Στοχευμένες επιθεωρήσεις τον Οκτώβρη για αδήλωτη εργασία

Η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας και του ελέγχου τήρησης Βασικών Εργασιακών Νομοθεσιών ανακοίνωσε ότι κατά τον μήνα Οκτώβριο 2023 θα πραγματοποιούνται στοχευμένες επιθεωρήσεις σε Παγκύπρια βάση σε Γεωργία/ Κτηνοτροφία/ Χονδρικές Αγορές/ Συσκευαστήρια.

Στην ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, αναφέρεται ότι σκοπός της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων στις εν λόγω οικονομικές δραστηριότητες σε ότι αφορά τις συνέπειες από την αδήλωτη εργασία και τη μη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας. Παράλληλα θα γίνονται έλεγχοι σε ότι αφορά την τήρηση βασικών όρων εργοδότησης (μισθός, ώρες εργασίας, εβδομαδιαία off κ.λ.π).

Η Υπηρεσία σημειώνει ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας, σε περίπτωση εντοπισμού αδήλωτου ατόμου στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκδίδεται διοικητικό πρόστιμο ύψους €500 πολλαπλασιαζόμενο επί 7 μήνες, εκτός αν αποδειχθεί από τη πλευρά του εργοδότη ότι η περίοδος παραβίασης ήταν μικρότερη, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η περίοδος παραβίασης ήταν μεγαλύτερη, το πρόστιμο πολλαπλασιάζεται επί τους πραγματικούς μήνες.

Υπενθυμίζει επίσης ότι στην παγκύπρια τηλεφωνική γραμμή 77778577 γίνονται δεκτές ανώνυμες/επώνυμες καταγγελίες/πληροφορίες σε σχέση με αδήλωτη εργασία ή παραβίαση των όρων εργοδότησης.

Δειτε Επισης

Καλεί σε μαζική συμμετοχή στη διαμαρτυρία η Ισότητα-«Η ανοχή μας στη δουλοπρέπεια πρέπει να σταματήσει»
Επαφές Δημάρχου Αμμοχώστου σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη
Στην Εσθονία η Υπουργός Υγείας για συναντήσεις που διοργανώνει ο ΠΟΥ
Το καλοκαίρι του 2024 τίθεται σε εφαρμογή το e-kalathi-Ποια προϊόντα θα επιλεγούν
Παραμένει συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού-Αναμένονται χιόνια στο Τρόοδος
Με το σταγονόμετρο οι μειώσεις στις τιμές του κρέατος-Οι διακυμάνσεις στις τιμές
Κάθε σπίτι και ένας άρρωστος-Αυξημένα τα περιστατικά λοιμώξεων
Έξι αναφορές στον ΟΣΑΚ κατά ιατρικού προσωπικού σε ένα μήνα-Οργή για τον ασθενή που άφησαν σε αποθήκη
Κανονικά όλες οι σχολικές διαδρομές στη Λευκωσία τη Δευτέρα
Διαβεβαιώσεις αξιωματούχων για δράσεις που βελτιώνουν ποιότητα ζωής ηλικιωμένων