Δρομολογούνται προσλήψεις για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ-Έτοιμη η μελέτη του ΥΠΕΣ για κατανομή χορηγίας στους δήμους

Σημαντικές ανάγκες σε προσωπικό αναμένεται να προκύψουν μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικά στα νέα συμπλέγματα κοινοτήτων και στους επαρχιακούς οργανισμούς, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών. Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου, ενώ μόνιμες προσλήψεις θα γίνουν μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης από την 1η Ιουλίου.

Όπως αναφέρει η Διεύθυνση Τ.Α. του ΥΠΕΣ, έχουν ήδη εκπονηθεί τα οργανογράμματα για τους νέους δήμους, τα συμπλέγματα κοινοτήτων και τους επαρχιακούς οργανισμούς, με ταυτόχρονο εντοπισμό των αναγκών σε προσωπικό.

Σημαντικές ανάγκες εμφανίζονται ειδικά στα συμπλέγματα κοινοτήτων, καθώς οι κοινότητες αποτελούν έναν ανεπαρκώς στελεχωμένο τομέα. Οι νέες προσλήψεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά την 1η Ιουλίου 2024, όταν και θα τεθεί σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση. Σε αυτά τα συμπλέγματα, θα υπάρξουν σίγουρα ανάγκες για επιστημονικό προσωπικό, ειδικά σε θέματα διοίκησης και λογιστηρίου, καθώς δημιουργούνται πλέον μεγάλες διοικητικές μονάδες τόσο σε πληθυσμό όσο και σε προϋπολογισμό.

Παράλληλα, μέσα από τα οργανογράμματα, οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν μετά τη μεταρρύθμιση έχουν εντοπίσει επίσης ανάγκες και ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από το υφιστάμενο προσωπικό, κυρίως λόγω των νέων διατάξεων, που προβλέπει η νομοθεσία, όπως η ύπαρξη εσωτερικού ελεγκτή στους δήμους. Επίσης, ορισμένες θέσεις στους δήμους που θα συνενωθούν ενδεχομένως να χρειαστεί να καταργηθούν σταδιακά.

Οι επαρχιακοί οργανισμοί θα απορροφήσουν προσωπικό από τα  υφιστάμενα Συμβούλια Αποχετεύσεως και τις Υδατοπρομήθειες. Ωστόσο, παρατηρούνται επιπλέον ανάγκες στον τομέα της αδειοδότησης της ανάπτυξης. Για αυτόν τον σκοπό, όπως αναφέρθηκε από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΣ, θα προσληφθούν άμεσα εργοδοτούμενοι ορισμένου χρόνου, πριν γίνουν μόνιμες προσλήψεις μετά τον Ιούλιο. Για την πρόσληψη των εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου πιθανόν να υποβληθεί σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να γίνουν οι προσλήψεις αρχές του 2024.

Οι εργοδοτούμενοι αυτοί θα προσληφθούν από τις υφιστάμενες αρχές, όπως η πολεοδομία, οι δήμοι, και οι επαρχιακές διοικήσεις, και μετά από εκπαίδευση θα δοθούν σταδιακά στους επαρχιακούς οργανισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι 18 νέοι δήμοι που θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση έχουν ήδη ετοιμάσει τα οργανογράμματά τους και έχουν εξεταστεί από ομάδα εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ τα τελικά οργανογράμματα αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση από την Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή. Τον Οκτώβριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και με τους Επαρχιακούς Οργανισμούς για το θέμα των οργανογραμμάτων.

Έτοιμη η μελέτη του ΥΠΕΣ για την κατανομή της χορηγίας στους δήμους

Παράλληλα όπως αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ετοιμάστηκε μελέτη από το ΥΠΕΣ για το νέο τρόπο κατανομής της χορηγία ύψους €117 εκατ. προς τους δήμους. Η μελέτη αυτή, αφού οριστικοποιηθεί θα δοθεί από το Υπουργείο ως πρόταση στη Ένωση Δήμων για να καταθέσει απόψεις, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες μέρες.

Στην κατανομή της χορηγίας θα λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και κριτήρια, όπως ο πληθυσμός, η έκταση και τα ίδια έσοδα του κάθε δήμου. Στόχος του Υπουργείου, όπως αναφέρθηκε, είναι η κατανομή της χορηγίας να λειτουργήσει εξισορροπητικά.

Το 50% του ποσού των €117 εκατ. έχει ήδη περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, οπότε και θα μπει σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκηση, ενώ για το πρώτο εξάμηνο έχει προϋπολογιστεί το ποσό της χορηγίας ως έχει μέχρι σήμερα, το οποίο ανέρχεται περίπου στα €71 εκ. ετησίως.

Όσον αφορά επιπλέον κονδύλια για τις ανάγκες των δήμων, αυτά θα δίνονται ανάλογα με τις πρόσθετες αρμοδιότητες που θα αποκτούν η δήμοι. Ένα παράδειγμα είναι η υπαγωγή των Σχολικών Εφορειών στους δήμους από το 2029, αλλά και υποχρεώσεις που μπορεί να προκύψουν δυνάμει κάποιου νέου νόμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φύλλο και φτερό η περιοχή όπου βασανίστηκε ο Όλιβερ-Η μαρτυρία κατοίκου στην Αράχωβα
Νετανιάχου: Ο δίκαιος πόλεμος του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς θα συνεχιστεί
Πώς η Καϊλή γνώρισε τον Φραντσέσκο-Το χρυσό ζευγάρι στην καρδιά του σκανδάλου Qatargate
Πέντε νεκροί στρατιώτες στη Γάζα-Ανάμεσά τους και ο ανιψιός υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου
Τουλάχιστον 17.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας
Νέες απειλές από τους Χούτι: Θα στοχεύσουμε οποιοδήποτε πλοίο κινείται με κατεύθυνση το Ισραήλ
Η κυνική ομολογία του 71χρονου δολοφόνου στην Ελλάδα-«Ένας λιγότερος άνθρωπος στη γη»
Χριστοδουλίδης: Ανωμαλία και λάθος ο διαχωρισμός των κοινοτήτων του Ακάμα για την ΤΑ
Αγοράζει πυρομαχικά για τανκς από τις ΗΠΑ για τον πόλεμο με τη Χαμάς το Ισραήλ
Ένταση και προσαγωγές στα Πατήσια-Δακρυγόνα και προσαγωγές μετά από επιχείρηση «ανακατάληψης»