, ειδικά στην Καταλονία.

Η Αρμενγκόλ είπε ότι ο Σάντσεθ δεν έχει ακόμη μοιραστεί μαζί της το προτεινόμενο πρόγραμμά του για τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, πρέπει να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παγκόσμιος συναγερμός για την επίθεση στο Ισραήλ-Οι συνέπειες του χτυπήματος και ο φόβος της επόμενης ημέρας
Συναγερμός στη Σουηδία-Πυροβολισμοί κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία
Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν-Γιατί δεν ήθελε να αιφνιδιάσει η Τεχεράνη
Προς Νοέμβριο προσανατολίζεται το Ευρωκοινοβούλιο για ακροάσεις νέων Επιτρόπων
Ο χάρτης με τα πυραυλικά χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της επίθεσης στο Ισραήλ-Πύραυλοι στον ουρανό του Τελ Αβίβ
Συναγερμός στο Τελ Αβίβ για τρομοκρατική επίθεση-Οκτώ νεκροί και επτά τραυματίες
Το Ισραήλ πιστεύει ότι πρόλαβε σχέδιο εισβολής της Χεζμπολάχ με κωδική ονομασία «Κατακτήστε τη Γαλιλαία»
Τουλάχιστον 23 νεκροί σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε σχολικό λεωφορείο στην Ταϊλάνδη
Συναγερμός στη Ζυρίχη-Άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε παιδικό σταθμό και τραυμάτισε τρία παιδιά