Γεφυρώθηκαν οι διαφορές και βρέθηκε η χρυσή τομή για την τηλεργασία

Γεφυρώθηκαν οι απόψεις, όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την τηλεργασία, μετά και τις διαφωνίες που είχαν ακουστεί ενώπιον της Βουλής, για συμπερίληψη των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, αλλά και οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σχετική νομοθεσία, με τις τελικές τοποθετήσεις του Υπουργείου Εργασίας να προσέφεραν ικανοποίηση στους εταίρους. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί, καθώς εκτελεστική και νομοθετική εξουσία έχουν αρχίσει την κατ’ άρθρον συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, διαφάνηκε πως η διγλωσσία της Κυβέρνησης που παρατηρήθηκε την προηγούμενη συνεδρία στη Βουλή, πλέον έχει καλυφτεί, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, να παρουσιάζει τη θέση της Κυβέρνησης επί του θέματος και όπως φαίνεται κατέληξαν σε μία κοινή γραμμή. Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του, «αντιλαμβάνομαι ότι προέκυψε ένα ζήτημα στην προηγούμενη συνεδρίαση και είμαι εδώ για να το διευκρινίσουμε για να προχωρήσουμε. Είμαι σίγουρος ότι ο καθένας, από διαφορετικό πρίσμα, μπορεί να δει τα πράγματα, αλλά επί της ουσίας όλοι θέλουμε να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον, για τη ρύθμιση της χρήσης της τεχνολογίας για την τηλεργασία. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι υποχρέωση που αναλάβαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία η ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε στη βάση αυτού, μερικά εκατομμύρια ευρώ για την εργοδότηση εργασίας. Όσο πιο σύντομα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση που γίνεται, τόσο το καλύτερο».

Ο κ. Παναγιώτου τόνισε πως η συζήτηση για την τηλεργασία ξεκίνησε εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και ο ίδιος είναι ο τρίτος υπουργός Εργασίας που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα, μετά τον Κυριάκο Κούσιο και την αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου. «Για το θέμα που προέκυψε, η θέση της Κυβέρνησης είναι η κάλυψη των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου και ΤΑ για την τηλεργασία. Στο πεδίο αυτό υπάρχει ανομοιογένεια, επειδή ρυθμίζονται διαφορετικά οι εργασιακές σχέσεις. Καταλαβαίνω ότι η διαχρονική συζήτηση που γίνεται για το πώς μπαίνουν σε αντιπαραβολή οι νομοθετικές ρυθμίσεις με τις συλλογικές συμβάσεις, που ρυθμίζονται κάποια εργασιακά θέματα, αλλά πρώτη σύγχρονη προσέγγιση είναι πως μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις να διασφαλίζονται τα απαραίτητα και τα σημαντικά. Η θέση μας είναι ότι δεν τίθενται σε αντιδιαστολή τα δύο, ότι κάτι θα ρυθμιστεί νομοθετικά ή μέσα από συλλογικές συμβάσεις».

Αναφορικά με το κείμενο του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί η φράση «στις οικίες νομοθεσίες τους», για να είναι πιο κατανοητό, όπως εξήγησε «ότι μπορεί να είναι διοικητικές αποφάσεις, είτε κανονιστικές, είτε μέσω συλλογικών συμβάσεων. Με αυτό τον τρόπο, θεωρούμε ότι καλύπτεται η όποια ανησυχία μπορεί να υπάρχει. Θέλω να επαναλάβω να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις το συντομότερο δυνατό. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και το πλαίσιο για τη ρύθμιση των ευέλικτων μορφών εργασίας στη δημόσια υπηρεσία, για να μπορεί να αξιοποιήσει την τηλεργασία και άλλες ευέλικτες μορφές εργασίας και από εκεί και πέρα, μέσα από τη συζήτηση ακούγονται σκέψεις και απόψεις».

Συμφώνησαν οι εταίροι

Παίρνοντας το λόγο, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας σημείωσε πως πρόκειται για ένα νόμο ομπρέλα, κάτω από τον οποίο θα ρυθμιστούν και τα πρόσωπα δημοσίου δικαίου και συμφώνησε με τη διαγραφή της εν λόγω φράσης από το κείμενο της νομοθεσίας.

Στην τοποθέτηση του, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων τόνισε πως εκ πρώτης δεν διαφωνούν με τα όσα ακούστηκαν στη συζήτηση, τονίζοντας πως έπρεπε να ρυθμιστεί η φράση που είχε αναφέρει ο υπουργός Εργασίας. Ζήτησε, μάλιστα, αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου ή δημιουργία καινούργιου κειμένου, ώστε να διαβουλευτούν, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας, βουλευτή ΑΚΕΛ, Ανδρέα Καυκαλιά να τονίζει πως το κείμενο που έχουν ενώπιον του ήταν το τελικό.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων κάκισε το γεγονός ότι δεν ήταν παρόντες στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της τηλεργασίας και όταν είδαν το πρόβλημα που προέκυψε ξαφνιάστηκαν, δεδομένου ότι ακολουθούν ό,τι ισχύει στο δημόσιο. Επεσήμανε ότι ούτε η Ένωση Κοινοτήτων έχει οποιαδήποτε διαφωνία με τα όσα ακούστηκαν και χαρακτήρισαν την τηλεργασία ως ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια των τοπικών Αρχών.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ σημείωσε πως υπάρχει ένα κεκτημένο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ότι καταλήγουν σε συμφωνίες με συλλογικές συμβάσεις. «Θέλαμε όποια ρύθμιση γίνει να είναι ένα εργαλείο που βοηθά και να μην υποσκάπτει την διαδικασία που έχει ξεκινήσει. Με τη σημερινή τοποθέτηση, να μείνει στις ανάλογες ρυθμίσεις, από τη στιγμή που μία ρύθμιση είναι και συλλογικές συμβάσεις, είναι καλά δομημένο και δεν έχουμε πρόβλημα με το να προχωρήσουμε».

Ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ, παίρνοντας το λόγο, τόνισε πως και αυτοί θεωρούν ότι με τη διόρθωση από πλευράς Κυβέρνησης, βελτιώνεται σημαντικά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και θα το στηρίξου. «Θέλω να σημειώσω ότι το κεκτημένο που έχουμε πάρει σε σχέση με τις ευέλικτες μορφές εργοδότησης στον δημόσιο τομέα, θεωρούμε ότι θα είναι υποβοηθητικό στην τηλεργασία. Θεωρώ ότι μπορούμε να στηρίξουμε τις βελτιώσεις που έγιναν».

Πρόθεση να οδηγηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι ο Υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε στην Επιτροπή ότι θέση της Κυβέρνησης είναι να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την τηλεργασία τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε διαφορετικές απόψεις εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας».

«Το ξεκαθάρισμα σήμερα και η οριστικοποίηση της θέσης της Κυβέρνησης επί του θέματος σαφώς και αποτελεί θετική εξέλιξη η οποία μας επιτρέπει ως Επιτροπή στο να περάσουμε στην κατ΄ άρθρο εξέταση του νομοσχεδίου», ανέφερε και πρόσθεσε πως βούληση της Επιτροπής είναι «να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στην ολοκλήρωση της κατ΄ άρθρου συζήτησης και να οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι η Επιτροπή θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για κατ΄ άρθρον εξέταση του νομοσχεδίου και ακολούθως μέσα από τις διαδικασίες της Βουλής που προβλέπουν άλλες δύο εβδομάδες επεξεργασία «θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε περίπου ένα μήνα από σήμερα θα βρίσκεται στην ολομέλεια για τελικές αποφάσεις».

Κληθείς να πει πως προέκυψε η διαφωνία μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι η Επιτροπή είχε δηλώσει ότι αν συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο ο δημόσιος τομέας ή ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και οι αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θα μπλόκαρε την διαδικασία και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση κατάθεσε αναθεωρημένο νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονταν τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατά την έναρξη της κατ΄ άρθρον συζήτησης «είχαμε την διαφορετική θέση του Υπουργείου Οικονομικών και σήμερα αποκαταστάθηκε η τάξη και προχωρούμε στην κατ΄ άρθρον συζήτηση».

Εξάλλου, μιλώντας εντός της Επιτροπής, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου εξέφρασε ικανοποίηση και για την «πολιτική βούληση αλλά και την αποφασιστικότητα του Υπουργού μετά και την τελευταία συνεδρία» της Επιτροπής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης στην Επιτροπή Εργασίας και πρόσθεσε ότι «ο Υπουργός Εργασίας, ο οποίος εκπροσωπούσε την Κυβέρνηση, ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί πέραν του ιδιωτικού τομέα και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, δηλαδή τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου δικαίου και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αποτέλεσε διελκυστίνδα σε προηγούμενη συνεδρία».

«Με τη συμπερίληψη του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, διευκρινίστηκε πως θα υπάρξει αλλαγή στο κείμενο προκειμένου η ρύθμιση της τηλεργασίας να καλύπτει μεν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα χωρίς όμως να χρειάζονται κατ’ ανάγκη αλλαγές στις νομοθεσίες εκάστου ημικρατικού οργανισμού αφού ήδη αρκετοί εφαρμόζουν τηλεργασία βάσει συλλογικών συμβάσεων ή άλλων συμφωνιών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΔΗΠΑ, «επιλύθηκε το θέμα το οποίο είχαν αναφερθεί ακροθιγώς οι συντεχνίες και αφορούσε οργανισμούς που εφαρμόζουν την τηλεργασία μέσω συλλογικών συμβάσεων αφαιρώντας τη φράση ’οικείες νομοθεσίες’».

Ανέφερε επίσης ότι «όλοι ομόφωνα συμφώνησαν στην προώθηση του νομοθετήματος σε κατ’ άρθρον συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή ώστε να προωθηθεί στη συνέχεια για έγκριση και ψήφιση στην Ολομέλεια».

Δειτε Επισης

Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Άννα Αριστοτέλους: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ